Άνοιγμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις έκανε με την εναρκτήρια ομιλία του στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο Αλέξης Τσίπρας με το μήνυμα: «Ελάτε να κυβερνήσουμε μαζί». Παράλληλα απηύθυνε πρόσκληση μεγάλων αλλαγών στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την προτροπή: «Να αλλάξουμε πρώτα εμείς για να αλλάξουμε τη χώρα».

«Απευθύνουμε λοιπόν ανοιχτό κάλεσμα συμπόρευσης στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τη νεολαία, τους ανθρώπους του πολιτισμού και του πνεύματος. Κάλεσμα συμπόρευσης και αγώνα για την απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη» είπε με έμφαση και συμπλήρωσε: «Για μια συμμαχία ανάπτυξης και προόδου με δικαιοσύνη, που θα αναδείξει και θα στηρίξει την προοδευτική κυβέρνηση».

Για μια ακόμη φορά – στη δεδομένη χρονική στιγμή έχει βαρύνουσα αξία- απηύθυνε κάλεσμα και στις οργανώσεις και τα κόμματα του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου.

«Εμείς, η βασική αλλά όχι μοναδική δύναμη του προοδευτικού χώρου, αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Απλώνουμε το χέρι μας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου» τόνισε με νόημα και συμπλήρωσε: «Να ξεπεράσουμε προβλήματα του παρελθόντος που μας χώρισαν και μας πλήγωσαν. Και να συμφωνήσουμε σε ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Να ενώσουμε δυνάμεις, να νικήσουμε και την επομένη ημέρα της κάλπης της απλής αναλογικής να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση».

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει θέση και ρόλος για όλους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές και υπογράμμισε: «Και ένα κοινό πρόγραμμα προόδου θα δώσει στην υπόθεση της προοδευτικής διακυβέρνησης τη μεγάλη δύναμη που χρειάζεται για να αλλάξει την κοινωνία».

Παράλληλα κάλεσε τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να ανοίξουν τα χαρτιά τους για να απαλλαγεί ο τόπος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και είπε: «Εμείς είμαστε ανοιχτό βιβλίο. Ούτε αποκλείουμε αλλά ούτε και μπορούμε να περιμένουμε κανένα».

Ενώπιον 5000 συνέδρων στο κλειστό γυμναστήριο του Ταε κβο ντο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και παρόντος του Πρώην Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ που ήταν μαζί με τον πρώην υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιάς, μίλησε με έμφαση για την ώρα της πολιτικής αλλαγής που κατά τον ίδιο έχει ήδη φθάσει και μίλησε για τις 5+1 δεσμεύσεις στο ρεαλιστικό πρόγραμμα Προοδευτικής κυβέρνησης.

Ο πρώην Πρωθυπουργός που πολλές φορές καταχειροκροτήθηκε θυμήθηκε το ιστορικό δίλλημα που είχε θέσει η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ´´Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητά´´ που θεωρεί ότι είναι εκ νέου το δίλλημα της εποχής μας.

Σχετικά με τις 5+1 δεσμεύσεις για ρεαλιστικό πρόγραμμα Προοδευτικής κυβέρνησης από την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική τα κωδικοποίησε ως εξής με αρκετές φορές αναφορά στον σοσιαλισμό και τις αρχές του και τον ρόλο του Κράτους εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

1. Ακρίβεια: Παρεμβάσεις για Άμεση μείωση 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς.
2. Εργασία: Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων.
3. Μικρομεσαίοι – Αγρότες: Διαγραφή χρέους πανδημίας και μικροπιστώσεις.
4. Κοινωνική προστασία: Νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης Σύνταξης.
5. Νέα γενιά: Οικονομικά προσιτή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης στα ΑΕΙ για νέες και νέους.
6. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.

Ο Αλ. Τσίπρας με σύνθημα νέα αρχή και πολιτική αλλαγή και αφού άσκησε και δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, ζήτησε από τους συνέδρους να εγκρίνουν τις καταστατικές αλλαγές για εκλογή του προέδρου και κεντρικής επιτροπής από τη βάση του κόμματος.

Αναλυτικά για τις δεσμεύσεις του κόμματος είπε:

➢ Η πρώτη βασική μας δέσμευση :
Να προστατεύσουμε άμεσα και αποτελεσματικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το πρωτοφανές κύμα της ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα μισθωτών και μικρομεσαίων από τη 3η βδομάδα του μήνα.

Πως θα το πετύχουμε αυτό ;

Με μια δέσμη παρεμβάσεων που έχουμε ήδη σχεδιάσει :

– Δεσμευόμαστε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

– Δεσμευόμαστε για αποκατάσταση του «Δ»της ΔΕΗ και επαναφορά της εταιρείας σε στρατηγική υπεράσπισης της κοινής ωφέλειας και όχι της αύξησης των κερδών των μετόχων της.

