Η ανακαίνιση του εμβληματικού κτιρίου όπου στεγάζεται η διοίκηση της ΕΥΑΘ, προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, η εν εξελίξει αποκατάσταση του αγωγού της Αραβησσού, καθώς και τα έργα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και λυμάτων συνθέτουν ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 65 εκατ., για την ΕΥΑΘ. Η πορεία του, με έμφαση στην αειφορία και τη βιωσιμότητα, παρουσιάστηκαν σήμερα από τη διοίκηση της εταιρείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου και της διευθύνουσας συμβούλου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), κυρίας Ράνιας Αικατερινάρη.

«Με την παγκόσμια και εγχώρια κοινή γνώμη να παρακολουθεί με αγωνία την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, είναι σημαντικό να υπάρχουν καλά παραδείγματα, που γεννούν αυτοπεποίθηση και δείχνουν τον δρόμο για την Ελλάδα “αλλιώς”. Η ΕΥΑΘ είναι ένα τέτοιο λαμπρό παράδειγμα. Δείχνει τον δρόμο και παρακινεί όλους τους δημόσιους οργανισμούς να την ακολουθήσουν. Εν μέσω πανδημίας, τρέχει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με αειφορικά και περιβαλλοντικά έργα υποδομής», είπε στον σύντομο χαιρετισμό του ο εποπτεύων υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), κ. Καράογλου.

«Το πρόγραμμα επενδύσεων της ΕΥΑΘ δρομολογεί όλα τα έργα που θα διαμορφώσουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα στο προσεχές μέλλον σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα, το περιβάλλον αλλά και τις καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες στη Θεσσαλονίκη» επισήμανε η διευθύνουσα σύμβουλος του Υπερταμείου, βασικού μετόχου της ΕΥΑΘ.

Αποτελεί, πρόσθεσε η κ. Αικατερινάρη, υπόδειγμα εταιρείας του ευρύτερου δημόσιου τομέα που εκσυγχρονίζεται και χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τους εργαζόμενους, τους μετόχους, την αυτοδιοίκηση και πρωτίστως την τοπική κοινωνία. «Δεν εγκαταλείπουμε όμως και την προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Η μετοχή της ΕΥΑΘ, με κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη από 150 εκατ. ευρώ, συμπεριλήφθηκε στον δείκτη FTSE Mid Cap του Χρηματιστηρίου τον Ιούνιο του 2020. Η τιμή της μετοχής -αν και υποχωρεί από την αρχή του έτους ως συνέπεια της πανδημικής κρίσης- είναι ανθεκτική στην πτώση της αγοράς κι έχει υψηλή μερισματική απόδοση, αποτελώντας επιλογή θεσμικών αλλά και ιδιωτών επενδυτών», συμπλήρωσε η κ. Αικατερινάρη.

Το 2023 θα είναι έτοιμο το ανανεωμένο κτίριο στο Συντριβάνι

Για ένα κτίριο με ισχυρή αρχιτεκτονική προσωπικότητα, αλλά και υψηλών ενεργειακών και περιβαλλοντικών επιδόσεων, που θα αναβαθμίσει αισθητικά την περιοχή σύνδεσης του campus του ΑΠΘ, της ΔΕΘ και της Εγνατίας, έκανε λόγο, μιλώντας για το λίφτινγκ στο ιστορικό κτίριο της εταιρείας, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, κ. Άγις Παπαδόπουλος.

«Το νέο κτίριο, όπως θα παραδοθεί το 2023 στους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ και τους Θεσσαλονικείς, θα παραπέμπει στο παλιό, θα είναι σε αρχιτεκτονικό “διάλογο” με την περιοχή, κυρίως όμως θα είναι ένα πρότυπο κτίριο γραφείων, σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας!» είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Όπως εξήγησε, το κέλυφος του νέου κτιρίου θα αποτελείται από συνδυασμό αμμοβολισμένων υαλοπινάκων με κινητές, ημιδιαφανείς περσίδες, εξασφαλίζοντας φωτισμό αλλά και επαρκή ηλιοπροστασία, ενώ το κτίριο θα διαθέτει προηγμένα συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου.

Θα εξυπηρετεί 130 περίπου εργαζόμενους και θα διαθέτει αίθουσες συνεδριάσεων και εκδηλώσεων, διευκολύνσεις για ΑΜΕΑ, όπως και σύγχρονη αντισεισμική προστασία. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3,5 εκατ. ευρώ.

Στο 40% η επισκευή του πιο επιβαρυμένου τμήματος του αγωγού της Αραβησσού

«Από την 1η Ιουνίου έως τώρα, έχουμε επισκευάσει το 40% του τμήματος του αγωγού της Αραβησσού που έχει επιλεγεί προς συντήρηση ως πιο ευπαθές, χωρίς να έχει αντιληφθεί τίποτε η κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Εδώ ακριβώς έγκειται και η καινοτομία της μεθόδου που ακολουθούμε: να επισκευάζουμε μετά από 40 χρόνια έναν τόσο μεγάλο και σημαντικό για την υδροδότηση αγωγό σε πλήρη λειτουργία!», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ, κ. Γρηγόρης Πενέλης, παρουσιάζοντας το εν εξελίξει έργο της τμηματικής (εντός ΒΙΠΕ-Θ) συντήρησης του αγωγού, μήκους 56 χλμ., που υδροδοτεί τη Θεσσαλονίκη με πηγαίο νερό από την Αραβησσό.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα τεχνικά λεπτό και σύνθετο έργο, αλλά απολύτως επιβεβλημένο δεδομένων των αστοχιών που «έδωσε» στο σημείο αυτό ο αγωγός κατά το παρελθόν, αλλά και εξαιτίας της αδιάλειπτης 40ετούς λειτουργίας του σε ένα ιδιαίτερα όξινο περιβάλλον.

