Προβληματισμένοι είναι οι ειδικοί αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων του κοροναϊού, που καλπάζει όλον το μήνα Αύγουστο στη χώρα μας.

Με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κοροναϊού να επιμένει σε υψηλά επίπεδα και τα αστικά κέντρα να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία, το τέλος των διακοπών και η επιστροφή στη ρουτίνα του χειμώνα, προβληματίζει τους ειδικούς, που φοβούνται έξαρση των μολύνσεων με την πτώση της θερμοκρασίας. Σε αυτή την περίπτωση, η εισήγηση για τη λήψη νέων, ακόμα πιο αυστηρών περιορισμών θα είναι μονόδρομος.

Σκέψεις για νέα μέτρα

Τα κρούσματα τον Αύγουστο αποτελούν πάνω από το 50% των συνολικών μολύνσεων που καταγράφηκαν στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας.

Η δυναμική των αριθμών αποτελεί το κριτήριο για την επόμενη ημέρα, με τους επιστήμονες και την κυβέρνηση, να εξετάζουν νέα μέτρα για να «σπάσει» η αλυσίδα μετάδοσης του κοροναϊού, εάν τα υφιστάμενα δεν αποδώσουν.

Όπως αποκάλυψε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του MEGA ο Χαράλαμπος Γώγος, στο «τραπέζι» υπάρχουν σκέψεις για καθολική χρήση της μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας το φθινόπωρο, συζητείται παράλληλα το ενδεχόμενο να κλείνουν τα πάντα τα μεσάνυχτα, σε όλη την Ελλάδα.

Προβληματίζει η αύξηση των νοσηλειών

Αυτό που προβληματίζει, πάντως, τους επιστήμονες είναι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, αφού τυχόν έξαρση των μολύνσεων μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος υγείας.

Τις τελευταίες ημέρες, εξάλλου, μικρή αλλά σταθερή αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των βαρέων περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία στην εντατική και διασωλήνωση.

«Έως πριν από περίπου δύο εβδομάδες είχαμε θετικά κρούσματα, που όμως δεν χρειάζονταν νοσηλεία. Έκτοτε, οι κλίνες Covid σταδιακά γεμίζουν. Είναι άνθρωποι που έχουν καθυστερήσει να απευθυνθούν στο νοσοκομείο, γεγονός που ανοίγει τον κίνδυνο μετάδοσης στις επαφές τους» σημείωσε μιλώντας στο ΒΗΜΑ η καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Παρασκευή Κατσαούνου.

Θετικός στον κοροναϊό βρέθηκε, στο μεταξύ, αρχιμανδρίτης στα Τρίκαλα. Το γεγονός έκανε ο ίδιος γνωστό με δήλωσή του και πλέον καλεί τους πιστούς να τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.

«Σας παροτρύνω να ακολουθείτε απαρέγκλιτα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και της Ιατρικής Κοινότητας για τα μέτρα προφύλαξης από τον covid-19. Οφείλουμε να προστατεύουμε με αγάπη το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από την μάσκα» υποστήριξε ο αρχιμανδρίτης Αλέξιος Κανίνας.

Με την περίοδο επώασης του ιού να διαρκεί από 10-15 ημέρες, οι ειδικοί εκτιμούν πως ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της πανδημίας θα μπορούν να εξαχθούν μετά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, οπότε και θα αρχίσει να φαίνεται ο αντίκτυπος της επιστροφής των παραθεριστών του 15Αύγουστου.

Πηγή: tovima.gr