Την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ακόμη και αν δεν καταφέρει να ανατρέψει τους συσχετισμούς, θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας της προοδευτικής παράταξης και της Κεντροαριστεράς στον τόπο προτάσσει ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο «Βήμα».

Επιμένει ότι η Προοδευτική Συμμαχία δεν απέτυχε και τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πλέον ένα μεγάλο κόμμα της σύγχρονης πληθυντικής Αριστεράς και αυτό οφείλεται στη στρατηγική της διεύρυνσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συνέντευξή του αναφέρει ότι δεν βλέπει καμία αντίθεση μεταξύ προοδευτικής συμμαχίας και αριστερής πορείας και διευκρινίζει πως η ΝΔ στην πραγματικότητα αυτό που φοβάται είναι ο ισχυρός και με κυβερνητική προοπτική ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η μάχη της προσεχούς Κυριακής είναι υπαρξιακή για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Είναι μια μάχη για το αύριό του;

«Η μάχη της προσεχούς Κυριακής είναι σε μεγάλο βαθμό υπαρξιακή για την ελληνική κοινωνία. Διότι αυτό που θα κριθεί είναι αν θα εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα προοδευτικό που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας, απελευθερώνει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας από την αδιαφάνεια και τα προνόμια των λίγων ισχυρών, βάζει την εργασία στο επίκεντρο και οικοδομεί ένα νέο και ισχυρό ΕΣΥ ή θα οδηγηθούμε σε μια ανεξέλεγκτη και ασύδοτη Δεξιά που θα θέσει σε κίνδυνο τα τελευταία ίχνη του κοινωνικού συμβολαίου της μεταπολίτευσης. Διότι αυτά που επαπειλούνται εφόσον επαναληφθούν στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής οι συσχετισμοί της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, θα είναι εξαιρετικά δύσκολα αναστρέψιμα: η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, του νερού, της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αλλά και η μεγαλύτερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας από τους μικροϊδιοκτήτες προς μεγάλα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα μέσω των ανεξέλεγκτων πλειστηριασμών».

Τι διαφορετικό έχουν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου; Πιστεύετε πραγματικά ότι μπορεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί;

«Δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Γνωρίζω καλά ότι η μάχη της 25ης Ιουνίου είναι δύσκολη. Ομως οι κάλπες θα είναι άδειες. Και εφόσον καταφέρουμε, ειδικά αυτή την τελευταία εβδομάδα, να αναδείξουμε τη δική μας διαφορετική προοπτική, να πείσουμε για την ανάγκη να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αριστερός δημοκρατικός πόλος του πολιτικού σκηνικού όχι ως αντίβαρο αλλά ως η μοναδική πραγματική εναλλακτική κυβερνητική λύση, τότε ναι θεωρώ ότι οι συσχετισμοί μπορούν να αλλάξουν».

Και γιατί ένας ψηφοφόρος που δεν προτίμησε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να πειστεί τώρα να τον ψηφίσει;

«Διότι το διακύβευμα είναι τελείως διαφορετικό. Δεν έχουμε πλέον την απλή αναλογική και η αντιπαράθεση έχει εστιαστεί στα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων. Και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει. Διότι το πρόγραμμα μας, που δεν προβάλαμε όσο θα έπρεπε στην προηγούμενη εκλογική μάχη, είναι και ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό αλλά και άμεσα εφαρμόσιμο. Δίνει μια άλλη προοπτική για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της αισχροκέρδειας, να μειωθούν οι άδικοι έμμεσοι φόροι, να αυξηθούν οι μισθοί και να επαναρυθμιστεί η αγορά εργασίας. Μεγάλες προκλήσεις αλλά και τομές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των εργαζομένων. Και από την άλλη μεριά η ΝΔ είναι προγραμματικά αδύναμη. Εχει κινητοποιήσει έναν τεράστιο μηχανισμό ψευδών ειδήσεων και έχει εκτεθεί σε σειρά θεμάτων: Από το ζήτημα της κοστολόγησης του δικού μας προγράμματος που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι δεν έγινε από κανένα ΓΛΚ αλλά από τον μηχανισμό του Μαξίμου, μέχρι τα κωμικά Skertsonomics με τους ισχυρισμούς ότι η μείωση των έμμεσων φόρων ευνοεί τους πλούσιους και από τα ψέματα για τις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τα ευχολόγια για το ΕΣΥ και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα».

