Κάθε άλλο παρά σύμφωνος με την απόφαση της ΕΠΟ να αποσύρει το Παγκρήτιο Στάδιο από τις υποψηφιότητες για τον τελικό του Europa Conference League εμφανίστηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης στη Βουλή, προσθέτοντας ωστόσο πως τα έργα για το γήπεδο θα προχωρήσουν έτσι κι αλλιώς.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Αυγενάκης στη Βουλή:

«Έπειτα από 12 χρόνια, προχωράμε στην απευθείας επιχορήγηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, με τη διάθεση ποσού 12 εκατ. ευρώ για την άμεση ενίσχυσή τους. Το ποσό αυτό θα διανεμηθεί με απόλυτη διαφάνεια.

Ξέρετε, ορισμένα πράγματα όσο και να προσπαθείτε να τα ντύσετε με μεγάλες δόσεις αντιπολίτευσης, η αλήθεια δεν κρύβεται. Η κυβέρνησή μας έρχεται 12 χρόνια μετά να στηρίξει έμπρακτα τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Υποστηρίξατε ότι το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων ήταν μια πρωτοφανής ενέργεια από μέρους μας, ωστόσο πρόκειται για ακόμα μία επανάσταση του αυτονόητου.

Εσείς ζητάτε η πολιτεία να στηρίξει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό επειδή αυτό σας το επιβάλλει η κρατικίστικη ιδεολογία σας. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει η πολιτεία να εγγυάται, να συμβάλλει, να στηρίζει και οικονομικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και το υπηρετούμε.

Αλλά δεν αντιλαμβάνομαι. Πώς το σκέφτεστε; Θεωρείτε ότι η πολιτεία σε όποιον περνά και δηλώνει ότι έχει ένα σωματείο, πρέπει να ανοίγει το πορτοφόλι και να δίνουμε χρήματα του έλληνα φορολογούμενου; Χωρίς έλεγχο; Χωρίς κριτήρια;

Για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και έτσι διασφαλίζουμε ότι η διάθεση δημοσίων πόρων θα πραγματοποιηθεί με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια. Και για το λόγο αυτό βάλαμε προθεσμία έξι μηνών σε όσα σωματεία χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις της ΓΓΑ ώστε να τακτοποιηθούν, διαφορετικά δεν θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν.

Την επιχορήγηση θα λάβουν όσα ερασιτεχνικά σωματεία έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία προεγγραφής τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και διαθέτουν την ειδική αθλητική αναγνώριση από την ΓΓΑ.

Τα κριτήρια, όπως ανέφερα και στην Ολομέλεια και την προηγούμενη εβδομάδα, είναι αγωνιστικά:

1. Αριθμός αθλημάτων
2. Αριθμός προπονητών και
3. Αριθμός αθλητών.

Δε θα μας εμποδίσει κανείς να βάλουμε τάξη.

Στο ερώτημά σας σχετικά με τα υγειονομικά μέτρα:

Αρχικά οφείλουμε να τονίσουμε ότι την περίοδο που διανύσαμε από την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας όλα τα πρωταθλήματα που προγραμματίστηκαν από τις Ομοσπονδίες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των αθλητών, των προπονητών και των εργαζομένων των σωματείων και των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Σε ό,τι αφορά τα πρωτόκολλα και τους κανόνες λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, σας παραπέμπω στα από 21 Σεπτεμβρίου επικαιροποιημένα πρωτόκολλα της Επιστημονικής Υγειονομικής Επιτροπής της ΓΓΑ, που δημοσιεύσαμε και τα οποία καταθέτω. Επειδή τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς, η Επιστημονική Υγειονομική Επιτροπή της ΓΓΑ βρίσκεται σε επιφυλακή, τα παρακολουθεί διαρκώς και προσαρμόζει τις οδηγίες της αναλόγως.

Να είστε βέβαιοι, κύριοι συνάδελφοι, ότι αντιλαμβανόμαστε απόλυτα την οικονομική ζημία που έχει υποστεί η αθλητική οικογένεια και από την πρώτη στιγμή δίνουμε μάχη για να κρατήσουμε σε υψηλά επίπεδα την αθλητική δραστηριότητα προς όφελος της κοινωνίας.

Με την ερώτηση, επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία να απαντήσω θεσμικά και για τις ενέργειές μας σχετικά με το αθλητικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί και στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, το Ηράκλειο, μέχρι στιγμής.

Καταρχάς, να επισημάνω για μια ακόμη φορά πως αν ακολουθούσαμε το μοντέλο που προτείνετε θα είχαμε σκορπίσει χρήματα χωρίς να έχουν πιάσει τόπο. Κι αυτό διότι υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία στα σωματεία που οι ομοσπονδίες δήλωναν και σε αυτά που στην πραγματικότητα υπάρχουν και συνεχώς επικαιροποιούνται.

Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι από την ΕΠΟ, ενώ δήλωναν αρχικά ότι έχουν πάνω από 4.000 σωματεία και μετά 2.599, μέχρι σήμερα έχουν προεγγραφεί 814, ενώ στην Κρήτη 26. Στο δε Ηράκλειο 7.

Για το μπάσκετ η ΕΟΚ, ενώ δήλωνε έναν τεράστιο αριθμό σωματείων, μέχρι σήμερα έχουν προεγγραφεί 382. Στην δε Κρήτη μόλις 15.

Στην Ιστιοπλοΐα έχουν προεγγραφεί 117 σωματεία, από την Κρήτη μόλις 7. Από τον ΣΕΓΑΣ 230 σωματεία και από την Κρήτη μόλις 19. Στο βόλεϊ 239 σωματεία, από την Κρήτη μόλις 13. Από την Κολυμβητική Ομοσπονδία 204 σωματεία, από την Κρήτη μόλις 13.

Μιας και αναφερθήκατε στο ποδόσφαιρο, υπάρχουν ομάδες του Ηρακλείου που έχουν ανταποκριθεί, έχουν καταφέρει και έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα της ΓΓΑ. Οι ομάδες είναι: Ερασιτέχνης ΟΦΗ, Ερασιτέχνης Εργοτέλης, ΠΟ Ατσαλένιου, Πόρος, Ποσειδώνας, Παλιανή, ΠΟΗ και τις ευχαριστούμε θερμά. Αναμένουμε και τις υπόλοιπες.

Η αθλητική κοινότητα του Ηρακλείου βιώνει τις ίδιες μεγάλες αντιξοότητες, τις ίδιες αγωνίες με όλη την αθλητική οικογένεια. Παρά τις δυσκολίες ωστόσο, είναι ενεργή στην εθνική προσπάθεια της αθλητικής μεταρρύθμισης και καταβάλλει ενθαρρυντικά δείγματα ανάπτυξης. Τους συγχαίρω γι’ αυτό και κυρίως τους διοικητικούς παράγοντες που δίνουν χρόνο και χρήματα εξ ιδίων για να κρατήσουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ζωντανό.

Αλλά και στον τομέα των υποδομών, όλοι οι δήμοι του νομού Ηρακλείου πρωταγωνιστούν στον τομέα της αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων, είτε εκσυγχρονίζοντας τις υπάρχουσες δομές τους, αλλά και με τη δημιουργία νέων.

Αυτός είναι ο δρόμος άλλωστε, ώστε να μπορέσουν οι περιοχές να καταστούν πόλος έλξης για την προσέλκυση μικρών και μεσαίων αθλητικών διοργανώσεων, αλλά και για την παρακίνηση ολοένα και περισσότερων πολιτών στον αθλητισμό.

Κάνω μια μικρή παρένθεση εδώ: είναι εντελώς αδιανόητη και επικίνδυνη η απόφαση της ΕΠΟ, να αποσύρει την ελληνική υποψηφιότητα του Παγκρητίου Σταδίου για να φιλοξενήσει τον τελικό της νεοσύστατης ευρωπαϊκής διοργάνωσης Europa Conference League, η οποία ήταν και φαβορί για το χρίσμα από την UEFA.

Παρόλα αυτά, είναι ανυποχώρητη δέσμευσή μας να αναβαθμίσουμε το Παγκρήτιο Στάδιο και να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και τους αθλητικούς και παραγωγικούς φορείς του νησιού, σε όλες τις αναγκαίες εργασίες, ώστε πολύ σύντομα να διαθέτει τα διεθνή στάνταρ και να μπορεί να διεκδικήσει σπουδαίες διοργανώσεις. Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση και την αταλάντευτη στήριξή μας στον Δήμο Ηρακλείου, ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσης υποψηφιότητας για τη διεξαγωγή των 21ων Μεσογειακών Αγώνων, ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός για τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.

Είναι αυτονόητο ότι ως πολιτεία θα στηρίξουμε την πρόταση με όλες μας τις δυνάμεις. Άλλωστε, η ανάληψη μιας διοργάνωσης αποτελεί εθνική προσπάθεια και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει απόλυτη προτεραιότητα την εξωστρέφεια και την προσέλκυση αθλητικών διοργανώσεων στη χώρα μας».

Πηγή: tovima.gr