Μεγάλη αλλαγή πολιτικής ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ την Πέμπτη, σύμφωνα με το CNBC.

Σε μια κίνηση που ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ χαρακτήρισε «ισχυρό update» της πολιτικής της, η Κεντρική Τράπεζα συμφώνησε επισήμως σε μια πολιτική «μέσης στόχευσης του πληθωρισμού».

Αυτό σημαίνει ότι θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να τρέξει «μετρίως» πάνω από τον στόχο 2% της Fed «για κάποιο χρονικό διάστημα», μετά από περιόδους που έχει τρέξει κάτω από αυτό τον στόχο.

Επίσης σημαίνει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα έχει την τάση να επιτρέπει στον πληθωρισμό να κινείται υψηλότερα από τον κανονικό στόχο του 2% πριν από την αύξηση των επιτοκίων.

Η εκτίμηση των αγορών είναι ότι με τη νέα στρατηγική η Fed θα είναι σε θέση να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια για περισσότερο χρόνο. Αυτός είναι και ο λόγος που καταγράφηκε άμεσα μεγάλη πτώση στα επιτόκια του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου.

Η τελευταία μετατόπιση της πολιτικής οφείλεται σε «υποκείμενες αλλαγές» στην οικονομία της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλότερης εκτιμώμενης οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και του συνεχούς χαμηλότερου πληθωρισμού.

Πηγή: tovima.gr