Tην έντονη ανησυχία των πολιτών για την μετά – covid εποχή αποτυπώνουν τα στοιχεία της έρευνας Metron Analysis.

Ο Κύκλος Ιδεών παρουσίασε διαδικτυακά την πανελλαδική έρευνα, που πραγματοποίησε η Metron Analysis, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή».

Μεταξύ άλλων οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν για το ποια πιστεύουν ότι θα είναι η οικονομική τους κατάσταση μόλις τελειώσει η πανδημία κορωνοϊού. Όπως φαίνεται από τα ευρήματα, υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι ακολουθεί περίοδος σημαντικών αλλαγών και η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα οδηγήσει στην πρότερη κατάσταση αλλά σε μια καινούργια η οποία θα είναι γεμάτη προκλήσεις σε οικονομικό, εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο.

Γενικότερα, σχεδόν 1 στους 2 δηλώνει ότι εμπιστεύεται την κυβέρνηση για τη διαχείριση κρίσεων, όμως τα περιοριστικά μέτρα χάνουν σταδιακά σε αποδοχή και το δίκαιο ή μη της κυβερνητικής πολιτικής αρχίζει να αμφισβητείται. Η ανάγκη μεγάλων αλλαγών στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος είναι σχεδόν κοινή αντίληψη.

Η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με την έρευνα, εμφανίζεται απαισιόδοξη και βλέπει το τέλος της πανδημίας μετά το τέλος του έτους, παρά την «νίκη» των εμβολίων. Η μεγάλη πλειοψηφία, όμως, εμπιστεύεται το ΕΣΥ και το προσωπικό στο χώρο της Υγείας.


Μετά το τέλος της πανδημίας, οι περισσότεροι πολίτες προβλέπουν ότι θα υπάρξουν μόνιμες αλλαγές στην προσωπική και οικογενειακή ζωή, τις κοινωνικές συναναστροφές, στον πολιτισμό, τις ελευθερίες και την επικοινωνία μας. Ένας στους δύο πιστεύει ότι η έμφαση τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να δοθεί στην οικονομία.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για κοροναϊό – Πόσοι συμφωνούν

Υπέρ του πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κοροναϊό τάσσεται το 51% των ερωτηθέντων, ενώ κατά το 44%.

Αναφορικά με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, τον τρόπο λειτουργίας της και το πόσο έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, το 56% εκτιμά ότι υπάρχει πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση και ανασφάλεια. Το 42% εκτιμά ότι βοήθησε και βοηθά με έγκυρο και αποτελεσματικό τρόπο.

Ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους πολίτες για το πώς βλέπουν τη ζωή τους όταν τελειώσει η πανδημία κορωνοϊού και συγκεκριμένα ποια πιστεύουν ότι θα είναι η οικονομική τους κατάσταση. Το 41% απαντά ότι «θα χειροτερέψει», το 52% ότι θα είναι «μάλλον σταθερή» και το 6% εκφράζει την άποψη ότι «θα βελτιωθεί».

Τι φοβούνται περισσότερο οι Έλληνες

Το 41% που απάντησε ότι «η οικονομική του κατάσταση θα χειροτερέψει» όταν τελειώσει η πανδημία κοροναϊού, απάντησε σε ερώτηση για το τι φοβάται περισσότερο. Το 54% είπε την «αδυναμία εξυπηρέτησης/κάλυψης των υποχρεώσεών μου» και το 53% «τη μείωση των αποδοχών / εσόδων μου».

Στην ερώτηση για τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που πλήττονται από την πανδημία κορωνοϊού, το 87% εκτιμά ότι κάποιες από αυτές θα χαριστούν και δεν θα επιστραφούν, όχι όμως στο σύνολό τους. Το 7% θεωρεί ότι θα χαριστούν όλες.

Εν τω μεταξύ το 80% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει πρόσβαση στις οικονομικές ενισχύσεις της κυβέρνησης για την απορρόφηση των «κραδασμών» και την «ανακούφιση» από τις συνέπειες της πανδημίας Covid-19.

Στην έρευνα της Metron Analysis εξετάζεται και το ζήτημα της ρευστότητας που παρέχουν οι τράπεζες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Το 63% απαντά ότι «δεν έχει δυνατότητα να διεκδικήσει ένα δάνειο».

Με την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ να υποχωρεί κατά 8,2%, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα διαθέσιμα -για την Ελλάδα- κεφάλαιά του (32 δισ. ευρώ), καθώς και στα κονδύλια από την ΕΕ (72 δισ. ευρώ). Το 78% απαντά ότι δεν περιμένει να ωφεληθεί από τα κονδύλια αυτά.

Για τo 18% που απάντησε ότι θα ωφεληθεί από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, διευκρινίζεται ότι το 79% θεωρεί ότι αυτό θα γίνει έμμεσα.

Στην έρευνα της Metron Analysis υπάρχει και ερώτηση για το πού πρέπει να δοθεί έμφαση τα επόμενα χρόνια. Το 49% απαντά στην οικονομική ανάπτυξη, το 31% στην κοινωνική ανάπτυξη και το 19% στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr