«Ο λόγος του πατέρα ήταν νόμος», ανέφερε η εισαγγελέας, παραθέτοντας αναφορά μάρτυρα που επιβεβαίωσε ότι «τίποτα δεν συνέβαινε χωρίς τις εντολές του». Με αυτά τα λόγια, περιέγραψε τον κυρίαρχο ρόλο του πατέρα Αντώνιου στη λειτουργία της «Κιβωτού του Κόσμου» κατά την αγόρευσή της στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Η δίκη σχετίζεται με καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές και τιμωρίες σε φιλοξενούμενους των δομών.
Η εισαγγελέας, που συνεχίζει την αγόρευσή της, έχει προτείνει την ενοχή του πατέρα Αντώνιου και τεσσάρων άλλων κατηγορουμένων για μια σειρά πλημμεληματικών πράξεων που σχετίζονται με τις δομές σε Άνω Βόλο, Διμηνίου και Χίου. Ζήτησε επίσης να κριθεί ένοχος ο ιδρυτής της Κιβωτού για σωματικές βλάβες, αποδίδοντας τη φυσική αυτουργία σε τέσσερις συγκατηγορούμενούς του, οι οποίοι ήταν πρώην στελέχη των δομών. Ωστόσο, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την απαλλαγή κάποιων κατηγορουμένων από αρκετές πράξεις, λόγω αμφιβολιών.
Αναφερόμενη στην ακροαματική διαδικασία, η εισαγγελέας τόνισε ότι ο πατέρας Αντώνιος είχε ρόλο πνευματικού καθοδηγητή και ότι τα παιδιά τον θεωρούσαν πατέρα τους. Υπόδειξε μαρτυρίες που επιβεβαίωσαν ότι ο κατηγορούμενος ιερέας επισκεπτόταν τις δομές σε τακτική βάση και είχε ενεργό ρόλο στις αποφάσεις και τη λειτουργία τους. Αν και στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι είχε μόνο πνευματικό ρόλο, οι καταθέσεις μαρτύρων υποδεικνύουν ότι η άποψή του ήταν καθοριστική για τη λειτουργία της οργάνωσης.
Η εισαγγέλας αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στα περιστατικά κακοποίησης, ξυλοδαρμών, απομόνωσης και απειλών, επισημαίνοντας όλα τα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας διαδικασίας, τα οποία συνέθεσαν το παζλ της υπόθεσης που έχει προκαλέσει εκτενή συζήτηση. Κατά τη διαδικασία αυτή, επισημάνθηκε ότι δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου να κρίνει τις παιδαγωγικές μεθόδους, αλλά αν έχουν τελεστεί οι αξιόποινες πράξεις, που αναφέρονται στο κατηγορητήριο.
Πηγή: news.gr