Μήπως ηττηθήκατε στρατηγικά ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν έχετε κατανοήσει πλήρως τι συνέβη την 21η Μαΐου;

«Το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών έχει πολλές πτυχές που ακόμη δεν έχουν μελετηθεί πλήρως ούτε από εμάς αλλά ούτε και από κανέναν άλλο πολιτικό ή επιστημονικό φορέα. Ομως αυτή η συζήτηση δεν είναι της παρούσης. Εμείς κάναμε έναν άμεσο απολογισμό, προχωρήσαμε σε διορθωτικές κινήσεις, βάλαμε στο επίκεντρο το θέμα του προγράμματος και δίνουμε τη μάχη. Οσο για το αν ηττηθήκαμε στρατηγικά θα σας πω το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ακόμη και αν δεν καταφέρει να ανατρέψει τους συσχετισμούς, θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας της προοδευτικής παράταξης και της Κεντροαριστεράς στον τόπο, γιατί εκπροσωπεί κοινωνικά συμφέροντα, ανάγκες και αξίες. Οσο αυτά τα κοινωνικά συμφέροντα, οι ανάγκες και οι αξίες έχουν ισχυρή κοινωνική ύπαρξη τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα παραμένει ο κύριος πόλος εκπροσώπησής τους».

Πάντως είναι πρωτοφανές μεταπολιτευτικά να θεωρεί η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεδομένη την πρωτιά της ΝΔ. Αυτό δεν σας δυσκολεύει να αυξήσετε τα ποσοστά σας;

«Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ξέρουμε ότι είναι μια δύσκολη μάχη, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά. Και σε άλλες εκλογικές μάχες είχε διαμορφωθεί παράσταση νίκης συντριπτική υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος. Θα δώσουμε τη μάχη, παρά τις δυσκολίες με πείσμα και αποφασιστικότητα. Διότι δεν αφορά πρωτίστως εμάς, αλλά την ίδια την κοινωνία, τους εργαζομένους, τη νεολαία, τους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους αλλά αφορά και αξίες που διεκδικούμε να ενισχυθούν: την αλληλεγγύη, την ισότητα, την ανθρωπιά. Από την άλλη, η δεδομένη παράσταση νίκης για τη ΝΔ δημιουργεί φαινόμενα έπαρσης και αλαζονείας. Ηδη τα έχουν εμφανίσει, με πιο χαρακτηριστικές τις δηλώσεις Μπακογιάννη και Γεωργιάδη για τη μειονότητα και την αλλαγή του Συντάγματος αντίστοιχα. Και όλοι βλέπουν ότι στόχος της ΝΔ δεν είναι απλά να νικήσει αλλά να γίνει καθεστώς ανεξέλεγκτο. Για αυτό και επιθυμεί κατακερματισμό της προοδευτικής ψήφου σε πολλά και μικρά κόμματα και όχι έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα αποτελεί εναλλακτική κυβερνητική λύση. Αυτό όμως δεν είναι κακό μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κακό για τη δημοκρατία».

Για εσάς προσωπικά μετά από μια εκλογική ήττα 20 μονάδων αποτελεί την ύστατη πολιτική και προσωπική εκλογική μάχη;

«Δεν συνηθίζω να αντιμετωπίζω τις πολιτικές μάχες με προσωπικά κριτήρια, αλλά είναι λίγο οξύμωρο να ρωτάτε έναν άνθρωπο 49 ετών αν δίνει την ύστατη προσωπική και πολιτική του μάχη. Δίνω λοιπόν μια ακόμη, δύσκολη και πολύ κρίσιμη, δεν το κρύβω, πολιτική και ιδεολογική μάχη, αλλά δεν θα είναι η τελευταία. Θα συνεχίσω να μάχομαι όπως κάθε αριστερός για αυτά που πιστεύω και για αυτά που εκπροσωπώ. Δεν υπάρχουν ύστατες μάχες για την Αριστερά, γιατί έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά».

Σε αυτές τις εκλογές, ευτυχώς λέω προσωπικά, συζητάμε και αρκετά προγραμματικά, αλλά και πάλι αισθάνομαι ότι δεν σας ακούν οι πολίτες, ή κάνω λάθος;

«Το αν μας ακούν θα φανεί από το αποτέλεσμα της κάλπης. Η προσωπική μου άποψη όπως έχει διαμορφωθεί από την επαφή με τους πολίτες είναι ότι ήθελαν ο ΣΥΡΙΖΑ να επιμείνει περισσότερο στο πρόγραμμά του. Να το βάλει στην κορυφή της πολιτικής του ατζέντας. Κάτι που δεν έγινε κατορθωτό στην προηγούμενη φάση, όχι μόνο με δική μας ευθύνη. Βλέπετε και τώρα, ενώ στις πρώτες εβδομάδες τα ζητήματα που κυριάρχησαν ήταν αυτά των έμμεσων φόρων, της οικονομίας, της ακρίβειας, του ΕΣΥ, η ΝΔ έκανε ό,τι μπορούσε για να στρέψει την ατζέντα αλλού με fake news και δεν δίστασε να ανασύρει ακόμη και τη θεωρία του εσωτερικού εχθρού και της εθνικής εξαίρεσης για να κόψει τις διαρροές της από τα δεξιά. Και αυτό προκαλεί μεγάλη ζημιά, όχι μόνο στην ποιότητα της αντιπαράθεσης αλλά και στην ίδια τη δημοκρατία».

Εχετε εξετάσει το ενδεχόμενο οι πολίτες να θέλουν θετική ατζέντα και να μην ακούν τα όσα λέγονται για κρυφό πρόγραμμα; Μήπως κουράστηκαν από τα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας;

«Προφανώς οι πολίτες έχουν κουραστεί από τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Μνημόνια, πανδημία, κρίση ακρίβειας δημιουργούν και κόπωση και αβεβαιότητες. Και είναι ακριβώς για αυτό τον λόγο που εμείς εστιάζουμε στην προοπτική και στις υπαρκτές δυνατότητες της χώρας. Και επισημαίνουμε ότι αυτές δεν πρέπει να σπαταληθούν. Αυτό είναι το κρίσιμο, να μην οδηγηθούμε στα ίδια λάθη που μας έφεραν στη χρεοκοπία. Υπάρχει λοιπόν η θετική ατζέντα: καλύτεροι μισθοί, επένδυση στη γνώση και την καινοτομία, ρύθμιση χρεών, μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, καλά σχολεία, έμφαση στις υποδομές και ισχυροί στιβαροί θεσμοί. Δημοκρατικοί και αποτελεσματικοί. Ολα αυτά είναι πραγματικές δυνατότητες, όχι ευχές και υποσχέσεις. Από την άλλη μεριά όμως οφείλουμε να είμαστε και ειλικρινείς με τους πολίτες. Να αναδεικνύουμε τους κινδύνους της πολιτικής πρότασης της ΝΔ για τους εργαζομένους, για τα νοσοκομεία, για τις μικρές επιχειρήσεις. Δεν έπρεπε δηλαδή να αναδείξουμε τη δήλωση του κ. Πνευματικού που αποκάλυψε τα ιδεολογικά ενδόμυχα της ΝΔ; ‘Η τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για κατάργηση των επιδοτήσεων την ώρα που ο ΦΠΑ μένει σταθερός και οι τιμές θα πάρουν πάλι την ανιούσα, όχι μόνο στην ενέργεια πλέον αλλά και στις τηλεπικοινωνίες και στα τρόφιμα; Αρα λοιπόν και θετική ατζέντα και κριτική στις δεξιές πολιτικές και ιδεολογική μάχη με τη ΝΔ και όσα εκπροσωπεί».

Ψυχρά, όσο μπορείτε, απαντήστε ευθέως; Η Προοδευτική Συμμαχία απέτυχε και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο προς τα αριστερά;

«Ψυχρά και ευθύτατα απαντώ: όχι, δεν απέτυχε. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πλέον ένα μεγάλο κόμμα της σύγχρονης πληθυντικής Αριστεράς και αυτό οφείλεται στη στρατηγική της διεύρυνσης. Και δεν βλέπω καμία αντίθεση μεταξύ προοδευτικής συμμαχίας και αριστερής πορείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η Αριστερά στην Ελλάδα, ο κύριος πολιτικός φορέας της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης. Επομένως δεν βλέπω τον λόγο να δημιουργούμε τεχνητές αντιθέσεις με γεωγραφικούς και όχι πολιτικούς και ιδεολογικούς προσδιορισμούς. Εκπροσωπούμε τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας, τις αρχές της ισότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και όλα αυτά αποτυπώνονται στο ριζοσπαστικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό μας πρόγραμμα».

Η θεωρία του ενάμισι κόμματος τι σημαίνει για εσάς; Μήπως δημιουργούνται συνθήκες ιδεολογικής παντοδυναμίας της ΝΔ;

«Είναι αλήθεια ότι παρατηρούνται ιδεολογικές μετατοπίσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη που δεν είναι πάντα θετικές. Βλέπουμε την κυριαρχία της Δεξιάς στην Ιταλία με τη Μελόνι, την ανάδυση μιας μαζικής και ακραίας Δεξιάς στη Γερμανία κ.λπ. Από τη μεριά της και η ΝΔ, όπως σας έλεγα, μετατοπίζεται διαρκώς προς όλο και πιο σκληρές δεξιές θέσεις εκμεταλλευόμενη τις αβεβαιότητες που αναπτύσσονται στον πληθυσμό από τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη και είναι γι’ αυτό τον λόγο που δεν πρέπει να υποτιμούμε την ιδεολογική μάχη. Να αναδεικνύουμε τη χρεοκοπία της ιδεολογίας της αυτορρυθμιζόμενης αγοράς, την ιδέα ότι αυθόρμητα η αγορά θα λύσει όλα τα κοινωνικά προβλήματα αλλά και τα αδιέξοδα και τις τραγωδίες στις οποίες οδηγούν ο εθνικισμός, η θεωρία των δύο άκρων, του εσωτερικού εχθρού. Αυτή η μάχη εξάλλου θα είναι η μάχη της εποχής μας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Και η Αριστερά μπορεί να την κερδίσει».

Πηγή: tovima.gr