Δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα

Δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα

Η υπογεννητικότητα έχει αναγνωριστεί ως «σύγχρονη απειλή» με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η Πολιτεία αναλαμβάνει δράση με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με θέματα γονιμότητας και αναπαραγωγικής υγείας.

Ειδικότερα, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Σε αυτά περιλαμβάνεται η δωρεάν εξέταση γονιμότητας μέσω μέτρησης της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (AMH) για γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών, καθώς και η απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η επιστημονική κοινότητα εκφράζει τη Satisfaction της για την πρωτοβουλία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενημέρωσης των νεαρών γυναικών για τις δυνατότητες ελέγχου της γονιμότητάς τους. Τη δωρεάν μέτρηση της ΑΜΗ είχε προτείνει η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, εστιάζοντας στη σημασία της αξιολόγησης του ωοθηκικού αποθέματος.

Το ωοθηκικό απόθεμα αναφέρεται στον συνολικό αριθμό ωαρίων που διαθέτει μια γυναίκα καθ’ όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ζωής και το οποίο μειώνεται με την ηλικία. Η μέτρηση της ΑΜΗ προσφέρει μια αξιόπιστη εκτίμηση του ωοθηκικού αποθέματος και κατά συνέπεια, βοηθάει τις γυναίκες να κατανοήσουν καλύτερα τις δυνατότητες που έχει η φύση να τους προσφέρει.

«Η δωρεάν εξέταση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης είναι ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, προσθέτοντας ότι η μετρήση αυτή θα μπορούσε να συμβάλει στην έγκαιρη ανίχνευση υπογονιμότητας. Το Υπουργείο Υγείας διαχειρίζεται ήδη τη διαδικασία αποζημίωσης της εξέτασης μέσω του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος, τόνισε πως η έλλειψη ενημέρωσης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις στη γονιμότητα, ιδίως για γυναίκες άνω των 35 ετών. «Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια επιλογή που μπορεί να ωφελήσει τις γυναίκες που επιθυμούν να αναβάλουν την τεκνοποίηση», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων οργανώνει δράσεις ενημέρωσης μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας, προσφέροντας ομιλίες για την προληπτική μέτρηση του δείκτη γονιμότητας. Παράλληλα, η ενίσχυση αυτών των δράσεων στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τη σημασία της γονιμότητας.

Ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας αποτέλεσε θέμα συζήτησης σε συνάντηση με τον πρόεδρο του ελληνικού ιατρικού συλλόγου της Αυστραλίας. Ο κ. Πιρπιρής δήλωσε ότι σκοπεύει να φέρει το θέμα αυτό στη Δημόσια Υγεία της Αυστραλίας, για να εξετάσει την πιθανή εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων ελέγχου γονιμότητας.

Η σωστή ενημέρωση είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, και οι συνεργασίες φορέων είναι απαραίτητες για την επιτυχία αυτών των στρατηγικών. Η ενημέρωση και η πρόληψη θα συμβάλλουν στην αύξηση των ποσοστών γονιμότητας στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής προγραμματίζει τη συνέχιση του κοινωνικού της έργου, παρέχοντας στήριξη στις γυναίκες και τις οικογένειες.

Πηγή: news.gr