– Δεσμευόμαστε για αποσύνδεση της τιμής της ενέργειας από τη τιμή του φυσικού αερίου, με παρεμβάσεις όπως αυτές που ξεκίνησαν οι προοδευτικές κυβερνήσεις στην Ισπανία και τη Πορτογαλία, αλλά και για πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στόχος, από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής κυβέρνησης, να καταγραφεί στα τιμολόγια του καταναλωτή μείωση τουλάχιστον κατά 50% των αυξήσεων που έχουν δει από την έναρξη του ράλυ της ακρίβειας.

– Δεσμευόμαστε για ανασχεδιασμό της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.
Για επιτάχυνση επενδύσεων ΑΠΕ

Για χρονική μετάθεση της απολιγνιτοποίησης και επανέναρξη αξιοποίησης των λιγνιτικών πεδίων, με στόχο την ενεργειακή επάρκεια.

Για επιτάχυνση της στρατηγικής επιλογής των ενεργειακών κοινοτήτων και διάχυσή τους στις τοπικές κοινωνίες, με στόχο την ιδιοπαραγωγή και την ιδιοκατανάλωση.

– Δεσμευόμαστε για άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, στα κατώτατα επίπεδα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για ολική επιστροφή του στους αγρότες.
– Δεσμευόμαστε για μείωση του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή στα τρόφιμα και στα βασικά προϊόντα διαβίωσης.

– Τέλος, επειδή σε αυτή τη χώρα όλο μιλάνε για λεφτόδεντρα, όταν είναι να στηρίξουμε το δικαίωμα της πλειοψηφίας στην αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά καθημερινά οι ίδιοι ποτίζουν τα κλεφτόδεντρα της αισχροκέρδειας και κάνουν τους ανήξερους μπροστά στα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ενέργειας, δεσμευόμαστε να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη στην ενέργεια, που μέχρι σήμερα τα υπολογίζουμε στο 1,5 δις ευρώ και να τα αποδώσουμε όλα στους καταναλωτές.

Αυτό είναι το σχέδιό μας για να κάνουμε πράξη τη πρώτη μας βασική δέσμευση, την ουσιαστική αντιμετώπιση της ακρίβειας.

➢ Η δεύτερη βασική μας δέσμευση είναι η ανάκτηση της εργασίας.

Όχι μόνο με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και με την επαναφορά όλων των ρυθμίσεων που κατήργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις συλλογικές συμβάσεις και την επαναφορά των διαπραγματεύσεων, για την επανίδρυση του ΣΕΠΕ, για τη θέσπιση αυστηρών κανόνων που θα βάζουν φραγμό στην ασυδοσία των απολύσεων, του ελαστικού ωραρίου και της μαύρης εργασίας.

Αλλά και για την σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

Και θέλω να επισημάνω ότι η δέσμευσή μας να στηρίξουμε αποφασιστικά τον κόσμο της εργασίας δεν είναι μόνο θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Είναι όπως έχει αποδείξει η πράξη και ισχυρός κινητήρας ανάπτυξης.

➢ Η τρίτη βασική μας δέσμευση είναι αυτή που αφορά στη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και του Αγροτικού κόσμου.

Όπου Δεσμευόμαστε για άμεση ρύθμιση των χρεών τους που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας.

Με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο.

Είναι μια παρέμβαση που το πιθανότερο δε θα έχει καν σοβαρή δημοσιονομική επίπτωση.

Αφού και για τα Δημόσια ταμεία, ιδίως μετά τη κρίση ακρίβειας, ισχύει το αρχαίο ρητό «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Είναι λοιπόν πρωτίστως ζήτημα πολιτικής βούλησης.

Αν επιθυμούμε μια οικονομία με τις μμε στη πλειοψηφία τους χρεοκοπημένες ή αν επιθυμούμε μια νέα αρχή με δυνατότητα να σωθούν όσες περισσότερες εξ αυτών.

Σε αυτή τη κατεύθυνση δεσμευόμαστε ταυτόχρονα για την ενεργοποίηση ισχυρών χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για μμε και αγρότες, και ιδιαίτερα για προγράμματα μικροπιστώσεων.

Τέλος έχουμε ήδη μελετήσει τον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, προκειμένου να ενταχθεί στο σχεδιασμό χρηματοδοτήσεων τόσο η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όσο και η αγροτική παραγωγή που σήμερα απουσιάζουν από το κυβερνητικό σχεδιασμό.

➢ Η τέταρτη βασική μας δέσμευση είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Και κατά κύριο λόγο της υγειονομικής περίθαλψης για όλους με ένα Νεό ΕΣΥ, αλλά και των απόμαχων της εργασίας, των συνταξιούχων.

