Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να αντιδράσει, καθώς το ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά παγκόσμιο

«Από την περασμένη Παρασκευή, ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος, η Ευρώπη και γενικότερα η Δύση, οι απανταχού της γης Χριστιανοί και βεβαίως η Ελλάδα, βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση και ύβρη της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.  Πρόκειται για ιστορικό λάθος».

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχολιάζοντας την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία.

Και απέναντι σε αυτό, όπως είπε, οφείλει να αντιδράσει η παγκόσμια κοινότητα, καθώς το ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας, επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο προς τον οποίο εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας, συζήτησε το θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ανέλαβε πρωτοβουλία επικοινωνίας και διαβούλευσης με ομολόγους του.

Να σταλεί ισχυρό μήνυμα στην Αγκυρα

Η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Πέτσας, θεωρεί αναγκαίο να σταλεί στη γειτονική χώρα ισχυρό μήνυμα ότι κανένας δεν μπορεί να  παραβιάζει ατιμώρητα τη διεθνή νομιμότητα.  Και ότι ενέργειες, κατάφωρα αντίθετες στις διεθνείς υποχρεώσεις και το Διεθνές Δίκαιο, θα έχουν συγκεκριμένες συνέπειες.
Η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και η Ευρώπη οφείλει να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις για να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Δήλωσε τέλος ότι το θέμα θα τεθεί σήμερα από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: tovima.gr