Σε πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, «Το Βήμα» δημοσίευσε στο φύλλο της 28ης Μαΐου 2023 ρεπορτάζ με τίτλο «Το θρίλερ με τους θανάτους 15 παιδιών», το οποίο αφορούσε απολύτως υπαρκτή καταγγελία γονέων και τη συνακόλουθη έρευνα των Αρχών.

Ο αναφερόμενος στην ανωτέρω καταγγελία ως «Μεσσίας» γιατρός, μολονότι δεν κατονομαζόταν στο δημοσίευμα αλλά ούτε δημοσιεύθηκε οποιοδήποτε στοιχείο προσδιοριστικό της ταυτότητάς του (παρότι πλήθος τέτοιων στοιχείων είναι στη διάθεση της εφημερίδας), έσπευσε να αναγνωρίσει τον εαυτό του και απέστειλε εξώδικο αποκατάστασης στην εφημερίδα. Στο εν λόγω εξώδικο, διαμαρτύρεται, μεταξύ άλλων, ότι «τα αναφερόμενα ποσοστά θνησιμότητας ουδόλως συνδέονται με την άσκηση της ιατρικής πρακτικής εκ μέρους του και δεν τον αφορούν», ότι «ουδεμία εκκρεμής ποινική δίκη, εισαγγελική παραγγελία ή αστυνομική έρευνα υπάρχει εναντίον του για πλημμελή άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος», αλλά και ότι οι αναφορές στην καταγγελία πως «εισπράττει μεγάλα χρηματικά ποσά μέσω μιας ξένης ΜΚΟ δικής του επινόησης» και ότι «δίδει προσωπικό λογαριασμό για την είσπραξη ποσών» που προορίζονταν για δωρεές, είναι αναληθείς και προσβάλλουν την προσωπικότητά του.

«Το Βήμα» ως όφειλε, ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο ζήτημα λόγω της σοβαρότητας της καταγγελίας, με απόλυτη προσήλωση στην αποτύπωση των πραγματικών περιστατικών και τη διερεύνηση της αλήθειας. Βασίστηκε δε σε διασταυρωμένες πληροφορίες και σε υπαρκτή καταγγελία γονέων η οποία διερευνάται από τις Αρχές, ενώ οποιαδήποτε αναφορά στον διαμαρτυρόμενο γιατρό ήταν γενικόλογη και ανώνυμη προκειμένου να προστατευθεί η προσωπικότητά του. Για τον ίδιο λόγο, η εφημερίδα εξακολουθεί να διατηρεί την ανωνυμία του γιατρού έναντι του αναγνωστικού κοινού, παρά την αποστολή του εξωδίκου.

Πηγή: tovima.gr