Με «όπλα» τις επιδόσεις της στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, την προετοιμασία της σε υγειονομικό επίπεδο για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων, τις σπάνιες ελληνικές ομορφιές, την πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά, αλλά και την περίφημη ελληνική φιλοξενία, η Ελλάδα υποδέχεται τους τουρίστες που θα την επιλέξουν ως προορισμό για το φετινό καλοκαίρι.

Τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας άνοιξαν χθες,η Δευτέρα και υποδέχθηκαν τουρίστες από το εξωτερικό, έχοντας ως βασική τους προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια όλων.

Τρεις «θηλυκοί κομάντος» σώζουν το μέλλον της Ευρώπης

Τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών όσο και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμα, αφού έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον Covid-19.

Η χθεσινή μέρα είχε συνολικά 30 πτήσεις από το εξωτερικό στα δύο αεροδρόμια.

Στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών που ξεκίνησε από χθες να υποδέχεται περισσότερες διεθνείς πτήσεις και περισσότερους επιβάτες από το εξωτερικό οι χθεσινές αφίξεις αφορούσαν συνολικά 28 πτήσεις, βασικά, από ευρωπαϊκούς προορισμούς, ενώ για σήμερα οι προγραμματισμένες αφίξεις είναι στις 18.

Σημειώνεται εδώ ότι με βάση τα στοιχεία του Ελ. Βενιζέλος και με βάση τον σημερινό προγραμματισμό (ο οποίος ενδέχεται να αλλάξει λόγω των συνθηκών) φέτος, για την περίοδο του Ιουνίου- Ιουλίου στο δίκτυο εσωτερικού και εξωτερικού πετούν 41 αεροπορικές από 63 πέρυσι σε συνολικά 120 προορισμούς από 166 πέρυσι, ωστόσο η προσφορά των διαθέσιμων θέσεων είναι κατά πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με πέρυσι με δεδομένο ότι έχουν περικοπεί οι συχνότητες των δρομολογίων.

Στο «Μακεδονία», ποδαρικό για τις διεθνείς πτήσεις, μετά από ένα τρίμηνο, έκανε χθες η πτήση της Aegean Airlines από το Μόναχο και της Olympic από Λάρνακα, ενώ σήμερα αναμένονται πέντε πτήσεις από Aegean και Eurowings από τη Γερμανία.

Oι αεροπορικές οδηγίες από την ΥΠΑ

Εν τω μεταξύ χθες, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημέρωσε για τις αεροπορικές οδηγίες (Notams) που ισχύουν για το διάστημα 15 έως 30 Ιουνίου 2020.

-Με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19 επεκτείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, επίσης παραμένει σε ισχύ για τον τρέχοντα μήνα η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων. Οι συγκεκριμένες αεροπορικές οδηγίες αφορούν όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας.

-Από τη Δευτέρα 15/6 μόνο τα αεροδρόμια της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» δέχονται πτήσεις εξωτερικού.
Όσον αφορά το αεροδρόμιο Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι επιβάτες από Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία θα υποβάλλονται όλοι σε τεστ. Οι επιβάτες από τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς προορισμούς θα υποβάλλονται σε τυχαία δειγματοληπτικά τεστ.

-Για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» διατηρείται η προσωρινή αναστολή πτήσεων εξωτερικού από εννέα (9) χώρες, (Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία), έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59. Τεστ COVID-19 προβλέπεται για όλους τους επιβάτες που φτάνουν στον αερολιμένα Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

-Για τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας ισχύει η απαγόρευση για τις πτήσεις εξωτερικού έως το τέλος Ιουνίου.

Πώς θα γίνει η αξιολόγηση των μονάδων Υγείας

Πηγή: tovima.gr