Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξαγάγει μέχρι σήμερα πάνω από ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων Covid-19, τον ίδιο αριθμό που έχει διαθέσει και για τους πολίτες της, δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων, επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τα εμβόλια εξήχθησαν σε 150 χώρες, όμως το μεγαλύτερο μέρος διατέθηκε σε πλούσιες χώρες, όπως η Τουρκία, η Ιαπωνία, και η Βρετανία, οι οποίες είχαν συνάψει συμβόλαια με φαρμακοβιομηχανίες που έχουν έδρα στην ΕΕ.

Η ΕΕ, σχολιάζει το Reuters, ξεκίνησε να εξάγει εμβόλια όταν άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ περιόριζαν τις εξαγωγές για να εξασφαλίσουν αποθέματα.

Μέχρι σήμερα οι πωλήσεις και οι δωρεές σε φτωχότερες χώρες αντιστοιχούν σε μικρό μόνο μέρος των εξαγωγών της ΕΕ, ωστόσο η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως τους επόμενους μήνες θα διατεθούν στις πιο ευάλωτες χώρες τουλάχιστον 500 εκατ. δόσεις.

Το ήμισυ αυτής της ποσότητας, αναφέρει το Reuters, θα προέλθει από νέο συμβόλαιο που θέλει να υπογράψει η ΕΕ με παρασκευαστή εμβολίου mRNA. To υπόλοιπο μισό θα καλυφθεί από δωρεές χωρών-μελών που έχουν ήδη αγοράσει εμβόλια.

Η ΕΕ έχει συμβόλαιο με τη Pfizer για μέχρι 2,4 δισ. δόσεις μέχρι το 2023 και με τη Moderna για μέχρι 460 εκατομμύρια δόσεις.

Ο μηχανισμός που δημιούργησε η ΕΕ τον Ιανουάριο για απαγόρευση των εξαγωγών σε περίπτωση εγχώριας έλλειψης έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά έως σήμερα, για να εμποδίσει την εξαγωγή 250.000 δόσεων της AstraZeneca στην Αυστραλία εν μέσω διαμάχης με την εταιρεία για τις παραδόσεις στην ΕΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr