Σαρωτικές αλλαγές στον τομέα του Κληρονομικού Δικαίου αναμένονται, καλύπτοντας ζητήματα που σχετίζονται με τις κληρονομιές και τις διαθήκες. Η κυβέρνηση προγραμματίζει εκτενείς μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα επιδράσουν στο κληρονομικό τοπίο για πρώτη φορά από το 1946. Οι ισχύουσες ρυθμίσεις, που έχουν διατηρηθεί για πάνω από 80 χρόνια, δεν ανταγωνίζονται πλέον τις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής οικογένειας και την περιουσία των πολιτών.
Οι προτεινόμενες αλλαγές αφορούν έξι βασικούς άξονες. Αρχικά, η κατάργηση των ιδιόχειρων διαθηκών σηματοδοτεί ότι όλες οι διαθήκες θα πρέπει να συντάσσονται μέσω συμβολαιογράφου. Οποιαδήποτε ιδιόχειρη διαθήκη που έχει αφήσει κάποιος δεν θα έχει νομική ισχύ.
Επιπλέον, θα υπάρξει χρονικός περιορισμός για την αποδοχή ή απόρριψη της διαθήκης από τους κληρονόμους. Αυτό σημαίνει ότι οι κληρονόμοι δεν θα έχουν απεριόριστο χρόνο για να αποφασίσουν, και το αδιέξοδο που σχετίζεται με την κρατημένη περιουσία θα αντιμετωπιστεί, καθώς το μερίδιο θα μοιράζεται στους άλλους νόμιμους κληρονόμους.
Υπάρχουν επίσης καινοτομίες όσον αφορά τα κληρονομικά δικαιώματα για άγαμους συντρόφους, οι οποίοι θα αποκτούν πλέον νόμιμο κληρονομικό δικαίωμα, ανεξαρτήτως γάμου ή σύμφωνου συμβίωσης. Με τη σειρά τους, οι σύζυγοι που βρίσκονται σε τυπικές σχέσεις θα έχουν περιορισμένα δικαιώματα στην κληρονομιά, εάν είναι σε διάσταση.
Μια αξιοσημείωτη αλλαγή περιλαμβάνει και την εξαίρεση των υπερήλικων γονέων από κληρονομικά δικαιώματα έναντι νεότερων συγγενών, ενώ για πρώτη φορά θα επιτρέπονται και κληρονομικές συμβάσεις που θα ρυθμίζουν τα θέματα κληρονομίας εν ζωή.
Πηγή: news.gr