Πλούτος Καρχαριών και Σαλαχιών στις Ελληνικές Θάλασσες σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Πλούτος Καρχαριών και Σαλαχιών στις Ελληνικές Θάλασσες σύμφωνα με Νέα Μελέτη



Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, οι ελληνικές θάλασσες είναι γεμάτες από καρχαρίες και σαλάχια, σύμφωνα με καταγραφές που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία 90 χρόνια. Έχουν εντοπιστεί συνολικά 4.540 καταγραφές για 33 είδη καρχαρία, 29 είδη βάτων και σαλαχιών, καθώς και μία χίμαιρα, αποδεικνύοντας την πλούσια βιοποικιλότητα των ελληνικών θαλασσών.

Χαρακτηριστικό της μελέτης είναι ότι σχεδόν το 55% των καταγραφών δεν έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ το 20% προέρχεται από την Επιστήμη των Πολιτών. Μέσα στις 9 αυτές δεκαετίες, περισσότερες από 2.500 καταγραφές έχουν καταγραφεί μόνο από το 2010 έως το 2023, αναδεικνύοντας την αύξηση γνώσεων σχετικά με αυτά τα είδη, που είναι κρίσιμοι για το θαλάσσιο οικοσύστημα ως κορυφαίοι θηρευτές.

Στο πλαίσιο ενός επερχόμενου Συνεδρίου της Πανευρωπαϊκής Ένωσης για τους Καρχαρίες και τα Σαλάχια (ΕΕΑ 2024) που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη από 21 έως 24 Οκτωβρίου, θα παρουσιαστούν περισσότερα στοιχεία για τη μελέτη. Το συνέδριο αυτό είναι το μεγαλύτερο σχετικά με τους καρχαρίες και τα σαλάχια και αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας και της επιστημονικής έρευνας.

Η Ρωξάνη Ναασάν Αγά – Σπυριδοπούλου, υπεύθυνη προγραμμάτων της iSea, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της βιβλιογραφικής έρευνας για την παρουσία και κατανομή των χονδριχθύων. Η μελέτη αυτή αναπτύχθηκε στηριζόμενη σε πηγές όπως πτυχιακές εργασίες, κοινωνικά δίκτυα, ΜΜΕ, καθώς και σε κυβερνητικές εκθέσεις και ερευνητικά έργα. Όπως επισημαίνει η κ. Σπυριδοπούλου, η μελέτη στοχεύει να δημιουργήσει μια βάση για νέα ερευνητικά προγράμματα και να βελτιώσει την κατανόηση για την κατανομή αυτών των ειδών.

Η ερευνήτρια ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί χάρτες με τις καταγραφές που έγιναν τα τελευταία 90 χρόνια, και η ίδια σημειώνει ότι δεν μπορεί να εντοπίσει θαλάσσια περιοχή χωρίς την παρουσία καρχαριών και σαλαχιών. Παράλληλα, αναφέρει ότι μόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει αρχίσει να πραγματοποιείται συστηματική επιστημονική έρευνα για τα χονδριχθύρια στην Ελλάδα, κλείνοντας σταδιακά το κενό γνώσης σχετικά με την οικολογία και τη βιολογία αυτών των ειδών.

Πηγή: news.gr