Το νέο ΕΣΥ αποτελεί εμβληματική μας δέσμευση αλλά και υποχρέωση μετά τη δραματική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Δεσμευόμαστε να πολλαπλασιάσουμε τιςδομές πρωτοβάθμιας υγείας από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα.

Να εδραιώσουμε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

Να δημιουργήσουμε δίκτυο ολοκληρωμένης ψηφιακής παρακολούθησης και κατ’ οίκον φροντίδας.

Να προχωρήσουμε σε μαζικές προσλήψειςγιατρών και νοσηλευτών, ξεκινώντας αποαυτούς που έδωσαν τη μάχη της πανδημία στη πρώτη γραμμή.

Να αναμορφώσουμε το μισθολόγιο με μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ,ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα ένταξης στο ΕΣΥ.

Να εξαλείψουμε την ανάγκη της αποκλειστικής νοσοκόμας, με προσλήψειςνοσηλευτικού προσωπικού.

Να εντάξουμε το υγειονομικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά

Να δημιουργήσουμε ένα νέος χάρτη Δημόσιας Υγείας και ένα ΕΣΥ που θα αντιμετωπίζει κάθε ασθενή σύμφωνα με τις ανάγκες του και όχι ανάλογα με το πορτοφόλι του.

Σε ότι δε αφορά τους απόμαχους της εργασίας, τους εξαπατημένους από τον κοΜητσοτάκη συνταξιούχους, δεσμευόμαστε ότι το σχετικό κονδύλι που τους στέρησε η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, θα επιστρέψει στους, θεσπίζοντας ξανά τη 13η Σύνταξη.

➢ Τέλος, η πέμπτη βασική μας δέσμευσηαφορά τη Νέα γενιά.

Τη πρώτη γενιά μετά το πόλεμο που γνωρίζει ότι θα ζήσει σε δυσμενέστερες συνθήκες από ότι οι προηγούμενες.

Τη γενιά που πλήρωσε το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων και σήμερα συνεχίζει να πληρώνει το κόστος, με νέους φραγμούς και στη μόρφωση και στην εργασία και σε βασικά δικαιώματα, όπως αυτό της στέγης.

Δεσμευόμαστε λοιπόν ότι θα αποκαταστήσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης των νέων, των παιδιών μας, στη γνώση.

Με ένα ολιστικό σχέδιο για τη Δημόσια Παιδεία που θα ενισχύσει τη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τις αναγκαίες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών.

Και θα απλοποιήσει τη δυνατότητα πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεσπίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση σε όσα ΑΕΙ η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν.

Δεσμευόμαστε επίσης για διπλασιασμό του αριθμού των μελών ΔΕΠ αλλά και της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια σε βάθος τετραετίας.

Για δωρεάν φοίτηση σε Μεταπτυχιακά προγράμματα και Ειδική χρηματοδότηση των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων.

Και κυρίως για διαμόρφωση ενός Εθνικού σχεδίου ενίσχυσης της φοιτητικής στέγης.

Και έρχομαι τώρα σε ένα μείζον θέμα που αφορά τόσο τους φοιτητές, όσο όμως, και κυρίως, τις νέες και τους νέους που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και μένουν ακόμηστο παιδικό τους δωμάτιο.

Στα νέα παιδιά, στα νέα ζευγάρια που δεν τολμούν να κάνουν το βήμα να οργανώσουν το δικό τους σπίτι, να ονειρευτούν τη δική τους οικογένεια.

Δεσμευόμαστε λοιπόν για να καταπολεμήσουμε αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.

Για να ενισχύσουμε το δικαίωμα των νέων στη στέγη.

Με ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει ισχυρή δημόσια στήριξη στα νέα ζευγάρια για τα πρώτα δύσκολα χρόνια.

Με τη δημιουργία μιας τράπεζας στέγης και συνδυασμένες παρεμβάσεις ώστε να αποκτήσουμε σημαντικό απόθεμα κατοικιών προς διάθεση σε νέα ζευγάρια.

Με μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα συνδυάζει φορολογικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες, περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, και κυμαινόμενη επιδότηση της στέγης για νέους και νέα ζευγάρια μέχρι 40 ετών.

Από 140 ευρώ το μήνα το άτομο εως 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά.

Σκοπεύουμε έτσι να δημιουργήσουμε άμεσα τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση οικονομικά προσιτής και αξιοπρεπούς κατοικίας, ιδιαίτερα στις νέες και τους νέους.

Μηνύματα Κόστα και Σάντσεθ στο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ

Χαιρετισμό στις εργασίες του 3ου Συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία απηύθυναν πολλοί προοδευτικοί Ευρωπαίοι πολιτικοί και ηγέτες. Κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου προβλήθηκαν τα βίντεο με τους χαιρετισμούς του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, της Αντιπροέδρου της Ισπανικής κυβέρνησης και υπουργού Εργασίας, προερχόμενης από την ισπανική Αριστερά, Γιολάντα Ντίαζ, του πρώην Πρωθυπουργού της Ιταλίας και Γενικού Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέττα, καθώς και του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Επίσης, επιστολή με αφορμή το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέστειλε στον Αλέξη Τσίπρα ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

Πέδρο Σάντσεθ: Χρειαζόμαστε την ενίσχυση προοδευτικών φωνών

Με επιστολή του στον Αλέξη Τσίπρα ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε «τις καλύτερες ευχές για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία σε μία τόσο ειδική περίσταση» και τόνισε πως «ζούμε στιγμές ιδιαίτερα περίπλοκες τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο μετά τον αντίκτυπο της πανδημίας και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Για αυτό σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε την ενίσχυση των προοδευτικών φωνών για να μπορέσουμε να δώσουμε δίκαιες απαντήσεις».

Αντόνιο Κόστα: Σημαντική η κοινή δράση όλων των προοδευτικών δυνάμεων

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, σε έντονο προσωπικό τόνο στάθηκε στις κοινές μάχες που έδωσαν μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλες απέναντι στη λιτότητα και για την αύξηση του κατώτατου μισθού, για μετρά στήριξης των νοικοκυριών για την πρόσβαση σε βασικά αγαθά και στην ενέργεια, για τη στήριξη των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειες του, η προσφυγική κρίση, η ανάκαμψη μετά την πανδημία, η κρίση ενέργειας, η αύξηση των τιμών και τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν «ισχυρές προοδευτικές πολίτικες δυνάμεις, ενωμένες για να στέκονται στο πλευρό των πολιτών και για να πετύχουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και μια μετάβαση συμπεριληπτική που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω. Γι’ αυτό είναι σημαντική σήμερα η κοινή δράση όλων των προοδευτικών δυνάμεων». Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός τόνισε ότι «όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια όσο περισσότεροι προοδευτικοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καθόμαστε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόσο περισσότερη αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, ανάπτυξη μπορούμε να φέρουμε σε όλους τους Ευρωπαίους, όχι μόνο σε λίγους».

Γιολάντα Ντίαζ: Να αλλάξουμε το σήμερα και να φανταστούμε το αύριο

Με τη σειρά της η αντιπρόεδρος της Ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, Γιολάντα Ντίαζ, επισήμανε ότι ο κύριος στόχος πρέπει είναι η εναλλακτική στον φόβο. «Να υπερβούμε τους δισταγμούς, να εξετάσουμε τους λόγους της αμφιβολίας και να προσφέρουμε ορίζοντες αλλαγής που να εμπνέουν τους πολίτες, να τους κάνουν συμμέτοχους σε ένα σχέδιο για τη χώρα τους και σε ένα σχέδιο για την κοινωνική Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε την ανάγκη για κοινή δράση στη βάση ενός διπλού σκοπού: «Να αλλάξουμε το σήμερα και να φανταστούμε το αύριο». Υπογράμμισε την ανάγκη για μια νέα αίσθηση της κοινής λογικής πέρα από την λιτότητα, που χαρακτήρισε τα σκοτεινά χρόνια κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξεκίνησε το 2008, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εργαστεί προκειμένου να εμπνεύσει την κοινωνική πλειοψηφία, τη νεολαία και τις γυναίκες, όλες και όλους τους πολίτες που αναζητούν πολιτική, κοινωνική και κλιματική ασφάλεια σε καιρούς τόσο αβέβαιους. «Τώρα είναι η ώρα της ελπίδας, η ώρα να κάνουμε αυτήν την κοινή λογική μόνιμο και δομικό στοιχείο» τόνισε, ενώ θυμήθηκε μια φράση που της είχε πει Αλέξης Τσίπρας στο Σαντιάγο της Κομποστέλα το 2014 «μόνο μια πιθανότητα έχουμε για να χάσουμε: αν δεν περπατάμε μαζί».

Ενρίκο Λέττα: Είμαστε μαζί στη μάχη για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Αλληλεγγύης

Από τη δική του την πλευρά ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας και Γενικός Γραμματέας σήμερα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέττα, απευθυνόμενος στο Συνέδριο τόνισε ότι η πολιτική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι μια κοινή μάχη για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης σε μια δραματική στιγμή της Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Τόνισε την ανάγκη για μια Ευρώπη της Ειρήνης, ενώ μίλησε και για τους κοινούς αγώνες των προηγούμενων χρόνων λέγοντας χαρακτηριστικά “τα χρόνια που αφήσαμε πίσω μας αγωνιστήκαμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη, αγωνιστήκαμε εκκινώντας από δυο χώρες, την Ελλάδα και την Ιταλία, που έζησαν με διαφορετικό τρόπο, αλλά με την ίδια ένταση, στιγμές μιας τεράστιας κρίσης και μεγάλων δυσκολιών. Αγωνιστήκαμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη”.

