Τα περιστατικά βίας με θύτες ανήλικους γίνονται ολοένα και πιο συχνά, προκαλώντας ανησυχία στους εκπαιδευτικούς και στο υπουργείο Παιδείας. Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, τόνισε ότι η αύξηση της ενδοσχολικής βίας απαιτεί δραστικά μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της. «Θέλουμε τα σχολεία μας να είναι ασφαλή για όλους τους μαθητές και θα εφαρμόσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της σχολικής κοινότητας», σημείωσε.
Η δράση του υπουργείου είναι πολυεπίπεδη και περιλαμβάνει την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr για την καταγραφή καταγγελιών, την αύξηση του αριθμού ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, τη θεσμοθέτηση του συμβούλου σχολικής ζωής, καθώς και 150.000 επιμορφώσεις εκπαιδευτικών. Στόχος είναι η ενσωμάτωση αξιών όπως ο σεβασμός και η ανεκτικότητα στη διδασκαλία.
Ειδικότερα, η υφυπουργός αναφέρθηκε στην έναρξη της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr, όπου έχουν καταγραφεί 27 καταγγελίες από γονείς και μαθητές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, η αυστηροποίηση των κανόνων για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολικό περιβάλλον σχετίζεται με τις περιπτώσεις ενδοσχολικής βίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η χρήση κινητών απαγορεύεται, ακόμη και στο διάλειμμα, και οι κυρώσεις για την παραβίαση αυτών των κανόνων θα είναι αυστηρές.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, δήλωσε ότι τα μέτρα της απαγόρευσης των κινητών είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς μπορεί να περιορίσουν την προβολή της βίας. Τόνισε πάντως ότι το φαινόμενο αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με τέτοια μέτρα, αλλά απαιτεί ένα συνολικό πλαίσιο στήριξης για την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία.
Η κ. Κορίνα Χατζηνικολάου, επίκουρη καθηγήτρια αναπτυξιακής ψυχοπαθολογίας, υπογράμμισε τη σημασία της ολιστικής στήριξης του σχολείου. Ανέφερε ότι η έλλειψη στήριξης μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση των φαινομένων βίας, ενώ οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι μαθητές συμβάλλουν στην κατάσταση αυτή.
Πηγή: news.gr