Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι εφόσον επιβεβαιωθεί ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε ζητεί η Κομισιόν, όπως ανέφερε η αρμόδια εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, η Ναμπίλα Μασράλι σημείωσε: «Ανησυχούμε πολύ για την υγεία του Αλεξέι Ναβάλνι παρακολουθώντας τις υποψίες για δηλητηρίαση. Του ευχόμαστε ταχεία και πλήρη ανάρρωση. Αναμένουμε ταχεία, διάφανη, ανεξάρτητη έρευνα κι εάν επιβεβαιωθεί, οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν».

«Εμπιστευόμαστε ότι οι ρωσικές αρχές θα τηρήσουν τις υποσχέσεις να επιτρέψουν στον κ. Ναβάλνι να μεταφερθεί με ασφάλεια και γρήγορα στο εξωτερικό για να λάβει ιατρική περίθαλψη όπως θα ήθελε η οικογένειά του. Είμαστε ευγνώμονες στις γερμανικές ιατρικές υπηρεσίες για την προσφορά τους να πάρουν τον κ. Ναβάλνι στη Γερμανία για την ιατρική του περίθαλψη. Η αντιπροσωπεία μας στη Μόσχα είναι σε στενή επαφή με το γραφείο του Ναβάλνι. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά» πρόσθεσε.

Ζητούν να επιτραπεί η μεταφορά του στη Γερμανία

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να επιτρέψει γρήγορα τη θεραπεία στη Γερμανία του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς και μια έρευνα για τη φερόμενη δηλητηρίασή του.

«Αναμένουμε μια γρήγορη, ανεξάρτητη, διαφανή έρευνα και, αν επιβεβαιωθεί, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε πως οι ρωσικές αρχές θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους να επιτρέψουν στον κ. Ναβάλνι να μεταφερθεί με ασφάλεια και ταχύτατα στο εξωτερικό προκειμένου να λάβει ιατρική θεραπεία όπως επιθυμεί η οικογένειά του».

Την ίδια ώρα, από την Μπρατισλάβα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η χώρα του επιμένει στην προσφορά της να μεταφερθεί ο Αλεξέι Ναβάλνι σε νοσοκομείο του Βερολίνου, αλλά δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει αν εκείνος μπορεί να μεταφερθεί. «Κάναμε διευθετήσεις ώστε να μπορεί να λάβει θεραπεία στο Βερολίνο. Αυτή η προσφορά ισχύει. Αλλά είναι δύσκολο για εμάς να εκτιμήσουμε αν μπορεί να μεταφερθεί από ιατρική άποψη», είπε.

Από το Βερολίνο, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Αμπέμπαρ, δήλωσε πως η Γερμανία είναι «σε επαφή» με τη Ρωσία για να προσφέρει μια απόκριση στην «ανθρωπιστική επείγουσα περίπτωση» του Αλεξέι Ναβάλνι, που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη δυτική Σιβηρία.

«Είμαστε σε επαφή με τις ρωσικές αρχές προκειμένου να συμβάλουμε σε μια επαγγελματική και διαφανή επίλυση αυτής της επείγουσας ανθρωπιστικής περίπτωσης», είπε η εκπρόσωπος, ενώ μια γερμανική ΜΚΟ θέλει να φέρει τον αντιπολιτευόμενο από τη Ρωσία στο Βερολίνο προκειμένου να λάβει ιατρική φροντίδα.

«Είμαστε έτοιμοι, αν αυτό επιθυμεί (το περιβάλλον του), να του επιτρέψουμε να λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα στα γερμανικά νοσοκομεία», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ, διευκρινίζοντας πως στο στάδιο αυτό δεν έχει υπάρξει επικοινωνία ανάμεσα στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Βερολίνο εκτιμά επίσης πως είναι «κατανοητό» το γεγονός ότι το περιβάλλον του Ναβάλνι ζητεί να τον εξετάσουν οι γιατροί του ενώ νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας βυθισμένος σε κώμα και συνδεδεμένος με συσκευή μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής.

Οι συγγενείς του κατήγγειλαν σήμερα την άρνηση των ρωσικών αρχών να μεταφερθεί στο εξωτερικό ενώ οι γιατροί στο νοσοκομείο της δυτικής Σιβηρίας όπου νοσηλεύεται διαβεβαίωσαν πως δεν βρήκαν «κανένα δηλητήριο» στον οργανισμό του.

Μια γερμανική ΜΚΟ, η Cinema for Peace, ναύλωσε στη διάρκεια της νύχτας ένα ασθενοφόρο αεροπλάνο που προσγειώθηκε στο Ομσκ, με την ελπίδα να τον μεταφέρει στη Γερμανία.

Ο Ζάιμπερτ δεν σχολίασε τις δηλώσεις των οικείων του Ναβάλνι σύμφωνα με τις οποίες ήταν θύμα μιας «δηλητηρίασης από πρόθεση», περιοριζόμενος να πει πως «αναφέρθηκε η υποψία βαριάς δηλητηρίασης».

Παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα πως η περίπτωση του Αλεξέι Ναβάλνι είναι «πολύ ανησυχητική» και πως ο ίδιος πρέπει να λάβει κάθε απαραίτητη ιατρική θεραπεία.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Λιζ Τρόσελ, απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη σχετικά με τις πληροφορίες ότι ο Ναβάλνι δεν είχε πρόσβαση στον προσωπικό του γιατρό, είπε: «Οι πληροφορίες για το τι συνέβη στον Αλεξέι Ναβάλνι είναι πολύ ανησυχητικές. Είναι σημαντικό να λάβει όλη την κατάλληλη φροντίδα την οποία χρειάζεται ώστε να μπορέσει να αναρρώσει».

Πηγή: tovima.gr