Στέφανος Στεφάνου: Ενότητα δράσης της Αριστεράς και ευρύτερα των προοδευτικών δυνάμεων πανευρωπαϊκά και διεθνώς

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, μίλησε αρχικά για το δράμα του Ουκρανικού λαού μετά τη ρωσική εισβολή, ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο να μετεξελιχθεί σε ένα γενικευμένο πόλεμο ΝΑΤΟ και Ρωσίας με απρόβλεπτες συνέπειες για την Ευρώπη και όλο τον πλανήτη. Ανέφερε ότι παρόλο που “η τοξική προπαγάνδα των εμπόλεμων επιτελείων έφτασε, τούτη την περίοδο, στο σημείο να δαιμονοποιεί ακόμα και τη λέξη ειρήνη, εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε να μιλούμε και να απαιτούμε την ειρήνη, τη διεθνή συνεργασία, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου” υπογραμμίζοντας ότι “ο λαός της Κύπρου, θύμα εισβολής και κατοχής ο ίδιος, αντιλαμβάνεται απόλυτα τι σημαίνει πόλεμος, όλεθρος, προσφυγιά. Αντιλαμβάνεται, βέβαια, την ίδια ώρα τι σημαίνουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τι σημαίνει υποκρισία και επιλεκτική ευρωπαϊκή και ΝΑΤΟϊκή ευαισθησία” και εξέφρασε την εκτίμηση του για την στήριξη και την αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ, των δυνάμεων της Αριστεράς της Ελλάδας και όλου του ελληνικού λαού στον αγώνα της Κύπρου για απελευθέρωση και επανένωση τονίζοντας τη μάχη που δίνει το ΑΚΕΛ για να αποτραπεί η διχοτόμηση. Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της ακρίβειας επισημαίνοντας ότι η αναχαίτιση της αποτελεί πλέον μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες για την Αριστερά και το εργατικό κίνημα κάθε χώρας. “Μπροστά στα σημερινά εκρηκτικά αδιέξοδα του καπιταλισμού και των νεοφιλελεύθερων συνταγών ο δρόμος ήταν και είναι ο ίδιος: Η ενότητα δράσης της Αριστεράς και ευρύτερα των προοδευτικών δυνάμεων πανευρωπαϊκά και διεθνώς” είπε χαρακτηριστικά.

Αυτά είναι τα 155 νέα μέλη αριστίνδην

Εκατόν πενήντα πέντε μέλη αριστίνδην με δικαιώματα στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν σήμερα το παρόν.

Πρόκειται για προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, της επιστήμης, μεταξύ αυτών μελών και από το think tank του Αλέξη Τσίπρα όπως ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο Γιώργος Παπανικολάου και η Κορίνα Χατζηνικολάου, καθώς επίσης και συνδικαλιστές.

1 Juan Ramon Rotsa Προπονητής
2 Αγγελάκης Βαγγέλης Πρόεδρος των  ΕΒΕ
3 Αδάμ-Βελένη Πολυξένη Aρχαιολόγος-Θεατρολόγος
Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟ
4 Αθανασούλης Δημήτρης Δρ. Αρχαιολόγος και Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων
Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού
5 Αλέκος Θεόδωρος Δήμαρχος Μετεώρων
6 Αλμπάνης Τριαντάφυλλος Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών
7 Ανδρούτσου Μαρία Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου
8 Αντωνιάδης Μάκης Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας
9 Αντωνόπουλος Σπύρος Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας
10 Αποστολάκης Ευάγγελος πρ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας Επιτ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
11 Αποστολόπουλος Κίμων Οικονομολόγος & Επιχειρηματίας
12 Αρσένης Γιάννης Σκηνοθέτης – Παραγωγός Ντοκυμαντέρ
13 Αρχοντόπουλος Γεώργιος Πρόεδρος Σωματείου εργαζομένων ΕΥΑΘ
14 Βαλιώτης Βαγγέλης Επικεφαλής της δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Σπάρτης, πρώην Δήμαρχος
15 Βάρτζελη Ρεγγίνα συνταξιούχος Δημοσίου
16 Βασιλαράς Ηλίας Οφθαλμίατρος ΕΣΥ
Πρόεδρος Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Λασιθίου (ΕΝΙΛ),
17 Βασιλόπουλος Θάνος Αναπληρωτής Οργανωτικός Γραμματέας ΓΣΕΕ & Πρόεδρος του Σωματείου Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων
18 Βεντούρας Ερρίκος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
19 Βογιατζίδης Νικόλαος Απολυμένος Πρόεδρος εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας
20 Βοσκόπουλος Χρήστος Δήμαρχος Καισαριανής
21 Βούρης Κοσμάς Αντιπτέραρχος  ε.α ΠΑ
22 Βουτυράκου Διάνα Ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός. Ηγείται ΜΚΟ που παρέχει ακαδημαϊκό προσανατολισμό για την καινοτομία και start ups σε μαθητές Λυκείου.
23 Βρεττάκος Χρήστος Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας
24 Βρυζίδης Λάζαρος π. Πρόεδρος ΤΕΙ Πειραιά
25 Γαβρίλης Γιώργος πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά
26 Γεροτζιάφας Γρηγόρης Αναπλ. καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris VI).
27 Γεωργάτος Σπύρος Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
28 Γιαννάκη Ντόρα Πολιτική επιστήμων, εμπειρογνώμονας πολιτικών ασφαλείας και δικαιοσύνης και ερευνήτρια σε θέματα νεολαίας.
29 Γιατράς Γιάννης Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου
30 Γιούλος Γιώργος Πρόεδρος του Κοινωνικού Πολύκεντρου –
Ερευνητικού Κέντρου της ΑΔΕΔΥ
31 Γιώργος Αρμένης Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Ζακύνθου
32 Γκουγκουσκίδου Μαρία Δικηγόρος Ορεστιάδα
Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης
πρώην Νομαρχιακή Σύμβουλος
33 Γκουντάρας Αντώνιος Δήμαρχος Αγιάς
34 Γουλέας Νίκος Αντιπτέραρχος ε.α.
35 Γροσομανίδου Ντόρα Πληρεξούσιος Υπουργός Α΄ ε.τ.
36 Δημάδης Κωνσταντίνος Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών
37 Δημητρίου  Δημήτρης Παν. Θράκης, π. Πρόεδρος Αεροδρομίου Βενιζέλος
38 Δημητρίου Κατερίνα Πρόεδρος της εθνικής ομοσπονδίας της UNESCO
39 Διαμαντοπούλου Κατερίνα Επιχειρηματίας
40 Δρίβας Χρήστος Πρόεδρος επαγγελματικού συλλόγου Αλιέων Αίγινας
41 Eυθυμίου Βασίλης Πρόεδρος του »Ξένιος Ζεύς»
(επιχειρήσεων εστίασης)
42 Ζερδεβά Χριστίνα Οικονομολόγος, πρώην στέλεχος ΕΕ
43 Ζορμπά Μυρσίνη Πρ. Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού
44 Ζούρος Νικόλαος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου,
Διευθυντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους
Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων
45 Ζώτος Γιάννης Ναύαρχος ε.α.
46 Καζάκος Άρις Καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ.
47 Καλογιάννης Απόστολος Δήμαρχος Λάρισας
48 Καμμά- Αλιφέρη Μαρία Δήμαρχος Τήλου
49 Καμπάς Γεώργιος επιτ. Αρχηγός ΓΕΣ  Στρατηγός
50 Κανακάκης Βασίλης πρόεδρος  του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας
51 Κανάκης Νικήτας Γιατροί του Κόσμου
52 Καραγιώργος Γιώργος Δασολόγος
Υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015
53 Καραδέδος Αναστάσιος Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης
54 Καραΐσκος Γιώργος Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαρισαίων Αγροτών, Διεπαγγελματική Βάμβακος
