Δεν είμαστε μια χώρα που χαίρεται επειδή δεν υπήρξαν κυρώσεις στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι οι χθεσινές δηλώσεις ικανοποιούν και πάλι την Κύπρο και την Ελλάδα.

Δεν υπήρξαν βήματα…

Ο τούρκος υπουργός επέκρινε την αναφορά σε «παράνομες δραστηριότητες» της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ για να είναι αντικειμενική πρέπει να μπορεί να πει σε Ελλάδα και Κύπρο «δεν έχεις δίκαιο».

Ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι δεν υπήρξαν απτά βήματα στο θέμα της επικαιροποίησης της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου για το μεταναστευτικό, της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης και του θέματος της απελευθέρωσης της βίζας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον ιταλό ομόλογό του, ανέφερε ότι «εμείς θέλουμε με ειλικρίνεια να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με την ΕΕ. Υπάρχουν σοβαρά εμπόδια για την ενταξιακή πορεία. Βλέπουμε και στην τουρκική κοινότητα ότι δεν υπάρχει μεγάλη όρεξη για ένταξη όμως δεν είναι ένα πρόβλημα που πηγάζει από εμάς αλλά από τη στάση κάποιων χωρών μελών της ΕΕ».

«Από την άλλη εμείς ζούμε στην Ευρώπη, είμαστε μέρος αυτής της ηπείρου, επομένως υπάρχουν κοινά προβλήματα και κοινές ευκαιρίες. Η συνεργασία μέσα στην ΕΕ είναι πολύ ωφέλιμη. Για να αναπτυχθούν αυτές οι σχέσεις πρέπει να υπάρξει θετική ατζέντα», πρόσθεσε.

«Με τη νέα ηγεσία»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό το θετικό κλίμα το καταφέραμε λίγο με τη νέα ηγεσία. Υπάρχει και διάλογος. Αλλά δυστυχώς εξαιτίας της ομηρίας της ΕΕ από τους Ελληνοκυπρίους ή την Ελλάδα δεν μπορούμε να πετύχουμε την πρόοδο που θέλουμε».

«Ενα από αυτά τα θέματα είναι η ανατολική Μεσόγειος. Εμείς αντικρίζουμε θετικά την αλληλεγγύη που επιδεικνύει η ΕΕ στον ‘ελληνοκυπριακό τομέα’ ή την Ελλάδα στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου ή σε άλλο θέμα επειδή είναι μέλη της. Αλλά όταν έχουν άδικο, εάν η ΕΕ θέλει να είναι μια αντικειμενική ή παγκόσμια οργάνωση πρέπει να μπορεί να πει στα μέλη της ‘έχεις άδικο’», υπογράμμισε και διερωτήθηκε: «Μπορεί να το πει αυτό»;

Τελευταία, είπε, «υπάρχουν χώρες που το λένε. Αλλά τελικά είδαμε σε αυτές τις δηλώσεις ότι δεν μπορεί να το πει με όλη τη σημασία του».

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η χώρα του έδειξε με ορισμένες χειρονομίες ότι έχει καλή πρόθεση αλλά έδειξε ότι έχει αποφασιστικότητα και στο θέμα των δικαιωμάτων της.

«Αποφασισμένοι»

«Στο πεδίο και στο τραπέζι, εάν δεν βρεθεί κοινή λύση, έχουμε δείξει ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων και δείξαμε τί μπορούμε να κάνουμε. Ταυτόχρονα απευθύνουμε έκκληση ‘ελάτε να εργαστούμε όλοι μαζί για δίκαιο διαμοιρασμό’».

Αυτή, πρόσθεσε, «δεν είναι μια νέα έκκληση. Ο πρόεδρός μας το έχει πει πολλές φορές. Εγώ σε κάθε ομιλία μου το τονίζω. Σε αυτό, ο ρόλος της ΕΕ είναι σημαντικός».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής είναι «και πάλι δηλώσεις που ικανοποιούν τον ‘ελληνοκυπριακό τομέα’ και την Ελλάδα».

«Πάνω από όλα, για την επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, της τελωνειακής ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας, δεν είδαμε απτά βήματα. Και απειλούν με κυρώσεις μ’ ένα κεκαλυμμένο τρόπο. Εμείς δεν είμαστε μια χώρα ή ένας λαός που χαίρεται επειδή δεν γίνεται αναφορά σε κυρώσεις στη δήλωση αυτή».

Ο Χάρτης της Σεβίλλης…

Ο τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «από την άλλη δεν βρίσκουμε σωστές τις εκφράσεις που χρησιμοποιούνται. Τί λέει; Παράνομες δραστηριότητες. Γιατί λέτε παράνομες δραστηριότητες; Από τη μια λέτε δεν αναγνωρίζετε τον Χάρτη της Σεβίλλης και από την άλλη λέτε παράνομες τις δικές μας δραστηριότητες που διεξάγονται στη δική μας υφαλοκρηπίδα, οι οποίες είναι οι περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί δική της υφαλοκρηπίδα με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της στον Χάρτη της Σεβίλλης».

Πρόσθεσε ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι δικαστήριο της ΕΕ. Είχε πάρει μια απόφαση και είπε ότι σε αυτά τα θέματα δεν είναι αρμόδιος οργανισμός γι’ αυτά τα ζητήματα».

Εθεσε τα ερωτήματα «με βάση τί αποφασίζεις ότι κάτι είναι παράνομο; Το αποφασίζεις αυτό στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των κρατών μελών»;

Παρά τις προσπάθειες…

Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «βλέπουμε ότι η ΕΕ παρά τις προσπάθειες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και των άλλων χωρών, λόγω της νοοτροπίας να καταστεί όμηρος η ΕΕ και λόγω των απειλών, δεν κατάφερε να είναι αντικειμενική. Από τη μια προσπαθεί να ακολουθήσει πολιτική μαστιγίου, από την άλλη να ικανοποιήσει τα μέλη της».

Ο τούρκος ΥΠΕΞ κατέληξε, τονίζοντας ότι «εμείς όμως παρόλα αυτά, από τη μια υπάρχει η αποφασιστικότητά μας και από την άλλη θέλουμε να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την ΕΕ κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες αλλά χρειάζεται και η ΕΕ να δείξει την ειλικρίνειά της».

Πηγή: philenews.com/ΚΥΠΕ

Πηγή: tovima.gr