Το Δικαίωμα στην Τροφή και η Σημασία της Υγιεινής Διατροφής για Όλους

Το Δικαίωμα στην Τροφή και η Σημασία της Υγιεινής Διατροφής για Όλους



Περίπου 733 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από πείνα, κυρίως λόγω ανισοτήτων, πολέμων, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οικονομικής ύφεσης. Την ίδια στιγμή, πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να επιτύχουν μια υγιεινή διατροφή λόγω οικονομικών περιορισμών. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, αναφέρει ότι το μήνυμα για το 2024 είναι «Δικαίωμα στην τροφή για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον. Να μην μένει ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΙΣΩ!»

Η έννοια της τροφής δεν περιορίζεται απλώς στις θερμίδες επιβίωσης, αλλά περιλαμβάνει και την καλή διατροφή, την ποικιλία και τη δυνατότητα για υγιή ανάπτυξη. Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες σχετίζονται θετικά με τη μακροχρόνια υγεία, την ποιότητα ζωής και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όντας κρίσιμες για τη βελτίωση της υγείας βρεφών, παιδιών και εγκύων γυναικών.

Η ελλιπής σίτιση μπορεί να συναντηθεί σε όλες τις χώρες και κοινωνικές τάξεις και μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, όπως υποσιτισμός ή ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών, ακόμα και παχυσαρκία. Σε πολλές περιοχές του κόσμου, συνυπάρχουν διαφορετικές μορφές ελλιπούς σίτισης. Μία από τις αιτίες είναι η αστικοποίηση και ο ταχύτατος ρυθμός ζωής, που οδηγούν σε επιλογές επεξεργασμένων τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη, λίπη και αλάτι. Αυτή η διατροφή έχει αυξηθεί σε περιπτώσεις καρδιοαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και κάποιων τύπων καρκίνου, τονίζοντας ότι αυτά τα ζητήματα δεν είναι μόνο ατομικά πλέον, αλλά και εθνικά.

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ακόμα πιο κρίσιμη, καθώς κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να θεωρηθεί υγιεινό αν δεν είναι ασφαλές. Τροφιμογενείς ασθένειες μπορούν να προκύψουν από μη ασφαλή τρόφιμα, τα οποία μπορούν να μολυνθούν ανά πάσα στιγμή στην αλυσίδα διανομής. Χημικές ουσίες ή βακτήρια μπορούν να εισχωρήσουν στα τρόφιμα μέσω του νερού, του εδάφους ή του εξοπλισμού επεξεργασίας. Επίσης, η κλιματική αλλαγή έχει σοβαρές συνέπειες στην ασφάλεια των τροφίμων, αλλάζοντας τον τρόπο αλληλεπίδρασης των γνωστών παρασίτων και χημικών ουσιών με αυτά.

Απαιτείται συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, οργανισμών και άλλων φορέων για τη δημιουργία στρατηγικών που να εξασφαλίσουν επαρκή τροφή για όλους. Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο ΕΦΕΤ συμβάλλει στην προώθηση βιώσιμων πολιτικών και στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή και την ασφαλή χειρισμό και αποθήκευση τροφίμων. Έτσι, οι καταναλωτές αποκτούν τη δυνατότητα να λαμβάνουν συνειδητές αποφάσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Πηγή: news.gr