55 Καρασαββόγλου Αναστάσιος Καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο.
Πρώην διοικητής Νοσοκομείου Καβάλας
56 Καρκανεβάτος Απόστολος Σύμβουλος Διοίκησης ΕΑΣ
57 Κασόλας Μήτσος Συγγραφέας
58 Κατσανέβας Σταύρος Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Παρισιού και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βαρύτητας.
59 Κατωπόδης Γρηγόρης(Άκης) Δήμαρχος Βύρωνα
60 Κελαϊδάκης Μανώλης Απολυμένος Πρόεδρος εργαζομένων στα πετρέλαια Καβάλας
61 Κίντζιος Σπύρος Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) και Διευθυντής του Εργαστηρίου Kυτταρικής Tεχνολογίας του ΓΠΑ.
62 Κοκκινοβασίλης Χρήστος πρώην βουλευτής
63 Κονιόρδου Λυδία Πρ. Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού
64 Κορδίλας Δημήτριος Δήμαρχος Δεσκάτης
65 Κορωναίος Χριστοφής Δήμαρχος Νισύρου
66 Κουλλιάς Μανώλης Πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου Καλύμνου
67 Κουτλιάμπας Νίκος Αγροτικός Συνεταιρισμός Επιλεγμένης Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων (ΑΣΕΠΟΠ)
68 Κραουνάκης Σταμάτης Συνθέτης
69 Κρεστενίτης Γιάννης Καθηγητής Παράκτιας Τεχνικής και Ωκεανογραφίας στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
70 Κώστογλου Ξάνθος Δημοσιογράφος
71 Λαγός Γιάννης Πρόεδρος Ομοσπονδίας ΚΟΙΝΣΕΠ
72 Λάλη Ζωρζέττα πρώην υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθύντρια της task force για την Ελλάδα την περίοδο 2011-2015.
73 Λαμπριανίδης Λόης Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας
74 Λιβάνης Θύμιος Γιατρός Καρδιολόγος
75 Λογιάδης Μίλτος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου – Μαέστρος
76 Λούκα Κατσέλη Πρ. Υπουργός
77 Λυριστής Μηνάς Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου
78 Μαλλίρης Κώστας Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΕΦΚΑ Αρκαδίας, Αργολίδας,
Λακωνίας και μέλος του ΔΣ ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ
79 Μαραγκός Γιώργος πρώην Δήμαρχος Σύρου
80 Μάρκου Χρήστος Πρόεδρος ΚΕΟΣΟΕ
81 Μαυραγάνης Γιάννης Τραπεζικός ΕΤΕ
82 Μελάς Κώστας Καθ. Διεθνούς Δικαίου, ΑΣΕΠ
83 Μητσός Αχιλλέας Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου – πρώην Γ.Γ. Υπουργείου Παιδείας
84 Μιχαλάς Αλέξανδρος Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
85 Μοσκώφ Καλλιόπη Σύμβουλος ψυχικής υγείας
86 Μόσχος Παντελής Πρόεδρος Παραγωγών Λαικών Αγορών
87 Μότσιος Γιάννης μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ποιητής, δοκιμιογράφος και συγγραφέας
88 Μουζέλης Νίκος Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας του LSE
89 Μουντρίχας Δημήτρης Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ευβοίας
90 Μπάγκος Παντελής Καθηγητής Βιοπληροφορικής και Βιοστατιστικής στο Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
91 Μπακογιάννη Νίκη Αθλήτρια
92 Μπαρακτάρης Αργύρης Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου
93 Μπόγρης Αντώνης Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
94 Μυλωνάς Γεώργιος Αγρονόμος Τοπογράφος, Εργολάβος δημοσίων έργων
95 Μωυσιάδου Αναστασία Κοινωνική Λειτουργός και Πτυχιούχος Κοινωνικής Διοίκησης.
Προϊσταμένη Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Μέλος ΔΣ Συλλόγου Δημ. Υπαλλήλων Ν. Δράμας
Εκπρόσωπος στην ΠΟΕ ΟΤΑ
Μέλος του ΔΣ της Πανηπειρωτικής Ένωσης Δράμας
96 Νικολακόπουλος Ηλίας Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
97 Ντούλια Ντόρα Πρόεδρος του Συλλόγου Δίκτυο Αλληλέγγυας Συμβουλευτικής
98 Ξένος Σπύρος Κοινωνιολόγος Ερευνητής, συνεργάτης του Μητροπολίτη Ζακύνθου
99 Ξηλωμένος Κώστας Πολιτικός Μηχανικός -δημοτικός σύμβουλος
Δήμου Καρδίτσας
100 Ξηραδάκης Χρήστος Σύλλογος Αλιέων Βόλου Μαγνησίας
101 Όχονος Επαμεινώνδας Επιχειρηματίας, μέλος ΣΦΕΑ 1967-1974
102 Παινέση Ελένη Πρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Λακωνίας
103 Παλίδης Γιώργος Πρόεδρος εργαζομένων Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης
104 Παξιβανάκης Ιωάννης επιτ. Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος
105 Παπαγεωργίου Δημήτρης Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου – Αντιπρύτανης
106 Παπαδόπουλος Θεόδωρος Αντιπτέραρχος ε.α.
107 Παπαϊωάννου Κωστής Εκπαιδευτικός με σπουδές στην Ιστορία και στις Πολιτικές Επιστήμες
108 Παπανικολάου Γιώργος Καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Teesside της Μεγάλης Βρετανίας
