Η ζωή των νέων στην ΕΕ και η παραμονή τους στο πατρικό σπίτι μέχρι την ενηλικίωση

Η ζωή των νέων στην ΕΕ και η παραμονή τους στο πατρικό σπίτι μέχρι την ενηλικίωση



Σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat, περίπου οι νέοι στην Ελλάδα περιμένουν μέχρι την ηλικία των 30 ετών για να εγκαταλείψουν το πατρικό τους σπίτι. Στην υπόλοιπη ΕΕ, το μέσον όρο ηλικίας για την απομάκρυνση από το γονικό σπίτι είναι 26,3 ετών το 2023, ελαφρώς μειωμένο από 26,4 ετών το 2022. Σημειώνεται ότι οι Κροάτες, οι Σλοβάκοι και οι Έλληνες είναι εκείνοι που καθυστερούν περισσότερο να φύγουν από την οικογενειακή εστία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Κροάτες έχουν τον υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας απομάκρυνσης, στα 31,8 χρόνια, ακολουθούμενοι από τους Σλοβάκους (31 έτη), τους Έλληνες (30,6), τους Ισπανούς (30,4), και τους Βούλγαρους και Ιταλούς (30 έτη και οι δύο). Αντιθέτως, οι νέοι στη Φινλανδία φεύγουν νωρίτερα, με τον μέσο όρο ηλικίας τους να είναι 21,4 έτη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2023, το 26% των νέων ηλικίας 15-29 ετών στην ΕΕ ζούσε σε υπερπλήρη νοικοκυριά, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το 16,8% του συνολικού πληθυσμού. Η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Λετονία κατέχουν τα υψηλότερα ποσοστά νέων σε υπερπλήρη νοικοκυριά, με 59,4%, 55,3% και 54,8% αντίστοιχα. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 46%, σε σύγκριση με 27,5% για τον γενικό πληθυσμό.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι μεγαλύτερες αποκλίσεις μεταξύ των νέων και του συνολικού πληθυσμού που διαμένουν σε τέτοιες συνθήκες παρατηρούνται στη Βουλγαρία (+20,4 ποσοστιαίες μονάδες), στη Ρουμανία (+19,4 π.μ.) και στην Ελλάδα (+18,5 π.μ.). Τα υπερπλήρη νοικοκυριά ορίζονται ως αυτά που δεν έχουν επαρκή δωμάτια σύμφωνα με τον αριθμό των μελών τους, δηλαδή όταν δεν υπάρχει τουλάχιστον ένα δωμάτιο για κάθε άτομο ηλικίας 18 ετών και άνω.

Πηγή: news.gr