Η Τουρκία δεν θα κάνει βήμα πίσω στο θέμα της Αγίας Σοφίας είναι το μήνυμα που εκπέμπει στη διεθνή κοινότητα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, διαμηνύει ότι «η Αγία Σοφία ανήκει στην Τουρκία και κάθε σχέδιο που την αφορά, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του καθεστώτος της, επαφίεται στην κυριαρχική δικαιοδοσία και μόνο της Τουρκίας». Για την Ανατολική Μεσόγειο αναφέρει ότι μόνο μέσω διαλόγου και συνεργασίας θα τερματιστούν οι εντάσεις, υποστηρίζοντας προκλητικά ότι τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι η σύσταση ενός μηχανισμού συνεργασίας για τον δίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων»,

«Καμία υποχώρηση»

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Χουριέτ», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχετικά με την Αγία Σοφία αναφέρει χαρακτηριστικά «πλέον σε αυτό το θέμα δεν τίθεται θέμα υποχώρησης. Ο πρόεδρός μας συζήτησε αυτό το θέμα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Αυτή τη στιγμή όλοι λένε ‘σεβόμαστε την απόφασή σας, αλλά ας διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά’.

Εκείνοι που προηγουμένως έλεγαν ‘να μην ανοίξει ως τζαμί’, τώρα άρχισαν να το στηρίζουν. Κάποιες χώρες που δεν μπορούν να το χωνέψουν όπως η Ελλάδα, εξακολουθούν να υποστηρίζουν το αντίθετο αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση σε αυτό το θέμα», αναφέρει, όπως μεταδίδει το sigmalive.

«Η Αθήνα ξεπερνά τα όρια»

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, επαναλαμβάνει εξάλλου, τα περί ανυπαρξίας τζαμιού στην Αθήνα και θέτει πάλι θέμα «καταπίεσης» των Μουσουλμάνων της δυτικής Θράκης.

«Η Ελλάδα είναι σήμερα η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσά της. Δεν υπάρχει ούτε τζαμί στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, παρά τη Συνθήκη της Λωζάνης, η καταπίεση των Μουσουλμάνων στη δυτική Θράκη είναι προφανής.

Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο, που θα έπρεπε να μιλάει», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναφέροντας ότι η αντίδραση της Ελλάδας δεν αποτελεί έκπληξη.

«Αλλά οι Έλληνες άρχισαν να ξεπερνούν τα όρια και να παίζουν με την υπομονή της Άγκυρας», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σχολιάζοντας τις αντιδράσεις επίσης της UNESCO, είπε ότι δεν αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας να την ενημερώσει για ο,τιδήποτε.

Δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε την UNESCO

Στις αντιδράσεις της UNESCO για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας χωρίς πρότερη ενημέρωση ή γνώμη της, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι «αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν χρειάζεται να ενημερώσουμε την UNESCO ότι θα λειτουργήσει ως τζαμί. Δεν πρόκειται να ρωτήσουμε την UNESCO για τη λειτουργία ως τζαμί. Η σχετική σύμβαση της UNESCO, δεν είναι αντίθετη. Εξετάζοντας τη σύμβαση της UNESCO, δεν είναι απαραίτητο να λάβουμε τη γνώμη της σχετικά με τον τρόπο χρήσης ενός μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση.

Αλλά παρόλα αυτά θα εξηγήσουμε τις εργασίες που θα διεξαχθούν στο εσωτερικό κι ότι δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τα κριτήρια που θέτει για την προστασία τέτοιων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ιδιαιτέρως όπως και όλη η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας τελευταία, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ότι «η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή για όλους τους επισκέπτες, όλων των θρησκειών και μάλιστα δωρεάν, παρόλο που ήταν μια σοβαρή πηγή εισοδήματος», σημειώνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Μηνύματα στήριξης της απόφασης για την Αγία Σοφία η Τουρκία έχει λάβει από τη Μαλαισία, το Κατάρ, το Ιράν, το Πακιστάν, το Ομάν, τους Παλαιστίνιους, καθώς και μηνύματα από ισλαμικές κοινότητες στη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Ταϊλάνδη, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Εντολή Ερντογάν για Αγία Σοφία

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της «Χουριέτ» ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στη συνεδρίαση χθες της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του έδωσε εντολή σε όλα τα στελέχη «να φροντίσουν να κάνουν ξεκάθαρο σε κάθε τόνο και σε όλους ότι θα προστατευτεί η ιστορία της Αγίας Σοφίας και ότι οι εργασίες αλλαγής της σε τζαμί θα πραγματοποιηθούν με ιδιαίτερη σπουδή».

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ» ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε στη συνεδρίαση ότι «την Αγία Σοφία όπως και το Μπλε Τζαμί και το Σουλεϊμάνιγε θα μπορούν να την επισκέπτονται όλοι. Ο Σουλτάνος Μωάμεθ ήταν παράλληλα ηγέτης και των Ορθοδόξων, ήταν ο ανώτατος άρχοντάς τους. Και σε εμάς υπάρχει μία ελληνορθόδοξη εκκλησία. Η Αγία Σοφία άλλωστε ήταν τζαμί, μετατράπηκε σε μουσείο και τώρα έγινε ξανά τζαμί. Το ιστορικό μνημείο θα προστατευτεί. Όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Αγίας Σοφίας θα προστατευτούν. Για την προστασία της ιστορίας της Αγίας Σοφίας οι εργασίες προχωρούν λεπτομερώς. Εξηγήστε τη σπουδή που επιδεικνύουμε στις εργασίες και τη σημασία που έχει για εμάς η Αγία Σοφία σε όλους. Εξηγήστε το σωστά», φέρεται να έδωσε εντολή ο Τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι τα μωσαϊκά και οι αγιογραφίες θα καλύπτονται με ένα σύστημα κατά τη διάρκεια της προσευχής και επιφορτισμένη για τη μελέτη αυτή είναι ειδική επιστημονική επιτροπή, που συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Δεν αλλάζει στάση στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του έπειτα από τις τελευταίες δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία  δεν πρόκειται να αλλάξει στάση σε ότι αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο : «η στάση της Τουρκίας επί του θέματος είναι γνωστή από τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει, προσθέτοντας,  «Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι η σύσταση ενός μηχανισμού συνεργασίας για τον δίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων μεταξύ των ‘λαών’ στο νησί, να ανοίξουν ξανά οι δίαυλοι επικοινωνίας και αντί για συμμαχίες ενάντια στην Τουρκία να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για κλίμα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή.

Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να τερματιστούν μόνο με την υιοθέτηση τέτοιας προσέγγισης από όλα τα μέρη. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία από την αρχή έχει τονίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη Λιβύη», αναφέρει.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ότι «εάν η ΕΕ θέλει να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της κρίσης της Λιβύης θα πρέπει να τηρεί την διεθνή νομιμότητα σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εγκαταλείποντας τη στάση δύο μέτρων και δύο σταθμών που προτάθηκε με την Επιχείρηση Ειρήνη».

Όσον αφορά την Αγία Σοφία, λέει ότι είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας «και κάθε σχεδιασμός που αφορά την Αγία Σοφία συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του καθεστώτος της επαφίεται στην κυριαρχική αρμοδιότητα μόνο της Τουρκίας. Κανένας δεν μπορεί να επεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».

Πηγή: tovima.gr