109 Παπασταύρου Ανδρέας Πρέσβης ε.τ.
110 Παπατόλιας  Απόστολος Δρ. Δημοσίου Δικαίου, ΑΣΕΠ
111 Πατρινός Αντώνης Συνταξιούχος Δικηγόρος
112 Πελεγρίνης Θεοδόσης Πρ. Υφυπουργός Παιδείας Πρ. Πρύτανης ΕΚΠΑ
113 Πελτέκης Αστέριος Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ
114 Πεντότη Ζωή Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας
115 Πετράκος Γιώργος Καθηγητής & πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
116 Πιπεργιάς Δημήτρης πρώην βουλευτής
117 Πλουμπίδης Δημήτρης Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
118 Πολίτη Τζίνα Συγγραφέας
119 Πραχαλιάς Γιώργος Διευθυντής Γηπέδου Μπάσκετ ΑΕΚ, απόστρατος αξιωματικός ΕΣ, πρώην υποψήφιος βουλευτής ΚΙΝΑΛ
120 Προβατάς Φώτης πρώην Αντιδήμαρχος Αθηναίων
121 Ραψομανίκης Ευγένιος πρώην Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου
122 Ροϊνός Σωτήρης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕΛ
123 Ρουπακιώτης Αντώνης πρώην Υπουργός & μέλος της ΟΜ Αλίμου
124 Ρούσσος Γιάννης Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων
125 Ρωμανού Νατάσα Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της NASA στη Νέα Υόρκη. Διδάσκει στο πανεπιστήμιο Columbia
126 Σαμόλης Αλέξανδρος Ιατρός, Πανεπιστημιακός
127 Σαπουντζόγλου Γεράσιμος καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
128 Σπανουδάκης Γιώργος Πρόεδρος Ένωσης Αποφοίτων ΕΣΔΔA
129 Σπυράκος Δημήτρης Διδάκτωρ Νομικής, Δικηγόρος, πρώην Γ. Γρ. Καταναλωτή
130 Σταυρακάκης  Μηνάς Δήμαρχος Βιαννού
131 Σφήκας Γιώργος Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Λάρισας
132 Τανούλας Τάσος Αρχιτέκτων, Δρ ΕΜΠ, ΜΑ Πανεπιστημίου της Υόρκης
133 Ταφύλλης Γιάννης πρώην Γεν. Γραμματέας Πολιτ. Προστασίας
134 Τερροβίτης Μανώλης Κύριος Ερευνητής (Ερευνητής Β’) στο Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά.
135 Τζιουβάρα Φωτεινή Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών
136 Τομαδάκης Γιώργος Αγρότης βιολογικών καλλιεργειών
Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας για την προστασία του Ισθμού
της  Ιεράπετρας από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών
137 Τομάρας Πέτρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής,
πρώην Διοικητής Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης
138 Τσανακλίδου Τάνια Ερμηνεύτρια
139 Τσελιούδης Γιώργος Φυσικός-μετεωρολόγος. Κλινικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA και στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, ερευνητής στο Κέντρο Ερεύνης της Φυσικής της Ατμόσφαιράς και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών
140 Τσιριγώτη Ζαχαρούλα Αντιστράτηγος ΕΛΑΣ
141 Τσιφτελίδου Άννα επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης μείζονος αντιπολίτευσης
Δήμου Θέρμης «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ»
142 Τσουκαράκης Ανέστης Συνταγματάρχης ΕΑ & τ. πρόεδρος  ΠΟΕΣ
143 Φαραντούρης Νίκος  Καθηγητής της ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet στο Δίκαιο Ενέργειας, Μεταφορών και Ανταγωνισμού.
144 Χαλβατζής Σταμάτης Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας & Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου
(ΣΠΟΑΚ) & της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς Ελλάδας
145 Χαραλάμπους Πάνος Εικαστικός, πρώην πρύτανης ΑΣΚΤ
146 Χατζηανδρέου Λεονάρδος πρώην βουλευτής
πρώην Δήμαρχος Ροδίων
πρώην Νομάρχης Δωδεκανήσου
γιατρός με εξαιρετική δράση αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας
κορυφαία πολιτική προσωπικότητα της Δωδεκανήσου
147 Χατζηαργυρίου Νίκος Καθηγητής ΕΜΠ & Πρόεδρος ΔΕΔΗΕ
148 Χατζηδάκης Γιώργος Δήμαρχος Ηλιούπολης
149 Χατζημωυσής Σοφοκλής Γενικός οικογενειακός Ιατρός
150 Χατζηνικολάου Κορίνα Επίκ. καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.
151 Χριστοδούλου Χρήστος Επιτ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ  Πτέραρχος
152 Χριστόπουλος Δημήτρης Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και Καθηγητής Πολιτειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
153 Κουντουδάκης Λεωνίδας πρώην στέλεχος ΕΔΑ
154 Ζαχαριάς Νίκος Δήμαρχος Πάργας
155 Ζαρκινός Χρήστος πρώην Πρόεδρος Εργολαβικών Εργαζομένων ΕΛΠΕ, πρώην Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr