Η «Μπάρμπαρα» κατάφερε έστω και αργά να φέρει το χειμώνα στη χώρα. Και μπορεί να καθυστέρησε αλλά είναι ιδιαιτέρως επίμονη καθώς σε αρκετές περιοχές της χώρας συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να βρίσκονται κοντά στο μηδέν σε πολλά μέρη της Ελλάδας ενώ στη βόρεια πλευρά της ο υδράργυρος έχει υποχωρήσει και κάτω από αυτό.

Τα περισσότερα προβλήματα από την κακοκαιρία εντοπίζονται στην Εύβοια και το Πήλιο. Οικισμοί παραμένουν χωρίς νερό και ρεύμα, ενώ στην Αττική κλειστοί λόγω χιονιού είναι πολλοί δρόμοι σε Πεντέλη, Διόνυσο και Θρακομακεδόνες.

Αναμένεται τις μεταμεσονύχτιες ώρες της Τετάρτης θα ενταθούν οι χιονοπτώσεις σε περιοχές της ΜαγνησίαςΑνατολικής Στερεάς Ελλάδας (ΦθιώτιδαΒοιωτία και Αττική), της Εύβοιας και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, δίνοντας νέα ύψη χιονιού.

Στην Αττική αύριο και κυρίως στις Βορειοανατολικές περιοχές αναμένονται πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 6 βαθμούς και θα εκδηλωθεί παγετός.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ τα εκχιονιστικά έδωσαν μάχη στην Εύβοια για να ανοίξουν τους δρόμους. Στη Στενή το χιόνι ξεπέρασε το 1,5 μέτρο ωστόσο το οδικό δίκτυο παραμένει ανοικτό προς όλα τα χωριά της περιοχής. Όμως, δύσκολη είναι η κατάσταση για δέκα χωριά της Εύβοιας που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό.

Αποκομμένη εξακολουθεί να είναι η κεντρική από τη βόρεια Εύβοια. Από Ψαχνά προς Προκόπι δεν επιτρέπεται η διέλευση των οχημάτων λόγω πτώσης δέντρων.

Στο δήμο Πεντέλης επιχείρησαν και θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας περισσότερα από 20 μηχανήματα έργου με αλατιέρες και εκχιονιστικά, προκειμένου να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό. Σημειώθηκαν ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος ενώ χθες και σήμερα έγιναν περισσότερες από 65 διακομιδές ασθενών σε νοσοκομεία.

Για 17 ώρες χιόνιζε ασταμάτητα τόσο στο Βόλο όσο και στο Πήλιο, ενώ δεν έλειψαν τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση.

Στο Λασίθι σε ορισμένα σημεία το χιόνι ξεπέρασε το ένα μέτρο.

Στους Θρακομακεδόνες οι κάτοικοι προσπαθούσαν με φτυάρια στα χέρια να απομακρύνουν το χιόνι από τις εισόδους των σπιτιών τους

Αναλυτική πρόγνωση

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, στην ανατολική και νότια χώρα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, πρόσκαιρα στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Ειδικότερα στην ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 πρόσκαιρα στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 τοπικά νότιο Ιόνιο 7 και από τις βραδινές ώρες 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 5 με 7 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 8 με 10 βαθμούς και στα νότια τοπικά τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά κατά τόπους ολικός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 και από τις βραδινές ώρες πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον δύο) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά-ημιορεινά.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 7 και από τις βραδινές ώρες πρόσκαιρα 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις Σποράδες, στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου. Ειδικότερα στην ανατολική Μαγνησία, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά και τα νότια πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά-ημιορεινά των βορείων Κυκλάδων και της Κρήτης παροδικές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παροδικές νεφώσεις με χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις. Στα Δωδεκάνησα λίγες παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις, που στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις, οι οποίες στα βόρεια θα εκδηλώνονται και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο και θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα 5 μποφόρ. Βαθμιαία θα σταφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr