Η ψηφιοποίηση των ελληνικών νοσοκομείων είναι σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο να εφαρμοστεί ένα κοινό ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης, θα έχουν πρόσβαση στον εθνικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των ασθενών, χωρίς την ανάγκη φυσικής προσκόμισης των εγγράφων από τους ασθενείς.
Αυτός ο στόχος είναι μέρος του έργου που προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, με διαφορετικούς στόχους και προτεραιότητες. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογραμμίζει ότι η βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης είναι κυβερνητική προτεραιότητα. Μέσω της ανάπτυξης ψηφιακών υποδομών, επιδιώκουν να ενισχύσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και να διευκολύνουν την πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν την υγεία τους.
Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το ιατρικό ιστορικό των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων, θα είναι εύκολα προσβάσιμο μέσω της εφαρμογής myHealth App. Αυτό θα εμπλουτίσει συνεχώς τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του κάθε ασθενούς.
Το έργο περιλαμβάνει αρκετές παρεμβάσεις που στοχεύουν τόσο στη βασική λειτουργία των νοσοκομείων όσο και στη συνεργασία με άλλους φορείς της υγειονομικής περίθαλψης. Οι φορείς θα μπορέσουν να συνεργάζονται μέσω του εθνικού ιατρικού φακέλου και άλλων συστημάτων του υπουργείου Υγείας, καθιστώντας την επικοινωνία πιο αποδοτική.
Ωστόσο, ο μετασχηματισμός αυτός δεν περιορίζεται μόνο στα νοσοκομεία. Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποδομών και εφαρμογών που θα επιτρέπουν την αποτελεσματική ανίχνευση και διαχείριση επιδημιών, όπως η COVID-19. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 111.600.000 ευρώ και βρίσκεται ήδη σε διαδικασία έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές.
Πηγή: news.gr