«Αποκαλύπτοντας κομμάτι – κομμάτι τον αγωγό στην ουσία… επιβεβαιώνουμε τη μελέτη, βρίσκουμε ό,τι περιμέναμε να βρούμε κι αυτό το δείχνει η συνεπής έως τώρα τήρηση του προϋπολογισμού μας. Καμία έκπληξη λοιπόν!», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ. Η εκτέλεση του έργου θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο του 2021 και περιλαμβάνει την εκσκαφή και αποκάλυψη του αγωγού κατά τμήματα, σε μήκος αρχικά 600 μ. Η εκσκαφή θα επεκταθεί και σε τμήματα πέραν των 600 μ. για επιθεώρηση. Η συντήρηση και ενίσχυση του αγωγού γίνεται με εξωτερική επικόλληση ελασμάτων ανθρακονημάτων, αφού προηγουμένως «εξυγιαίνεται» ο αγωγός.

Τον Οκτώβριο ο ανάδοχος για την επέκταση της ΕΕΝΘ

Για τα επικείμενα έργα στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και λυμάτων (ΕΕΝΘ και ΕΕΛΘ αντίστοιχα) μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, κ. Άνθιμος Αμανατίδης: «Τον Οκτώβριο αναδεικνύεται ο ανάδοχος για την επέκταση της ΕΕΝΘ. Με την ολοκλήρωση του έργου θα αυξηθεί η δυναμικότητα της εγκατάστασης στα 300.000 m 3 ημερησίως. Η αύξηση της δυναμικότητας θα μας δώσει τη δυνατότητα να επεκταθούμε σε νέες περιοχές, που έχουν ανάγκη από ασφαλή υδροδότηση, και παράλληλα θα μας επιτρέψει να καλύψουμε μελλοντικές, αυξημένες ανάγκες του Πολεοδομικού Συγκροτήματος ή και της βιομηχανικής περιοχής. Η εν λόγω επέκταση θα προσφέρει τουλάχιστον μια αύξηση της τάξης του 30%-40% στον κύκλο εργασιών μας». «Ο χρόνος κατασκευής του έργου είναι 20 μήνες, ακολουθούν 4 μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας και 6 μήνες αποδοτικής του λειτουργίας με νερό προς χρήση» συμπλήρωσε ο κ. Αμανατίδης.

Ο ίδιος παρουσίασε επίσης τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος στην ΕΕΛΘ, καθώς η σχετική σύμβαση υπογράφεται τις επόμενες μέρες. «Πρόκειται για συντηρήσεις, επισκευές, έργα βελτιστοποίησης και αναβάθμισης της απόδοσης της εγκατάστασης, έργα υγιεινολογικής παρακολούθησης, ύψους 40 εκατ. ευρώ. Τα έργα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση του παραγόμενου βιοαερίου για τις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕΛΘ, καθώς και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου με ισχύ 1MW. Η υλοποίηση των προαναφερθέντων έργων θα ελαχιστοποιήσει το ενεργειακό αποτύπωμα της μονάδας, κάτι που αποτελεί στρατηγικό στόχο για όλες τις εγκαταστάσεις μας» κατέληξε ο κ. Αμανατίδης.

Επενδύσεις με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα

Με αφορμή την παρουσία της σε εκδήλωση της ΕΥΑΘ στη θεσσαλονίκη, η κυρία Αικατερινάρη, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στη γενικότερη θετική συμβολή των εταιρειών του χαρτοφυλακίου της ΕΕΣΥΠ στην ανάπτυξη, καινοτομία και εξωστρέφεια, τόσο με οικονομικούς όσο και κοινωνικούς όρους ανταποδοτικότητας.

Ειδικότερα για την ΕΥΑΘ, επισήμανε ότι η εταιρεία προχωρά με αργά και σταθερά βήματα και μετεξελίσσεται σε μια σύγχρονη εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης. Αποτελεί ένα υπόδειγμα εταιρείας του ευρύτερου δημόσιου τομέα που εκσυχρονίζεται και χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τους εργαζόμενους, τους μετόχους, την αυτοδιοίκηση, και πρωτίστως την τοπική κοινωνία.

Επίσης, αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έχει δρομολογήσει η ΕΥΑΘ και το σημαντικό αποτύπωμα που θα έχουν στο περιβάλλον και ποιότητα ζωής της πόλης. Πολλές από αυτές τις επενδύσεις είναι σε άμεση συνάρτηση με το σχέδιο ανάπτυξης της Επιτροπής Πισσαριδη, ενώ κάποια ώριμα έργα έχουν προταθεί προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης με τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, χώρων πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού θα δημιουργήσει έναν διεθνούς εμβέλειας πόλο ανάπτυξης.

Τέλος, η κα Αικαερινάρη αναφέρθηκε στην πρόσφατη πρωτοβουλία της Κεντρικής Αγοράς της Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), το Social plate, μέσω της οποίας, και με τη συνδρομή πολιτών, τα μη εμπορεύσιμα αλλά βρώσιμα προϊόντα διαχωρίζονται, συσκευάζονται και προσφέρονται σε φορείς της πόλης. «Είμαστε υπερήφανοι που όλες οι θυγατρικές μας που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη αναπτύσσουν σημαντικές επενδυτικές, αναπτυξιακές αλλά και κοινωνικές πρωτοβουλίες που θα αλλάζουν πολλά δεδομένα της πόλης» δήλωσε η κα Αικατερινάρη.

Πηγή: tovima.gr