Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση εμπορίας ανθρώπων, επικεφαλής της οποίας ήταν 40χρονη από το Ουζμπεκιστά, που συνελήφθη.

Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα τρία μέλη της σπείρας, από Αλβανία, Βουλγαρία και Ουζμπεκιστάν, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων και παράβαση του κώδικα μετανάστευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από πηγές της ΕΛΑΣ, μια γυναίκα ομοεθνής της 40χρονης που συνελήφθη, εντοπίστηκε από περαστικό να κρέμεται από μπαλκόνι διαμερίσματος πολυκατοικίας, στο κέντρο της Αθήνας. Ο πολίτης που την είδε θεώρησε ότι επρόκειτο για απόπειρα αυτοκτονίας και ενημέρωσε την Άμεση Δράση. Στη συνέχεια η αλλοδαπή, μαζί με την 40χρονη, προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, ενώ της υπόθεσης επιλήφθηκε το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων.

Με τη βία στην Αθήνα

Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα, η εγκληματική οργάνωση εκμεταλλευόταν γυναίκες από το Ουζμπεκιστάν, οι οποίες ήταν σε ευάλωτη κοινωνική και οικονομική θέση, και τις έπειθαν να έρθουν στην Ελλάδα, υποσχόμενοι νόμιμη εργασία και μεγάλες χρηματικές απολαβές. Όταν οι γυναίκες έφταναν στην Αθήνα, με τη χρήση έντονης σωματικής και ψυχολογικής βίας ή με το πρόσχημα της αποπληρωμής χρέους, επέβαλαν σε αυτές να εκδίδονται σε οίκους ανοχής, που εκμεταλλεύονταν οι κατηγορούμενοι, παρακρατώντας το σύνολο των εσόδων τους.

Σημειώνεται, ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης υπέβαλαν, εν αγνοία της αλλοδαπής που διασώθηκε, ηλεκτρονική αίτηση για την έκδοση άδειας διαμονής, ενώ απαίτησαν από αυτήν την αποπληρωμή χρέους 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΛΑΣ, το συνολικό κέρδος που αποκόμισε η σπείρα από την εκμετάλλευση της γυναίκας υπολογίζεται σε τουλάχιστον 37.000 ευρώ. Παράλληλα, προέκυψε ότι τουλάχιστον άλλες εννέα αλλοδαπές απασχολούνταν σε οίκους ανοχής, τους οποίους εκμεταλλεύονταν οι κατηγορούμενοι.

Σε αστυνομικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο σπίτια στην Αθήνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: 2.600 ευρώ, διαβατήριο, φωτοαντίγραφα διαβατηρίων και εγγράφων αλλοδαπών γυναικών, παραστατικά μεταφοράς χρημάτων, έγγραφα που χρησιμοποιούνται ως δικαιολογητικά για την έκδοση αδειών διαμονής και σημειωματάριο με ονόματα εκδιδομένων γυναικών και χρηματικά ποσά.

Στην 40χρονη παρασχέθηκε αρωγή και προστασία, ενώ πρόκειται να επαναπατριστεί, μετά από σχετική επιθυμία της. Οσον αφορά τη συλληφθείσα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκε σε ανακριτή.

Πηγή: tovima.gr