Μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγήσουν τους επισκέπτες στην έκθεση της Πολωνικής Πρεσβείας με θέμα το Άουσβιτς, όπου παρουσιάστηκε αρχειακό και φωτογραφικό υλικό για τη μαρτυρική ζωή των ανθρώπων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν μαρτυρίες Εβραίων που ανέφεραν την ελπίδα τους έξω από το Άουσβιτς.
Στην εκδήλωση μνήμης για τον τρόμο του πολέμου, παρουσιάστηκε και η έκθεση φωτογραφίας της Ρενέ Ρεβάχ, η οποία πρόσφατα φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη με τίτλο “TEHOM” (Άβυσσος). Οι εικόνες, όλες ασπρόμαυρες, αποτύπωναν ερειπωμένες εγκαταστάσεις του στρατοπέδου, αναδεικνύοντας τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου.
Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, τόνισε τη σημασία της ιστορικής μνήμης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναφερόμενη στον κίνδυνο της λήθης και της επιστροφής του φασισμού, λέγοντας ότι τα παιδιά που επισκέφθηκαν το Άουσβιτς θα μεταλαμπαδεύσουν τα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Ο δήμαρχος Γλυφάδας εξέφρασε τη συγκίνηση του για το πώς οι μαθητές προσέγγισαν το θέμα και την ανάγκη να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Οι τοίχοι του σχολείου γέμισαν με ζωγραφιές, δείχνοντας τις σκέψεις των μαθητών για τον πόλεμο και τις φρικαλεότητες του ναζισμού.
Επιπλέον, τα μικρότερα παιδιά συμμετείχαν δημιουργικά κατασκευάζοντας πεταλούδες, το εμβληματικό σύμβολο του Άουσβιτς, και φυτεύοντας βολβούς που ανθίζουν στα τέλη Ιανουαρίου, κατά την επέτειο της απελευθέρωσης του Άουσβιτς. Επίσης, κατασκεύασαν σιδηροδρομικές ράγες, συμβολίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι εκτοπισμένοι έφταναν στο στρατόπεδο.
Πηγή: news.gr