Αυτό το καλοκαίρι στην Ευρώπη, οι παραθεριστές με κινητικές δυσκολίες θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να κολυμπήσουν στη Μεσόγειο χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για το πώς θα διασχίσουν την άμμο προκειμένου να φτάσουν στην ακροθαλασσιά. Από τον Μάιο, περισσότερες από 200 καρέκλες Seatrac θα εγκατασταθούν σε παραλίες για να καταστήσουν προσβάσιμες σε όλους παραλίες στην Ελλάδα αλλά και σε γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία και η Κύπρος.

Σε κάθε μία από τις επιλεγμένες παραλίες θα τοποθετηθεί ένας ξύλινος διάδρομος που θα οδηγεί σε μια καρέκλα Seatrac, οι οποίες μάλιστα είναι και φιλικές προς το περιβάλλον αφού λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Οι χρήστες αφού μεταφερθούν στην αναπαυτική καρέκλα, θα οδηγούνται στο νερό μέσω μιας συσκευής τηλεχειρισμού που θα είναι διαθέσιμη στην παραλία, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα παράδοσής της στο ξενοδοχείο οπού διαμένει το άτομο με κινητικές δυσκολίες μετά από αίτημα.

Οι καρέκλες Seatrac επιτρέπουν στους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες να παρακάμψουν την άμμο, η οποία ελλοχεύει κινδύνους για αναπηρικά αμαξίδια και ανθρώπους με προβλήματα αστάθειας. Τους επιτρέπουν επίσης να απολαμβάνουν τη θάλασσα και μόνοι τους, χωρίς να απαιτούνται επιπλέον χέρια.

Φωτ.: Seatrac

«Η Seatrac δεν παρέχει μόνο αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα. Παρέχει αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία σε άτομα με κινητικά προβλήματα που θέλουν να απολαύσουν το κολύμπι», δήλωσε ο κος Ιγνάτιος Φωτίου, ένας από τους Έλληνες εφευρέτες της καινοτόμου συσκευής για την παραλία, μιλώντας στη Washington Post. «Μπορούν να επιλέξουν πού θα πάνε και να ζητήσουν από τους φίλους τους να τους ακολουθήσουν, όχι το αντίθετο».

Το 2012, η εταιρεία TOBEA εγκαινίασε εννέα τέτοιες κινητές καρέκλες σε διάφορες παραλίες στην Ελλάδα. Πέρυσι, η εταιρεία εγκατέστησε 180 επιπλέον στην Ελλάδα, καθώς και αρκετές στην Κύπρο, την Ιταλία και τη Λετονία. Φέτος το καλοκαίρι, σχεδιάζει να λειτουργήσει περισσότερες από 220 από αυτές κατά τη διάρκεια της υψηλής παραλιακής περιόδου, περίπου από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.

«Το 2022, σημειώθηκαν περισσότερες από 40.000 χρήσεις», δήλωσε ο κ. Φωτίου στη TWP, διευθύνων σύμβουλος της TOBEA στην Ελλάδα, σχετικά με αυτήν την εντελώς δωρεάν υπηρεσία. «Αυτός είναι ο άμεσος αντίκτυπος – τα χιλιάδες χαμόγελα των ανθρώπων που μπορούν να πάνε για μπάνιο με αυτονομία».

Ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να επεκταθεί εντός και εκτός Ευρώπης. Αξιωματούχοι στις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους, την Ισπανία και την Κροατία έχουν ήδη εκδηλώσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς κυβερνητικούς οργανισμούς. Οι δήμοι και οι φορείς εκμετάλλευσης των παραλιών αγοράζουν το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού, ενώ κι ορισμένα παραθαλάσσια θέρετρα και μπαρ έχουν επίσης αρχίσει να εντάσσουν την εν λόγω υπηρεσία.

Φωτ.: Seatrac

«Όλο και περισσότερες παραλίες σε όλη την Ελλάδα γίνονται προσβάσιμες για τους επισκέπτες με κινητικές δυσκολίες. Παρόλο που συχνά προβλέπονται εξειδικευμένες υπηρεσίες για τα άτομα με αναπηρία, πλέον με τη Seatrac λύνεται και το θέμα προσβασιμότητας στις ακτές», δήλωσε η Τζένη Λειβαδάρου, σύμβουλος ένταξης και χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου στην Ελλάδα, μιλώντας κι εκείνη στη Washington Post. «Οι καρέκλες είναι καλά δοκιμασμένες και έχουν συμβάλει με επιτυχία προς αυτή την κατεύθυνση».

Εκτός από τις καρέκλες Seatrac, η TOBEA παρέχει πρόσθετες ανέσεις για τους επισκέπτες με κινητικές δυσκολίες, όπως προσβάσιμα αποδυτήρια, ντους και τουαλέτες, διαδρόμους για αναπηρικά αμαξίδια και έναν σκιερό χώρο αναμονής. Ένας κατάλογος υποδεικνύει ποιες παραλίες είναι εξοπλισμένες με αυτά τα προνόμια.

«Το Seatrac δεν είναι απλώς μια συσκευή», δήλωσε ο Φωτίου. «Είναι μια ολιστική λύση».

Για να βοηθήσει τους ανθρώπους να σχεδιάσουν την έξοδό τους στην παραλία, η εταιρεία δημιούργησε έναν διαδραστικό χάρτη και έναν κατάλογο παραλιών με σχεδόν 200 καταχωρίσεις. Κάθε προφίλ περιλαμβάνει τις διαθέσιμες ανέσεις, όπως πάρκινγκ και ντους- οι φωτογραφίες και μια ζωντανή ροή βίντεο μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους επισκέπτες να καθορίσουν αν, με βάση το μέγεθος των κυμάτων και τις ριπές του ανέμου, είναι μια καλή μέρα στην παραλία.

Πηγή: tovima.gr