Κρυμμένες χριστιανικές αγιογραφίες πίσω από κουρτίνες. Βαριά μάλλινα τυρκουάζ χαλιά, σκαλωσιές που θα καλύπτονται από υφάσματα με εδάφια του Κορανίου σε ισλαμική γραφή.

Έτσι θα γίνει η πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων την Παρασκευή 24 Ιουλίου στην Αγία Σοφία που μετατρέπεται πυρετωδώς σε τζαμί.

Την τελετή, στην οποία θα παρίστανται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με το υπουργικό συμβούλιο, θα διευθύνει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς.

Στη δεξιά πλευρά της Αγίας Σοφίας έχουν στρωθεί τα 2000 από τα 4000 τμ των τυρκουάζ χαλιών και έχει αποφασιστεί προς το παρόν να καλυφθούν μόνο με κουρτίνες τα ψηφιδωτά της Παναγίας και του Αρχάγγελου Γαβριήλ που βρίσκονται στην κατεύθυνση της Κάαμπα, την κατεύθυνση δηλαδή που βλέπει στην Μέκκα και στην οποία προσεύχονται οι μουσουλμάνοι

Απόντες από την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ως τζαμί, θα είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου και ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως την ώρα της προσευχής θα παρίσταται σε εκδήλωση για την επέτειο υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης, στην Άγκυρα.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου σημείωσε ότι «είναι απρεπές να γίνεται ναμάζι (προσευχή) μπροστά στις κάμερες».

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης είχε εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του στην απόφαση του Ερντογάν για την Αγία Σοφία και είχε αναφέρει πως λυπάται που ένα τέτοιο ζήτημα εργαλειοποιείται χάριν της εσωτερικής πολιτικής σκηνής.

Ο αρχιεπίσκοπος χαρακτηρίζει την 24η Ιουλίου ημέρα πένθους και οδύνης και καλεί τον κόσμο στη Μητρόπολη Αθηνών για να ψάλλουν όλοι μαζί το «τη Υπερμάχω».

Πηγή: tovima.gr