Στη σημερινή διαδικτυακή της σελίδα η Frankfurter Allgemeine Zeitung αφιερώνει άρθρο για το πώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ξέσπασμα του 4ου κύματος πανδημίας. Η επιλογή της χώρας δεν είναι τυχαία. Η Ελλάδα αποτελεί από το καλοκαίρι και πάλι προορισμό Γερμανών τουριστών για τις διακοπές τους.

Μάλιστα, όπως ο αρθρογράφος σημειώνει «η Ελλάδα είναι ακόμη πιο δημοφιλής προορισμός για τους Γερμανούς από ό,τι παλαιότερα, κυρίως τα νησιά της. Σύμφωνα με τον τουρ οπερέιτορ TUI αυτό το καλοκαίρι η Κρήτη κατάφερε να αντικαταστήσει τη Μαγιόρκα ως τον πιο δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό. Ωστόσο, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, θα μπορούσε να επιβραδυνθεί από την πανδημία».

Μπαρ στα Χανιά. Η Κρήτη ξεπέρασε ακόμη και την Μαγιόρκα ως προορισμός των ΓερμανώνΜπαρ στα Χανιά. Η Κρήτη ξεπέρασε ακόμη και την Μαγιόρκα ως προορισμός των Γερμανών

Ο Γερμανός δημοσιογράφος περιγράφει τα νέα, αυστηρότερα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, που στοχεύουν κυρίως στους ανεμβολίαστους και τις προσπάθειες που κάνει για να τους πείσει να εμβολιαστούν. Σημειώνει: «Σε αναλογία πληθυσμού, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν είναι τόσο υψηλός όσο σε άλλες χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κροατία, Σλοβενία, Ρουμανία, Βουλγαρία ή και Ουκρανία. Αλλά σε σχέση με άλλες χώρες, όπως Ιταλία, Γαλλία ακόμη και Γερμανία, είναι σαφώς πολύ αυξημένος … σε ό,τι αφορά στην εμβολιαστική της εκστρατεία, η Ελλάδα, σε διεθνή σύγκριση, δεν τα πάει και τόσο άσχημα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ένα 59% του πληθυσμού της είναι πλήρως εμβολιασμένο. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 64%. Όμως η συγκέντρωση μη εμβολιασμένων στην περιφέρεια κάνει τα κρούσματα να εκτοξεύονται στα ύψη». Η εφημερίδα περιγράφει και τις «νέες ελευθερίες» που ισχύουν για εμβολιασμένους και νοσήσαντες. «Από αρχές Οκτωβρίου καταργήθηκαν οι περιορισμοί στους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, γυμναστηρίων και νυχτερινών κλαμπ. Ακόμη και απαγορεύσεις εισόδου από ορισμένα κράτη καταργήθηκαν, ορισμένοι επιστήμονες όμως θεώρησαν το μέτρο πρόωρο» υπογραμμίζει.

Φιτίλι πολέμου στα Βαλκάνια;

Ο Κρίστιαν Σμιτ στο κοινοβούλιο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης τέλος Οκτωβρίου. Μιλά μπροστά σε άδεια καθίσματαΟ Κρίστιαν Σμιτ στο κοινοβούλιο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης τέλος Οκτωβρίου. Μιλά μπροστά σε άδεια καθίσματα

H έκθεση που δημοσίευσε χθες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Κρίστιαν Σμιτ για την κατάσταση στην ομοσπονδιακή χώρα, αποτελούμενη από δύο πολιτικές οντότητες, την ομοσπονδία Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη Σερβική Δημοκρατία, έβγαλε τη διεθνή κοινότητα προς στιγμή από την ενασχόλησή της από την πανδημία. Ο Γερμανός, πρώην υπουργός γερμανικής κυβέρνησης, προειδοποίησε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πολεμικής ανάφλεξης στη χώρα, ο μεγαλύτερος μετά την επίτευξη της Συμφωνίας του Ντέιτον, το 1995. Και ναι μεν, η θητεία του παρατάθηκε χθες από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, όπως και η παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης Eufor στο Σεράγεβο, αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Ας διαβάσουμε πώς η Neue Zürichern Zeitung σε δύο άρθρα της εκτιμά την κατάσταση. «Μια νηφάλια ματιά δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη κινδυνολογία, με την οποία ο Ύπατος Εκπρόσωπος και κάποιοι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να κάνουν τους εαυτούς τους πιο σπουδαίους. Έχουν την εμπειρία ότι ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον γι’ αυτούς μόνο όταν προειδοποιούν δυνατά για τον κακό λύκο. Κι αυτός λέγεται πόλεμος στη Βοσνία. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι η Δύση θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια νέα στρατηγική για να βρεθεί ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης επικίνδυνων πολιτικών, όπως ο Μίλοραντ Ντόντικ. Ο πιο ισχυρός πολιτικός των Σέρβων της Βοσνίας εξήγγειλε ότι θα αποσύρει τους Σέρβους από τον στρατό της χώρας και θα δημιουργήσει δικές του ένοπλες δυνάμεις».

Πόσο επίκαιρη είναι η Συμφωνία του Ντέιτον;Πόσο επίκαιρη είναι η Συμφωνία του Ντέιτον;

Ο σχολιαστής υποστηρίζει ότι η Σερβική Δημοκρατία, πρωθυπουργός της οποίας είναι ο Ντόντικ, δεν μπορεί να υπάρξει οικονομικά ως ανεξάρτητο κράτος. «Λόγω κάποιων νομικών σκανδάλων, της αξιοθρήνητης οικονομικής κατάστασης και ενός δύσκολου χειμώνα με αύξηση των τιμών ενέργειας, στόχος του Ντόντικ μπορεί να είναι η χρήση εθνικιστικών προκλήσεων για να αποσπάσει την προσοχή από δυσεπίλυτα προβλήματα της καθημερινότητας. Αυτήν την στρατηγική ακολουθούν εκπρόσωποι και από τις τρεις πληθυσμιακές ομάδες εδώ και χρόνια … Αλλά από την άλλη πλευρά είναι σωστό ότι η μεταπολεμική τάξη πραγμάτων στα Βαλκάνια απώλεσε το καθεστώς του απαραβίαστου τα τελευταία χρόνια, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με την έλλειψη ευρωπαϊκής προοπτικής για τις χώρες της περιοχής. Αρκεί να θυμηθεί κανείς την ύποπτη πρόταση αλλαγής συνόρων στην περιοχή που έκανε αιφνιδιαστικά την εμφάνισή της τον περασμένο Απρίλιο… Αλλά και χωρίς άμεσο κίνδυνο πολέμου δεν υπάρχει λόγος αισιοδοξίας. Η πρόσφατη αύξηση διενέξεων στην περιοχή – Κόσοβο, Σερβία, Μαυροβούνιο – δείχνει ότι η έλλειψη προσοχής από την ΕΕ έχει ήδη αντίκτυπο. Τώρα που σταμάτησε ουσιαστικά η διαδικασία διεύρυνσης, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να σκεφθούν με ποια μορφή θέλουν να ενσωματώσουν τα Δυτικά Βαλκάνια. Ειδάλλως, υπάρχει ο κίνδυνος ο μαχητικός εθνικισμός να σηκώσει και πάλι το μισητό κεφάλι του».

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr