Νέα κοινή αεροναυτική άσκηση με τη συμμετοχή αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, στο πλαίσιο της διαρκούς ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας.

Στην άσκηση συμμετείχαν η Φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ, Υποβρύχιο Τύπου 214 και έξι Αεροσκάφη F – 16, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ το Αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL καθώς και ελικόπτερα των Πολεμικών Ναυτικών των δύο χωρών.

Η αεροναυτική άσκηση περιελάμβανε συνεργασία σε αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, αεράμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, επικοινωνιών, ανταλλαγής πληροφοριών, σύνθεσης τακτικής εικόνας, προχωρητικούς ελιγμούς και συνεργασία Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων.

Η δραστηριότητα αυτή, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, αποδεικνύει έμπρακτα τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που προσφάτως ενισχύονται συνεχώς και συνέβαλε περαιτέρω στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων τόσο σε διακρατικό όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο χρόνος διεξαγωγής της άσκησης, σε μια περίοδο που κορυφώνεται η τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στο Αιγαίο.

Πηγή: tovima.gr