Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε διακαναλική συνέντευξη παρουσιάζει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δίνει τη συνέντευξη από τις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου.

Για το ναυάγιο και το μεταναστευτικό

Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης ήταν για το ναυάγιο και το μεταναστευτικό. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια τονίζοντας ότι «τα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ χάθηκαν λιγότεροι άνθρωποι στη θάλασσα από ότι στα χρόνια από το 2015 και μετά».

«Συντρίψαμε το μοντέλο των διακινητών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ για τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για όψιμο ανθρωπισμό από την πλευρά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν είδε τέτοιο ανθρωπισμό για το κολαστήριο της Μόριας, ενώ ανέφερε ότι δεν βρίσκει μια κουβέντα να πει για τους διακινητές, ενώ ρίχνει ευθύνες στο Λιμενικό.

Για τη Ροδόπη

Απαντώντας σε ερώτηση για τους μουσουλμάνους της Θράκης, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι Έλληνες πολίτες και πρέπει να απολαμβάνουν όρους ισονομίας και ισοπολιτείας. Το τουρκικό προξενείο ήθελε πάντοτε μια μειονότητα απομονωμένη, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την υπόθεση των δύο μουσουλμάνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι υπήρξε γενική ενημέρωση του κ. Τσίπρα πολύ πριν τις εκλογές και στη συνέχεια άλλη μία πολύ συγκεκριμένη ενημέρωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις 25 Μαΐου, όταν και ήταν ακόμη πρωθυπουργός.

Όπως επέμεινε, είναι θέμα του κ. Τσίπρα αν θα κρατήσει στα ψηφοδέλτιά του, τους δύο βουλευτές -Οζγκιούρ και Ζεϊμπέκ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε τι θα γίνει αν εκλεγούν αυτοί οι δύο βουλευτές και πάλι και μέσα στη Βουλή υποστηρίξουν ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα. «Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς να τους διαγράψει, αλλά αυτοί οι δύο βουλευτές θα παραμείνουν στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα θίξω το ζήτημα στον κ. Ερντογάν. Σε ζητήματα μειονότητας η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί παρεμβάσεις» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τα ελληνοτουρκικά

Σε ερώτηση για το εάν θα γίνει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα ήταν θετική μια τέτοια συνάντηση στην αρχή μιας νέας θητείας για τους δύο ηγέτες, αν όντως η ΝΔ κερδίσει και πάλι τις εκλογές.

«Η Τουρκία δεν έχει καμία δυνατότητα να μας υποδείξει τι θα κάνουμε με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι οι βασικοί πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής θα παραμείνουν ως έχουν για την επόμενη τετραετία.

Για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου

Υπάρχει αρχική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ο κ. Μητσοτάκης, η οποία ικανοποιεί πάγιες ελληνικές θέσεις, υπάρχουν ωστόσο πολλά σημεία που επιδέχονται βελτίωσης.

Μίλησε ακόμη για οργανωμένη πολιτική οικονομικής μετανάστευσης, καθώς Ελλάδα και Ευρώπη χρειάζονται εργατικά χέρια. Θα πρέπει να γίνει με δικούς μας όρους, είπε, μιλώντας για νόμιμη μετανάστευση, αλλά και για ανθρωπιστικές βίζες από την Ευρώπη σε μετανάστες που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης

Για την επόμενη κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα είναι «σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος». Η ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας με νέα, ικανά πρόσωπα είναι συνεχής, τόνισε.

Για το σενάριο τρίτων εκλογών

«Είμαι σίγουρος ότι δεν θα ξαναβρεθούμε για μια τρίτη τέτοια συνέντευξη εδώ πέρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης μετά από ερώτηση τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι με το μοναδικό κόμμα με το οποίο θα έμπαινε σε συζήτηση για συγκυβέρνηση θα ήταν το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο αφού αυτό «κλείνει την πόρτα», τότε δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με κόμματα ή κομματίδια δεξιά της ΝΔ. Μάλιστα, άφησε αιχμές για τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη που τη χαρακτήρισε «ανεύθυνη» αφού δεν δείχνει να τον ενδιαφέρει αν μπει η ακροδεξιά στην κυβέρνηση αφού έχει καλέσει τη ΝΔ να κάνει συγκυβέρνηση με το κόμμα Βελόπουλου.

Για την Υγεία

Το ΕΣΥ έδειξε αρετές, αλλά και αδυναμίες στα χρόνια της πανδημίας, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημείωσε ότι προβληματίζεται από τις καταγγελίες που του κάνουν πολίτες για τους χρόνους που περιμένουν στα νοσοκομεία.

«Έχουμε ολιστική προσέγγιση για την Υγεία, θα προσθέσουμε 10.000 προσωπικό», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ενδιαφέρει τη ΝΔ το ζήτημα της ανθρώπινης ζωής και ότι βάζει το κέρδος πάνω από αυτή. «Αυτές οι καταγγελίες είναι προσβλητικές σε ανθρώπινο επίπεδο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προγράμματα για την πρόληψη του καρκίνου ή για το dentist pass και τόνισε ότι χρησιμοποιείται ο ιδιωτικός τομέας για ορισμένες υπηρεσίες, όμως αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση της υγείας αφού ο πολίτης δεν πληρώνει για αυτές.

«Ας σταματήσει η αντιπολίτευση να κινείται στον χώρο της μαύρης προπαγάνδας και των fake news», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το ΕΚΑΒ

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διασώστες μας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Πριν τα τραγικά περιστατικά είχαμε πει ότι χρειάζεται να μειωθεί ο χρόνος απόκρισης», «χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό όχι τόσο περισσότερα ασθενοφόρα», «δίνω μεγάλη σημασία στη διακομιδή από τον αέρα» και αναφέρθηκε στις δωρεές ιδιωτών που έχουν γίνει.

Για τη φοροδιαφυγή

Το ζήτημα της φοροδιαφυγής δεν έχει συζητηθεί όσο πρέπει στις δύο προεκλογικές περιόδους, αλλά βρίσκεται στο πρόγραμμα της ΝΔ, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: tovima.gr