Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει μια πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για «τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα» η οποία κατατέθηκε στον διάλογο για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα)»ανέφερε στην πρόταση του οι κ. Τσακαλώτος, «έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά διαθέσιμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, για την αύξηση της παραγωγής αγαθών, τις νέες υποδομές παραγωγής ηλεκτρισμού και προστασίας από ακραία φαινόμενα και την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών».

Η πρόταση αυτή, της υιοθέτησης τοπικών συμπληρωματικών νομισμάτων προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, ενώ ο Γ. Βαρουφάκης την βρήκε ενδιαφέρουσα. Η απάντηση της Κουμουνδούρου ήταν ότι πρόταση Τσακαλώτου «κατατέθηκε στην Επιτροπή Προγράμματος και απερρίφθη, με αποτέλεσμα να μην αποτελεί μέρος του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ»

Η πρόταση για εισαγωγή τοπικού συμπληρωματικού νομίσματος (ΤΣΝ) περιλαμβανόταν σε κείμενο που κατατεθηκε στο πλαίσιο των προτάσεων για το κυβερνητικό πρόγραμμα, τον περασμένο Μάρτιο. Η πρόταση δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα των «53+» «Commonality» και στην Αυγή, αλλά δεν την έκανε δεκτή ο Αλέξης Τσίπρας. Συνολικά η πρόταση έκανε λόγο για χρησιμοποίηση τοπικών συμπληρωματικών νομισμάτων, κρατικοποίηση (άσκηση δικαιώματος) της Εθνικής Τράπεζας, επαναδιαπραγμάτευση χρέους, σεισάχθεια, κατάργηση δομών φιλοξενίας μεταναστών, κατάργηση φυλακών υψίστης ασφαλείας, κατάργηση πανεπιστημιακής αστυνομίας.

ΝΔ: Στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ

Η ΝΔ, με αφορμή την πρόταση Τσακαλώτου, εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι εξακολουθεί να μην πιστεύει στο ευρώ. ««Φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ. Κι επειδή δεν έμαθαν τίποτα από το παρελθόν, ετοιμάζονται να παίξουν ξανά τη χώρα στα ζάρια» σημειώνει η πλειοψηφία για να προσθέσει «Μετά τις «Δήμητρες» του εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Βαρουφάκη, η συνιστώσα «των 53» του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του, όπως ο επί 4 χρόνια υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτος, προτείνει τοπικά νομίσματα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δική του παρέμβαση στάθηκε στο ότι «το 2015 φτάσαμε κοντά στην απόλυτη καταστροφή γιατί ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν μία καταστροφική πολιτική. Επέλεξε έναν εμμονικό άνθρωπο για ΥΠΟΙΚ, έκανε ένα αχρείαστο δημοψήφισμα και μας έβαλε στο 3ο μνημόνιο. Φοβάμαι πως εκτός μνημονίων μπορεί να είναι ακόμα πιο επικίνδυνοι.

Ανδρουλάκης: «Δεν πήραν το μάθημά τους το 2015 με τις κλειστές τράπεζες»

Σχετικά με την πρόταση για τα τοπικά νομίσματα”, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θυμήθηκε τον κ. Βαρουφάκη και ακούσαμε ότι υπήρχε μία συζήτηση στο πρόγραμμά του για να προτείνουν παράλληλα τοπικά νομίσματα. Μάλλον δεν πήραν το μάθημα του 2015 με τις κλειστές τράπεζες. Με τις δήθεν “σεισάχθειες”, με το “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”. Όταν παρά ταύτα έφεραν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια πήγαν στα «κοράκια» των funds. Αυτός είναι ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά και σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο μόνος λόγος που δεν έχει πέσει ακόμη ο κ. Μητσοτάκης είναι γιατί παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας. Γι’ αυτό, λοιπόν, υπάρχει τρίτη λύση. Λύση δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διάκρισης των εξουσιών, της βιώσιμης ανάπτυξης και είναι η λύση του ΠΑΣΟΚ»

Βαρουφάκης: Δεν είναι κακή ιδέα

Δεν είναι κακή ιδέα το έχουμε και εμείς στο πρόγραμμά μας, δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης. «Για να στηθεί ένα τοπικό νόμισμα – που δεν είναι κακή ιδέα, το έχουμε και εμείς στο πρόγραμμά μας – χρειάζεται το «Δήμητρα» γιατί κάπου πρέπει να θεμελιωθεί. Γιατί με ρωτούν συνάδελφοί σας «δεν τινάξατε στον αέρα οποιαδήποτε προοπτική συνεργασίας με ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ με το «Δήμητρα»» όχι το αντίθετο κάναμε. Βάλαμε την βάση για μια πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση που προφανώς δεν ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης

Η απάντηση Τσακαλώτου

«Σε απάντηση της επίσημης ανακοίνωσης της ΝΔ ότι «κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ» είναι προφανές ότι στο κυβερνών κόμμα είναι σε απελπισία. Επειδή η ΝΔ δεν θέλει να συγκρίνει πρόγραμμα με πρόγραμμα και να κάνει μια σοβαρή αντιπαράθεση τώρα βρήκε άλλο τροπάρι ανακαλύπτοντας διαφορά συλλογικά θεωρητικά κείμενα» απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να προσθέσει « Και κατηγορεί εμένα που μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα ρυθμίσαμε το χρέος, διασφαλίσαμε τη δημοσιονομική σταθερότητα εξασφαλίζοντας την παραμονή στο ευρώ και βρίσκοντας ταυτόχρονα πόρους για την κοινωνία ότι ξαφνικά έγινα κάποιος άλλος και υιοθετώ απόψεις με τις οποίες έχω βρεθεί απέναντι εδώ και πολλά χρόνια.

Εγώ πάλεψα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όταν ο σύμμαχος του κ. Μητσοτάκη Σόιμπλε (και οι δυο στο ΕΛΚ, ας μην το ξεχνάμε) πάλευε για να μας βγάλει έξω. Άλλωστε κανένας υποστηρικτής τέτοιων σεναρίων δεν με συμπαθεί. Κάποιος άλλος -ενήλικας στο δωμάτιο- με παρουσιάζει στο βιβλίο του ως έναν κουβαλητή φακέλων.

Για να τελειώνουμε: Οι μόνοι που διακινδύνευσαν την παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι αυτοί που την χρεοκόπησαν, την έβαλαν στα μνημόνια και μετά την άφησαν με άδεια ταμεία. Όχι εμείς που την βγάλαμε και αφήσαμε και 37 δις ευρώ. Νισάφι πια…»

Πηγή: tovima.gr