Τέσσερις χιλιάδες συντάξεις μηνιαίως, δηλαδή το 40% των συνταξιοδοτικών αιτημάτων θα εκδίδονται πλέον με το ψηφιακό σύστημα απονομής σύνταξης ΑΤΛΑΣ, καλύπτοντας σε πρώτο χρόνο τις συντάξεις χηρείας, ΟΓΑ και έως το τέλος του έτους όλες τις συντάξεις αναπηρίας.

Την επίσημη παρουσίαση της έναρξης του νέου ψηφιακού συστήματος το οποίο χαρακτήρισε «άλμα στο μέλλον», έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υποσχόμενος ότι οι νέες συντάξεις θα απονέμονται σε λίγες ώρες, αντί των δύο και πλέον ετών που απαιτούνται μέχρι σήμερα.

Στόχος του συστήματος ΑΤΛΑΣ είναι μέχρι το τέλος του 2021 να εκδίδει το 80% – 85% των νέων συντάξεων όλων των κατηγοριών, αυτοματοποιώντας και απλοποιώντας τη διαδικασία και καταργώντας την προσκόμιση δικαιολογητικών που θα γίνεται αυτόματα από τις αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, με τη νέα πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία αντιμετωπίζονται παθογένειες δεκαετιών. Εξαλείφει το φαινόμενο της πολυετούς αναμονής για τους συνταξιούχους και τελειώνει η ταλαιπωρία της προσκόμισης των δικαιολογητικών εγγράφων. Εκμηδενίζονται τα λάθη της χειρόγραφης διαδικασίας και εξαλείφονται πλήρως οι ουρές στα καταστήματα του e- EΦΚΑ. Η κοινοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο θα γίνεται ηλεκτρονικά στο e-mail του. Κοντολογίς η νέα ψηφιακή διαδικασία επιτυγχάνει ταχύτητα εξυπηρέτησης και διασφαλίζει διαφάνεια εξάλειψη λαθών και γραφειοκρατίας.

Τέλος ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ θα λυθεί και το πρόβλημα των ήδη εκκρεμών συνταξιοδοτικών αποφάσεων, καθώς η αυτοματοποιημένη διαδικασία θα συμβάλει στην μεγάλη εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο θα απελευθερωθεί και θα απασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο στα τμήματα απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Έτσι, σταδιακά και έως την πλήρη λειτουργία του ΑΤΛΑΣ, ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων θα φθίνει συνεχώς μέχρι την πλήρη εξάλειψη τους.

Πηγή: tovima.gr