Σύγκρουση γύρω από την συνταγματικότητα του νέου οικοδομικού κανονισμού στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Σύγκρουση γύρω από την συνταγματικότητα του νέου οικοδομικού κανονισμού στην Ολομέλεια του ΣτΕ



Η συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας επικεντρώθηκε γύρω από τη συνταγματικότητα του νέου οικοδομικού κανονισμού, ο οποίος επιτρέπει την προσθήκη τετραγωνικών και αυξήσεις του ύψους των κτιρίων υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Τέσσερις υποθέσεις που σχετίζονται με οικοδομικές άδειες στον Δήμο Αλίμου εξήχθησαν στο δικαστήριο λόγω της σπουδαιότητάς τους, με τους δικηγόρους των προσφευγόντων να χαρακτηρίζουν την υπόθεση ως μία από τις πιο σημαντικές στον τομέα της πολεοδομίας που έχει παρουσιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, 13 δικηγόροι αντάλλαξαν απόψεις, ενώ στο βήμα παρενέβησαν και εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της ΚΕΔΕ και κατασκευαστικών εταιρειών. Κεντρικό ζήτημα της συζήτησης ήταν αν υπήρξε Ειδική Επιστημονική Μελέτη κατά την έκδοση των αδειών που αμφισβητούνται.

Οι δικηγόροι των προσφευγόντων ανήγγειλαν ότι η εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) παραβιάζει την πολεοδομική ικανότητα, προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα ακίνητα με επιπλέον δύο ορόφους. Εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για την εξαίρεση των περιοχών Φιλοθέη, Ψυχικό και Πολιτεία από την εφαρμογή του ΝΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι παρόμοια προγράμματα δεν παρατηρούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από τη Γαλλία. Μίλησαν για “πολεοδομική τερατογέννηση” που θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Αντίθετα, οι δικηγόροι που υποστήριξαν τον ΝΟΚ υποστήριξαν την συνταγματικότητά του, υπογραμμίζοντας ότι εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Αναφέρθηκαν επίσης στις αντίστοιχες ρυθμίσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών και τόνισαν ότι η Ειδική Επιστημονική Μελέτη δεν θα πρέπει να επιδράσει σε άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί, όπως και πως η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ 12 χρόνια μετά την εφαρμογή του κανονισμού.

Οι εκπρόσωποι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του υπουργείου Περιβάλλοντος υποστήριξαν ότι ο ΝΟΚ λειτουργεί συμπληρωματικά με τους οικοδομικούς κανονισμούς και δεν παραβιάζει τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Υπογράμμισαν ότι δεν είναι εφικτό να συντάσσονται πολεοδομικές μελέτες για κάθε δήμο και ότι τα “μπόνους” για την αύξηση των κτιρίων συμβάλλουν στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος μέσω της επέκτασης χώρων πρασίνου.

Η απόφαση για την υπόθεση αναμένεται σύντομα.
Πηγή: news.gr