Μπορεί ο πρώτος στόχος των νέων σκληρών μέτρων που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη να επιτεύχθηκε ως ένα σημείο, καθώς εξαιτίας των αλλαγών στις μετακινήσεις με τον κωδικό 6, εν τέλει ο κόσμος δεν κατέκλεισε τις παραλίες, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα είναι τώρα.

Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ είναι εντατικοί μετά τις 19:00 καθώς τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα.

Στόχος είναι η πόλη να νεκρώσει εντελώς και να μην κυκλοφορεί κανένας έξω, καθώς το προηγούμενο διάστημα είχε παρατηρηθεί μία σχετική χαλάρωση από τους πολίτες.

Για τον λόγο αυτό θα στηθούν μπλόκα σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας από την τροχαία, ενώ στόχος είναι μάλιστα να ελέγχονται όλοι πολίτες. Που περνούν από εκεί.

Ισχυρά μπλόκα θα υπάρχουν στην Πλατεία Συντάγματος και Ερμού,  Μεσογείων και Κατεχάκη, Αλεξάνδρας και Πάνορμου και στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή και η αυριανή ημέρα αποτελούν το πρώτο crash test για την κυβέρνηση και τους ειδικούς, καθώς σκοπός των νέων σκληρών μέτρων είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε παραλίες και βουνά τα Σαββατοκύριακα.

Όχι στις παραλίες, ναι στις πλατείες

Ειδικότερα ο περιορισμός στην μετακίνηση 6 με sms στο 13033 φαίνεται να δούλεψε, καθώς οι παραλίες της Αττικής δεν γέμισαν ασφυκτικά αν και Σάββατο.

Ο κόσμος λιγοστός στην παραλία και με αποστάσεις, ενώ δεν έλειψαν και οι τολμηροί που έριξαν μια βουτιά ή έβαλαν το μαγιό τους να κάνουν ηλιοθεραπεία.

Πάντως παρατηρήθηκε πως οι πλατείες ειδικά των πιο πυκνοκατοικημένων περιοχών γέμισαν σήμερα, μιας και οι κάτοικοι αφού δεν μπόρεσαν να μετακινηθούν με το ΙΧ τους επέλεξαν να απολαύσουν την ημέρα στην κοντινότερη πλατεία τους σπιτιού τους.

Τα θολά σημεία στα νέα μέτρα και οι διευκρινίσεις

Πάντως ακόμη η νέα πραγματικότητα που έφερε το σκληρότερο lockdown μπερδεύει τους πολίτες.

Συγκεκριμένα η μεγάλη αλλαγή στο sms στο 13033 αφορά ουσιαστικά την εξυπηρέτηση των πολίτων στις δημόσιες υπηρεσίες, τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ.

Οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν σε όποιο σούπερ μάρκετ ή τράπεζα επιθυμούν εντός του δήμου τους, στέλνοντας SMS με τον κωδικό 2. Ωστόσο εκτός δήμου υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός 2χλμ.

Αντιθέτως όσον αφορά τη μετακίνηση με τον κωδικό 6, αυτή δεν έχει χιλιομετρικό περιορισμό. Ωστόσο οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με ΙΧ για να γυμναστούν, παρά μόνο με τα πόδια ή το ποδήλατό τους.

Τι θα μπορούν να σε ρωτήσουν σε περίπτωση που στείλεις 4 στο 13033

«Θολή» πάντως είναι και η οδηγία για την παροχή βοήθειας (κωδικός 4) καθώς οι αρχές θα μπορούν από εδώ και στο εξής να κάνουν πιο αυστηρούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο πολίτης ψεύδεται ή όχι.

Τι θα πει όμως πιο αυστηρός έλεγχος και τι ερωτήσεις μπορεί να σου γίνουν σε περίπτωση που μετακινηθείς με τον συγκεκριμένο αριθμό;

Απαντήσεις σε αυτό έδωσε ο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο κ. Γεωργαντάς στην ερώτηση για τον κωδικό 4, δηλαδή πώς θα διακριβώνεται ότι ο πολίτης πηγαίνει σε άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια ή πάει για βόλτα, ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι είναι «δύσκολο να βάλουμε αυστηρούς κανόνες» επικαλούμενος και την ατομική συνείδηση των πολιτών.

Διευκρίνισε πάντως ότι εάν είναι 2 άτομα στο αυτοκίνητο που πρέπει να πάει να συνδράμει κι όχι 1, πρέπει να αιτιολογηθεί αυτό.

Με λίγια λόγια αν δύο άτομα έχουν δηλώσει πως πηγαίνουν για παροχή βοήθειας σε άλλη οικεία, τότε είναι πολύ πιθανό να πρεπει να αιτιολογήσουν γιατί πηγαίνουν και οι δύο μαζί.

«Υπάρχουν αξιολογικά στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν γίνεται ανακριτική διαδικασία. Έχουμε βάλει περιορισμούς πλέον στη χρήση των SMS κάτι που δεν υπήρχε πέρυσι το Μάρτιο, νομίζουμε ότι θα περιορίσουν αρκετά την άσκοπη μετακίνηση» τόνισε.

Σούπερ μάρκετ σε χωριά και αραιοκατοικημένες περιοχές

Για τον κωδικό 2 και τον περιορισμό που υπάρχει στην χιλιομετρική απόσταση (2 χιλιόμετρα), ο υφυπουργός δήλωσε ότι όντως ορισμένα χωριά μπορεί να είναι μακριά από σούπερ μάρκετ, ωστόσο ο κατά τόπους αστυνομικός που γνωρίζει την περιοχή δεν θα φέρει αντίρρηση. Παράλληλα, για φαρμακείο μπορείς να μετακινηθείς και εκτός περιοχής.

«Η λογική (του περιορισμού) είναι να μην περνάς 10 σούπερ μάρκετ που βρίσκονται στο δρόμο σου για να πας εκεί που επιθυμείς ίσως για να εξυπηρετήσεις και κάποια επιθυμία σου» εξήγησε ο υφυπουργός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr