Δεύτερη μήνυση έχουν καταθέσει οι γονείς της 32χρονης Μαρίας, που προσβλήθηκε από αλλαντίαση στο Μπορντό της Γαλλίας και τελικά έφυγε από τη ζωή μετά από τέσσερις ημέρες. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι Θωμαΐς Παπαϊωάννου πρόκειται για τη δεύτερη μήνυση μετά την ιατροδικαστική έρευνα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή από την εισαγγελία του Μπορντό και εκεί κατατέθηκε και η μήνυση της οικογένειας της Ελληνίδας.

Οι γονείς της άτυχης κοπέλας θέλουν να εξαντλήσουν οποιαδήποτε δικαστική οδό για να μάθουν τι συνέβη με το παιδί τους. Η έρευνα είναι διπλή. Το πρώτο σκέλος είναι υγειονομικό και αφορά στο εστιατόριο και για το περίφημο δοχείο με τις μολυσμένες σαρδέλες. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ελληνίδα φαίνεται να πήγε σε τουλάχιστον δύο νοσοκομεία, το ένα στο Μπορντό και το άλλο στο Παρίσι, από όπου πήρε εξιτήριο χωρίς να της διαγνωστεί η αλλαντίαση. Η 32χρονη πέθανε στο σπίτι της στην περιοχή του Παρισιού και ο σύζυγός της εισήχθη στην Eντατική και σήμερα αναμένεται να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Δεκαπέντε περίπου άτομα ήταν αυτά που κατανάλωσαν το δοχείο με σαρδέλες στο εστιατόριο Tchin Tchin μπαρ στο κέντρο του Μπορντό. Υπάρχουν δύο εκδοχές: το ζευγάρι πήγε στο Μπορντό είτε για να δει το παιχνίδι ράγκμπι του παγκοσμίου πρωταθλήματος είτε για να γιορτάσει τα γενέθλια της 32χρονης Μαρίας ή και για τα δύο γεγονότα.

Η 32χρονη πήγε σε νοσοκομείο στο Μπορντό και αμέσως μετά, όταν επέστρεψαν στο Παρίσι, τα συμπτώματα χειροτέρευσαν και πήγε σε ένα δεύτερο νοσοκομείο, πιθανότατα στο Παρίσι, όμως και από εκεί πήρε εξιτήριο γιατί όπως είπαν οι γιατροί δεν παρουσίαζε τα τυπικά συμπτώματα της αλλαντίασης.

«Άκρως θανατηφόρα τοξίνη»

Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης εξήγησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ότι δεν συναντάμε στην χώρα μας την αλλαντίαση.

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί στην παρασκευή των τροφίμων και στη συντήρησή τους. Η αλλαντίαση αναπτύσσεται συνήθως σε τρόφιμα τα οποία δεν έχουμε μαγειρέψει καλά ή δεν έχουν παστεριοποιηθεί καλά, δεν έχουν κονσερβοποιηθεί σωστά, ούτως ώστε να έχουν μικρή περιεκτικότητα σε αλάτι ή ζάχαρη, οπότε και οι σπόροι της αλλαντίασης να αρχίσουν να αναπτύσσονται και να παράγουν την τοξίνη τους εντός του δοχείου, οπότε και όταν καταναλωθεί ως άκρως θανατηφόρα τοξίνη, να προκαλέσει αυτές οι διαταραχές που προκαλεί στο νευρικό σύστημα, οπότε και τον θάνατο» είπε.

Και διευκρίνησε: «Η μέση θανατηφόρος δόση είναι ένα ανά γραμμάριο ανά κιλογκράμ βάρους σώματος. Μιλάμε για πάρα πολύ μικρές ποσότητες οι οποίες μπορούν να δράσουν θανατηφόρα στον άνθρωπο».

Τι συνέβη με την «σπιτική παρασκευή»

Ο κ. Γαλεντέρης αναφέρθηκε σε όσα πρέπει να προσέχουμε, αναφερόμενος στην σπιτική παρασκευή. «Τα βιομηχανικά προϊόντα τηρούν κάποιους κανονισμούς και η παρασκευή τους διέπεται από κάποιες παρασκευές και στάδια τα οποία δεν γίνεται να αναπτυχθεί η αλλαντίαση».

Και τόνισε: «Το πρόβλημα ξεκινάει όταν υπάρχει αυτή η σπιτική ουσιαστικά παρασκευή τέτοιων πιάτων, όπως θεωρώ ότι έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου εκεί η κονσερβοποίηση της σαρδέλας, δηλαδή η ποσότητα του αλατιού, δεν ήταν αρκετή για να καταστρέψει ή να αναστείλει την αναπαραγωγή των σπόρων της αλλαντίασης του κλωστηριδίου, οπότε και άρχισαν να αναπτύσσονται και να παράγουν την τοξίνη».

Πηγή: tovima.gr