Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποιούν υψηλόβαθμοι τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών, με φόντο μεταξύ άλλων την προσπάθεια της Άγκυρας να «εγκατασταθεί» στην περιοχή δημιουργώντας στρατιωτικές βάσεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Sabah, η τουρκική αποστολή η οποία αποτελείται από τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαιράκ, και τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Χακάν Φιντάν, έχει συνομιλίες με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης και προσωπικά με τον πρωθυπουργό, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκονται ζητήματα συνεργασίας σε τομείς όπως οι υποδομές, το πετρέλαιο και οι επενδύσεις, με τη δημιουργία τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή να ξεχωρίζει.

Τη Δευτέρα, μια τουρκική πηγή είπε στο Reuters ότι η Τουρκία και η κυβέρνηση της Λιβύης συζητούν την πιθανή τουρκική χρήση δύο στρατιωτικών βάσεων στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Oπως αναφέρεται, δεν έχουν ληφθεί ακόμη τελικές αποφάσεις, με τα σχέδια να αφορούν τη ναυτική βάση Μισράτα και την αεροπορική Αλ-Γουατίγια, η οποία ανακατελήφθη πρόσφατα από τις δυνάμεις του στρατηγού Σάρατζ, που υποστηρίζεται από την Τουρκία. Προσφάτως άλλωστε, ο τελευταίος έχει κερδίσει έδαφος στις πολεμικές συρράξεις με τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ, έχοντας ανακαταλάβει εδάφη.

Η Hurriyet επισημαίνει ότι οι συναντήσεις αυτές γίνονται ως συνέχεια της υπογραφής των δυο τουρκολυβικών συμφώνων τη στρατιωτική συνεργασία και για ΑΟΖ τον περασμένο Νοέμβριο.

Η αναβολή της συνάντησης με Ντι Μάιο

Σημειώνεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν προγραμματισμένο να συναντήσει σήμερα τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Ωστόσο, ανακοινώθηκε ότι η συνάντησή τους θα γίνει τελικά την προσεχή Παρασκευή.

Επίθεση Γαλλίας κατά Άγκυρας στο ΝΑΤΟ

Την ίδια στιγμή, δριμύ κατηγορώ κατά της στάσης της Άγκυρας εξαπέλυσε η Γαλλία, τονίζοντας πως το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να θάβει το κεφάλι του στην άμμο σχετικά με την πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στους συμμάχους της.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ θα έχουν τηλεδιάσκεψη μέσα στην εβδομάδα καθώς εντείνονται οι εντάσεις μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας.

Μιλώντας πριν τη συνάντηση, ο γάλλος αξιωματούχος είπε ακόμη ότι είναι η ώρα για το ΝΑΤΟ να έχει μία έντιμη συζήτηση για την Τουρκία και τη συμπεριφορά της, όχι μόνο σχετικά με τη Λιβύη αλλά και με άλλα θέματα, όπως την αγορά των S-400 και το μπλόκο στα σχέδια του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

«Έχουμε συναντήσει περίπλοκες στιγμές στη Συμμαχία, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε στρουθοκάμηλοι και να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει «τουρκικό πρόβλημα στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να το δούμε, να το πούμε και να το λύσουμε» προσέθεσε.

Πηγή: tovima.gr