Σε τρεις εβδομάδες αναμένεται ότι θα εισαχθεί προς κύρωση στη Βουλή η νέα επενδυτική συμφωνία της Ελληνικός Χρυσός (θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold) με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν σήμερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η νέα συμφωνία για την ανάπτυξη και λειτουργία των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες-Στρατώνι, στη ΒΑ Χαλκιδική θα πρέπει πρώτα να κοινοποιηθεί στην ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp).

Μάλιστα, όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, για το νέο επενδυτικό σχέδιο για την Ελληνικός Χρυσός θα πρέπει να συνταχθεί νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) βάσει της οποίας θα γίνει τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του 2011 και όχι σύνταξη νέας.

Η νέα Επενδυτική Συμφωνία, η οποία είχε υπογραφεί στις 5 Φεβρουαρίου από τους επικεφαλής της καναδικής εταιρείας και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, συνοδεύεται από ένα νέο επενδυτικό σχέδιο που προβλέπει:

  • Πάγωμα της μεταλλουργικής μονάδας παραγωγής χρυσού στην περιοχή Μαντέμ Λάκκος για μία διετία, εντός της οποία θα πρέπει να υποβληθεί νέα μελέτη.
  • Ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου των Σκουριών και μετάβασή του σε φάση παραγωγής.
  • Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας στους 650.000 τόνους ετησίως (400.000 τόνους σήμερα).
  • Επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Στρατωνίου.
  • Περαιτέρω επενδύσεις στην γεωλογική έρευνα στην περιοχή του μεταλλείου Μαύρων Πετρών-Στρατωνίου.
  • Δέσμευση για διερεύνηση εναλλακτικών μεθόδων μεταλλουργικής κατεργασίας του συμπυκνώματος πυριτών Ολυμπιάδας, που θα εξασφαλίζουν περιβαλλοντική, λειτουργική και οικονομική αποδοτικότητα.

Το νέο επενδυτικό σχέδιο αφορά σε συνολικές επενδύσεις, ύψους 3,1 δισ. δολαρίων (2,6 δισ. ευρώ) έναντι 1,4 δισ. δολαρίων (1,2 δισ. ευρώ) του προηγούμενου σχεδίου. Οι άμεσες θέσεις εργασίας αυξάνονται σε 3.070, έναντι 1.650 σήμερα, με πρόβλεψη την περίοδο της κατασκευής να προστεθούν παροδικά 900 επιπλέον θέσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr