Ως μία «ιστορική στιγμή για την πατρίδα μας, που έχει την επιλογή να κάνει ένα σημαντικό και δομικό restart», χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της Οικονομικής Διπλωματίας, Κώστας Φραγκογιάννης, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ένα σχέδιο, το οποίο «τις επόμενες δεκαετίες, θα αποτελέσει τον χάρτη πορείας για την αναμόρφωση της χώρας μας», επισημαίνει ο κ. Φραγκογιάννης, ο οποίος, σε άρθρο του (3/4) στην εφημερίδα «Τα Νέα», με τίτλο «Ελλάδα 2.0: Η δυναμική της αναμόρφωσης», περιγράφει το σχέδιο πολιτικά, με μία φράση: «Δημιουργώντας την Ελλάδα που θέλουμε, μέσα από την Ελλάδα που θέλουμε να ξεπεράσουμε».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι αφορά όλους τους πολίτες και συνδέεται με τη ζωή όλης της κοινωνίας, επισημαίνοντας ότι «τα αποτελέσματα που θα φέρει, θα ανανεώσουν την αποδοτικότητα του ελληνικού κράτους». Και εξηγεί ότι για την υλοποίησή του, απαιτείται «ωριμότητα και συναινέσεις που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή τού κάθε Έλληνα».

Πρωταρχικός στόχος του σχεδίου, με οικονομικούς όρους, όπως αναφέρει, είναι «να καλύψει το μεγάλο κενό σε επενδύσεις, σε εθνικό προϊόν και απασχόληση. Ο ρηξικέλευθος χαρακτήρας του, ωστόσο, αλλάζει ουσιαστικά το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, μετατρέποντάς την σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή, με ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος».

Από τον Ιούλιο του 2019, σημειώνει ο κ. Φραγκογιάννης, «η φιλοεπενδυτική στρατηγική της κυβέρνησης δημιούργησε μια ριζική αλλαγή της εικόνας της χώρας στη διεθνή κοινότητα, παρά την επέλαση της πανδημίας».

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρινίζει στο άρθρο του, «το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0″ αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει σημαντικές δυνάμεις, ενισχύοντας ιδιωτικές επενδύσεις και χρησιμοποιώντας συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Στόχος, η επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης να προσφέρει ανταγωνιστικότητα, που θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ένας πραγματικά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρει, επίσης, ότι «η αναμόρφωση της Οικονομικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη ξεκινήσει», καθώς και ότι «σημαντική δουλειά βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης, ενώ ανοίγονται νέες προοπτικές», αφού από την περίοδο της σκληρής καραντίνας του 2020, πραγματοποιήθηκαν «επενδυτικές συμφωνίες εμβληματικού χαρακτήρα, με έργα που θα αφήσουν αποτύπωμα στη χώρα για πολλές δεκαετίες και διαφημίζουν την Ελλάδα στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα».

Τέλος, ο κ. Φραγκογιάννης υπογραμμίζει ότι «η επόμενη περίοδος, που ξεκινά με το τέλος της καραντίνας, θα αποτελέσει ένα πεδίο εντατικής δουλειάς», εξηγώντας ότι «η τομή στο διηνεκές που επέβαλε η πανδημία στην παγκόσμια οικονομία είναι ταυτόχρονα μια «κρίση» και μια «ευκαιρία». Και όπως είναι γνωστό», καταλήγει στο άρθρο του στα Νέα, «ο πετυχημένος χειρισμός της «κρίσης» σε κάνει πιο δυνατό, η αποφασιστική εκμετάλλευση της «ευκαιρίας» εύρωστο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr