Κόντρα ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και του εκπρόσωπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση με αφορμή το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε ψέματα τα όσα σχολίασε αρχικά ο κ. Χαρίτσης σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης για την τοπική αυτοδιοίκηση, που προβλέπει χιλιάδες έργα, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα ανοίξουν περί τις 40.000 θέσεις εργασίας.

Σκανδαλώδης επιλογή

Σχολιάζοντας την παρουσίαση, αρχικά ο Αλέξης Χαρίτσης υποστήριξε ότι «η ΝΔ γυρίζει τη χώρα προς τα πίσω, σε ένα παρωχημένο μοντέλο διακυβέρνησης που στοιχίζει ακριβά στους πολίτες και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων».

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε, επιπλέον, ότι «πριν ακόμα ανακοινωθεί επίσημα το νέο πρόγραμμα, και σύμφωνα με καταγγελίες δημάρχων, υπάρχουν ήδη δήμοι που έχουν εκχωρήσει σε ιδιωτικές εταιρείες τη σύνταξη προτάσεων χρηματοδότησης.

Πρόκειται για μια σκανδαλώδη κυβερνητική επιλογή που πριμοδοτεί δήμους και εταιρείες που ήδη έχουν αναλάβει εργολαβικά τον ‘φωτογραφικό’ καθορισμό των όρων και την έγκριση μελλοντικών δημοπρατήσεων».

Καμία επαφή με την Αυτοδιοίκηση

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, υπογράμμισε ότι «ο κ. Χαρίτσης δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα της Αυτοδιοίκησης. Αυτό δεν μου κάνει καμία εντύπωση γιατί όταν ήταν στην κυβέρνηση κόντεψαν να διαλύσουν αυτόν τον σπουδαίο θεσμό της Αυτοδιοίκησης με την απλή αναλογική.

Παρέδωσαν μια κατάσταση κατά την οποία τα Δημοτικά Συμβούλια δεν μπορούσαν να αποφασίσουν γιατί είχαμε φτάσει στο σημείο, λόγω της απλής αναλογικής να μην υπάρχουν πλειοψηφίες και να μη μπορεί να γίνει τίποτα»

Λέει ψέματα

Ο κ. Θεοδωρικάκος συνέχισε λέγοντας:

«Αυτά που λέει ο κ. Χαρίτσης είναι ψέματα. Οι Δήμοι είναι σε καλή κατάσταση γιατί αυτή η κυβέρνηση στηρίζει με  συνεχείς μεταρρυθμίσεις τις αρμοδιότητες και την ισχύ της αυτοδιοίκησης και έχει πάρει μια σειρά μέτρα με τα οποία διευκολύνει και την οικονομική κατάσταση των Δήμων.

Δήμοι με χρέη υπάρχουν αλλά αυτό δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Αυτό έλκει την καταγωγή του πολλά πολλά χρόνια πίσω όταν υπήρχαν δήμοι που όντως ήταν απολύτως χρεοκοπημένοι»

Ο υπουργός Εσωτερικών, μεταξύ άλλων, θύμισε ότι «από το 2011 είμαστε δεσμευμένοι – από το πρώτο μνημόνιο- ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν Δήμο να χρεοκοπήσει. Γιατί είναι τμήμα του ελληνικού δημοσίου και άρα απαγορεύεται να συμβεί» και εξήγησε ότι γι’ αυτό το λόγο στο υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει οικονομικό παρατηρητήριο.

«Παρακολουθούμε διαρκώς την οικονομική κατάσταση των δήμων, παρεμβαίνουμε, ελέγχουμε σε κάθε περίπτωση προκειμένου οι Δήμοι να είναι υγιείς. Και σε κάθε περίπτωση έχουμε στηρίξει με πρακτικά μέτρα τα οποία προφανώς ο κ. Χαρίτσης δεν τα αγνοεί, αλλά θέλει κάτι να πει αντιπολιτευτικά».

Οι προσωπικές επιθέσεις δεν με αγγίζουν

«Η προσωπική επίθεση και οι χαρακτηρισμοί του κ. Θεοδωρικάκου ούτε εμένα αγγίζουν ούτε τους πολίτες αφορούν», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, απαντώντας στον υπουργό Εσωτερικών.

Προσθέτει ότι «αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει και για το οποίο ο κ. Θεοδωρικάκος και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απολογηθούν» είναι τα εξής:

«- Η οικονομική εξαθλίωση που βιώνουν οι ΟΤΑ, για την οποία η κυβέρνηση δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα.

– Το πάγωμα εδώ και έναν χρόνο εκατοντάδων κρίσιμων για τις τοπικές κοινωνίες έργων από την κυβέρνηση που θα έφερνε, υποτίθεται, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

– Η εξαπάτηση πολιτών και Δήμων, καθώς τα έργα που παρουσίασαν χθες ως «νέα», όχι μόνο είχαν εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», αλλά και στην πλειοψηφία τους είναι ήδη δημοπρατημένα».

«Ας βγουν από τη γυάλα τους», σχολιάζει, «και ας ρωτήσουν τους ίδιους του αυτοδιοικητικούς για τη χρησιμότητα του προγράμματος Φιλόδημος και την καθολική αποδοχή που συνάντησε από αιρετούς και πολίτες».

Ο κ. Χαρίτσης σημειώνει πως ήταν «ένα καινοτόμο πρόγραμμα που κατάργησαν εν μία νυκτί, για να μας γυρίσουν στο παλιό κράτος διαπλοκής που τόσο καλά γνωρίζει η ΝΔ».

Πηγή: tovima.gr