Ερωτήματα για τον θάνατο των παιδιών στην Κάτω Αχαΐα και την αντίδραση των Αρχών

Ερωτήματα για τον θάνατο των παιδιών στην Κάτω Αχαΐα και την αντίδραση των Αρχών



Η 24χρονη Ειρήνη Μπουρτζούκου από την Κάτω Αχαΐα έχει μπει στο επίκεντρο έρευνας μετά τον θάνατο των τεσσάρων παιδιών της. Η οικογένειά της αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα και ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης τους. Η 24χρονη έχασε αιφνιδιαστικά, με διαφορά 15 μηνών, δύο βρέφη, ηλικίας 19 ημερών και 2 μηνών. Ο θάνατος άλλου ενός παιδιού σημειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, όταν, ενώ συγκατοικούσε με μία φίλη της σε ένα μαγαζί-σπίτι, πέθανε το 15 μηνών αγοράκι της φίλης της. Η μητέρα του παιδιού ανέφερε ότι άφησε το μωρό με τη φίλη της μόνο για λίγο και όταν επέστρεψε το βρήκε αναίσθητο.

Από την άλλη πλευρά, οι γιατροί του Νοσοκομείου Αμαλιάδας insist ότι το μωρό έφτασε ήδη νεκρό και προσπάθησαν να το επαναφέρουν. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και προβληματισμούς στην κοινωνία, κυρίως λόγω της πιθανής συσχέτισης των θανάτων των βρεφών με τη μητέρα τους, η οποία είχε βιώσει παρόμοιες τραγωδίες.

Σύμφωνα με το «Χαμόγελο του Παιδιού», στο διάστημα 2017-2020 είχαν ληφθεί ανώνυμες αναφορές στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας, οι οποίες αποκάλυπταν τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Οι αρμόδιες Αρχές είχαν ενημερωθεί άμεσα και είχαν κινητοποιηθεί για την προστασία των παιδιών. Μία από αυτές τις αναφορές είχε επισημανθεί ως «Κατεπείγουσα».

Το 2023, η μητέρα είχε ζητήσει καθοδήγηση από τον Οργανισμό για διαδικαστικά θέματα που αφορούσαν το βρέφος της, το οποίο νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στην Αθήνα. Δυστυχώς, ενημερώθηκαν ότι το βρέφος απεβίωσε, και κατά την ίδια περίοδο, Κοινωνικές Υπηρεσίες ανέφεραν ότι ένα άλλο βρέφος από την πρώτη εγκυμοσύνη της μητέρας είχε αποβιώσει με παρόμοιο τρόπο.

Το ζήτημα εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον συντονισμό και τη συνεργασία των Αστυνομικών και Εισαγγελικών Αρχών και των Κοινωνικών Υπηρεσιών που ασχολήθηκαν με την υπόθεση. Είναι καθήκον των αρμόδιων αρχών να διερευνάνε κάθε υπόθεση κακοποίησης ή παραμέλησης παιδιού, και κάθε αναφορά πρέπει να αξιολογείται κατάλληλα από εξειδικευμένες ομάδες. Πηγή: news.gr