Ανθεκτικότητα παρά την επέλευση της πανδημίας δείχνουν τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου ΟΤΕ για το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς και συνολικά για το εννεάμηνο του 2020.

Στο τρίτο τρίμηνο, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου ανήλθαν σε 1,003 δισ.ευρώ, σημειώνοντας μία πτώση της τάξεως του 0,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ο κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο επέδειξε σταθερότητα, αν και οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές. Η πίεση παρατηρείται κυρίως στην κινητή, δεδομένου ότι ειδικά για το τρίτο τρίμηνο του έτους τα έσοδα από υπηρεσίες roamingείναι πολύ περιορισμένα λόγω της μείωσης των τουριστικών ροών.

Στην Ελλάδα, τα έσοδα κατά το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 1,1%, στα 763 εκατ. ευρώ, ενώ στη Ρουμανία, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 0,2% και διαμορφώθηκαν στα 244,1 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία για την πώληση της σταθερής της TelekomRomania, που ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, εξυπηρετεί το στρατηγικό πλάνο του Ομίλου. Στο πλαίσιο του ιδίου πλάνου, στις αρχές Οκτωβρίου, εγκρίθηκε το σχέδιο απόσχισης των κλάδων Εξυπηρέτησης Πελατών, Καταστημάτων και Τεχνικών Υπηρεσιών Πεδίου και απορρόφησής τους από υφιστάμενες θυγατρικές του Ομίλου ΟΤΕ.

Δηλώσεις Μιχάλη Τσαμάζ

«Το Γ’ τρίμηνο του έτους ενισχύσαμε σημαντικά τις επιδόσεις μας σε όλες τις βασικές γραμμές εσόδων, με εξαίρεση την κινητή στην Ελλάδα, η οποία επηρεάστηκε από την χαμηλή προσέλευση τουριστών την καλοκαιρινή περίοδο. Για μια ακόμα φορά, η ισχυρή επίδοση στις ευρυζωνικές υπηρεσίες και τα έργα ICT συνέβαλε στην ανθεκτικότητα των εσόδων μας. Η κερδοφορία μας αποδείχθηκε, επίσης, ανθεκτική, τόσο στο τρίμηνο όσο και στο εννεάμηνο. Ευχαριστώ κάθε μέλος της οικογένειας του Ομίλου ΟΤΕ για τα επιτεύγματα αυτά. Με το πάθος, την πίστη και τη δέσμευση όλων, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που ενδέχεται να προκύψουν τους επόμενους μήνες λόγω της πανδημίας και των νέων περιορισμών στην κινητικότητα, που επηρεάζουν τις αγορές μας» αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.

«Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώσαμε την πώληση του ποσοστού που κατέχει ο ΟΤΕ στην Telekom Romania (σταθερή). Πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση με γνώμονα τη δημιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.Ο μετασχηματισμός των λειτουργιών του ΟΤΕ προχωρά σύμφωνα με το πλάνο μας. Από τις αρχές του επόμενου έτους, όλο το frontlineθα εξυπηρετεί τον πελάτη από τρεις ανεξάρτητες 100% θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου ΟΤΕ.

Στόχος μας είναι να μετασχηματιστούμε σε ένα σύγχρονο, εξαιρετικά ευέλικτο οργανισμό, ενισχύοντας την ανταγωνιστική μας θέση, το οικονομικό προφίλ και τις προοπτικές μας. Σε αυτό θα συμβάλλουν και τα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης αυτού του έτους. Παρότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας ενδέχεται να δημιουργήσει νέες προκλήσεις, ο Όμιλος ΟΤΕ μπορεί και θα συνεχίσει να στηρίζει τους πελάτες, την κοινωνία και τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται» συμπληρώνει.

Ηπιότερος ο αντίκτυπος της πανδημίας στο κλείσιμο του έτους

Ενώ η πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ, ο αντίκτυπός της αναμένεται να είναι πιο ήπιος το τέταρτο τρίμηνο του έτους και μετά, κυρίως λόγω της χαμηλότερης έκθεσης στον τουρισμό τους χειμερινούς μήνες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ομίλου. Η επανεισαγωγή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας, να μειώσει τα έσοδα από υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, να περιορίσει προσωρινά τη δυνατότητα της εταιρείας να εισπράξει λογαριασμούς και να επηρεάσει την εφοδιαστική αλυσίδα, αν και αναμένεται ότι τα μέτρα θα εφαρμόζονται σταδιακά και πιο στοχευμένα συγκριτικά με την άνοιξη. Επιπρόσθετα, η πανδημία αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στην παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και στην ελληνική οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει αυστηρά μέτρα περιορισμού του κόστους σε όλους τους τομείς, με σκοπό να διατηρήσει το 2020 την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές. Ο ΟΤΕ θα συνεχίσει το στρατηγικό πλάνο ψηφιακοποίησης και μετασχηματισμού, με σκοπό να γίνει ακόμα πιο ευέλικτος, αποδοτικός και προσανατολισμένος στον πελάτη.

Όπως ανακοινώθηκε, η διοίκηση παραμένει σταθερή στους στόχους που έχει θέσει για το 2020, οι οποίοι περιλαμβάνουν προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία 600 εκατ. ευρώ, προσαρμοσμένες Ελεύθερες Ταμειακές Ροές περίπου 610 εκατ. ευρώ και Ελεύθερες Ταμειακές Ροές 350 εκατ. ευρώ Η δημοπρασία για τη χορήγηση φάσματος στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, σε συνδυασμό με τον μετασχηματισμό των λειτουργιών του Ομίλου, εκτιμάται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα εκροές περίπου 260 εκατ. ευρώ εντός του 2020.

Η αμοιβή των μετόχων για το 2020 αναμένεται να ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά τα επίπεδα ρεκόρ των εκτιμώμενων πληρωμών για άδειες φάσματος και τα έξοδα αναδιάρθρωσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr