Στο εδώλιο του δικαστηρίου αναμένεται -εκτός απροόπτου- να καθίσουν σήμερα οι κατηγορούμενοι για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie που συγκλόνισε το πανελλήνιο και έγινε διεθνές θέμα συζήτησης. Επτά μήνες μετά την αναγκαστική αναβολή, προβλέπεται να ξεκινήσει σήμερα η δίκη της Folli Follie, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μετά από ειδική άδεια που θα χορηγήσει στους δικηγόρους ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Τα αδικήματα που βαραίνουν τους κατηγορούμενους βαρύτατα. Παραποιημένοι ισολογισμοί (πλαστογραφία), χειραγώγηση αγοράς αλλά και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης όπως αναφέρει ο ot.gr.

Ήταν Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, όταν το fund QCM αποκάλυπτε το μεγαλύτερο οικονομικό και χρηματιστηριακό σκάνδαλο στην ελληνική ιστορία. Με μια έκθεση – κόλαφο που έσκασε σαν βόμβα στην ελληνική αγορά, ο επικεφαλής του αμερικανικού Fund, Γκάμπριελ Γκρέκο ξεσκέπασε την «μεγάλη απάτη» και έδωσε το «έναυσμα» για να αρχίσουν να ξετυλίγονται οι πτυχές της υπόθεσης.

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν ήταν καταιγιστικές. Τον φθινόπωρο του ίδιο έτους, ήρθε το πόρισμα της Alvarez & Marsal που απέδειξε τις χαοτικές αποκλίσεις ανάμεσα στα πραγματικά μεγέθη και στα χαλκευμένα που παρουσίαζε ο όμιλος. Γεγονός που ήρθε να καταδείξει το μέγεθος της απάτης. Εκτιμάται ότι οι μέτοχοι μειοψηφίας και οι ομολογιούχοι της εταιρείας απώλεσαν περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Από την φυλάκιση στην… αποφυλάκιση

Το φθινόπωρο του 2020, Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος παίρνουν το δρόμο για την φυλακή, μετά τις πολύωρες απολογίες τους στην ανακρίτρια που ερευνούσε το σκάνδαλο. Η σύζυγος και μητέρα αντίστοιχα, Καίτη Κουτσολιούτσου αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ.

Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2023 λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση του 18μηνου, που είναι το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης για όλους τους κατηγορούμενους ανοίγει η πόρτα της φυλακής για Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, θέτοντας ωστόσο αυστηρούς περιοριστικούς όρους: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, απαγόρευση απομάκρυνσης από τον Νομό Αττικής και εμφάνιση το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας τους.

Ακροβατεί (ακόμη) η διάσωση

Στο μεταξύ, στην κόψη του ξυραφιού εξακολουθεί να κινείται η διαδικασία ανασυγκρότησης της Folli Follie που ξεκίνησε αμέσως μετά τις αποκαλύψεις για τους παραποιημένους ισολογισμούς. Το σχέδιο εξυγίανσης που συμφωνήθηκε μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ενώ παραμένουν τα προβλήματα ρευστότητας.

Πηγή: tovima.gr