Μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου Πισσαρίδη και τις αποφάσεις της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός αναβάθμισε τον Θεόδωρο Σκυλακάκη από υφυπουργό σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τοποθετώντας τον επικεφαλής της πενταμελούς επιτροπής που θα διαχειριστεί το πακέτο των 72 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή της ελληνική οικονομία με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Αναμφίβολα, πρόσωπο του ανασχηματισμού πρέπει να θεωρείται ο καθηγητής οικονομικών και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγλου, τον οποίο εμπιστεύτηκε με τη θέση του υφυπουργού Εργασίας, αρμόδιο για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο κ. Τσακλόγλου, βαθύς γνώστης των θεμάτων εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης, είχε διατελέσει σύμβουλος δυο πρωθυπουργών, του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου, ενώ θεωρείται και από τους βασικούς συνομιλητές στον χώρο της κεντροαριστεράς και των μεταρρυθμιστών του κέντρου.

Οι κεντροαριστεροί της κυβέρνησης

Ο κ. Τσακλόγλου είναι το έβδομο πρόσωπο με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σηματοδοτεί το διαρκές άνοιγμα στο κέντρο, αξιοποιώντας πρόσωπα με σαφείς αναφορές στο ΠΑΣΟΚ, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επί σειρά ετών υπουργός Δημόσιας Τάξης στις κυβερνήσεις Σημίτη και Παπανδρέου. Ή ο άλλοτε συνεργάτης του κ. Χρυσοχοΐδη και σήμερα βασικός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος.

Πρόσωπο με σαφή αναφορά στο ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, αλλά και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Χαρακτηριστική και η περίπτωση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, που υπήρξε στενός συνεργάτης του Κώστα Λαλιώτη αλλά και επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Αναβάθμιση επιφύλασσε ο μίνι ανασχηματισμός και για τον Νίκο Παπαθανάση που αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός από υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Μετά από τρεις προαναγγελίες ανασχηματισμών, που εντέλει ματαιώθηκαν, σήμερα αποφάσισε απλά να βάλει τρεις νέους αναπληρωτές υπουργούς και να αφαιρέσει κάθε χαρτοφυλάκιο από τον κ. Γεωργιάδη. Αφού δεν μπορεί να τον διώξει, τουλάχιστον μπόρεσε να του πάρει τις αρμοδιότητες, αφήνοντάς τον να παριστάνει τον υπουργό» ήταν η δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, για τον μίνι ανασχηματισμό.

«Ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει πια πλήρως ο ίδιος την ευθύνη για τις αποτυχημένες πολιτικές ιδιαίτερα στους τομείς της εργασίας, του τουρισμού και του αγροτικού τομέα», ήταν η δήλωση του ΚΙΝΑΛ.

«Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έχουν ουσιαστικά ένα βασικό στόχο: την ταχύτερη εξειδίκευση και εφαρμογή των αντιλαϊκών αποφάσεων της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, με βάση και το σχέδιο Πισσαρίδη» είπε το ΚΚΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως συμπλήρωσε και τα κενά που άνοιξαν στην κυβέρνηση αξιοποιώντας πρόσωπα και από την κομματική δεξαμενή της ΚΟ της ΝΔ, διορίζοντας υφυπουργό για θέματα Ψυχικής Υγείας τη βουλευτή Βόρειου τομέα Αθήνας, Ζωή Ράπτη, και τον βουλευτή Κορινθίας, Νικόλαο Ταγαρά, ο οποίος επιστρέφει στο υπουργείο Περιβάλλοντος ως υφυπουργός.

Το παρασκήνιο πίσω από τις «διορθωτικές κινήσεις»

Η αξιοποίηση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης φαίνεται πως οδήγησαν τις κινήσεις του πρωθυπουργού όσον αφορά την κυβερνητική αναδόμηση.

Αν και το Μαξίμου δεν προχώρησε σε μεγάλες αλλαγές προσώπων, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, θα υπάρξει κυβερνητικός ανασχηματισμός και αυτός θα γίνει προς το τέλους του φθινοπώρου, αρχές του χειμώνα.

Πηγή: tovima.gr