Ηπολιτική της ταυτότητας συνιστά μια θεμελιώδη πρόκληση για τη φιλελεύθερη δημοκρατία» γράφει στον πρόλογο για την ελληνική έκδοση της «Ταυτότητας» (εκδ. Ροπή, μτφ. Σταύρος Β. Γαβαλάς, εισαγωγή Γιώργος Λ. Ευαγγελόπουλος) ο Φράνσις Φουκουγιάμα.

Και η επικαιρότητα κάνει τα πάντα για να τον επιβεβαιώσει: από το ξέσπασμα των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ως την πολιτική Ερντογάν για μια Τουρκία με «μουσουλμανικό πρόσωπο».

Η εκλογή, άλλωστε, του Ντόναλντ Τραμπ ήταν που ενεργοποίησε τον διάσημο συγγραφέα και στοχαστή (Olivier Nomellini Senior Fellow στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Freeman Spogli του Πανεπιστημίου Στάνφορντ) να μεταγράψει σε βιβλίο την αρχική ιδέα -ήδη από το 2014 – ότι αρκετοί πολιτικοί επιδιώκουν μαι απευθείας «χαρισματική σύνδεση με τον λαό».

Μιλήσαμε με τον Φρ. Φουκουγιάμα μέσω Zoom για μια ατζέντα που περιείχε από την Αγία Σοφία ως την ταινία «Joker» και το βιβλίο «Το τραγούδι του Χιλμπίλη» (εκδ. Δώμα, μτφ. Αριστείδης Μαλλιαρός, 2018) του Τζέιμς Ντ. Βανς, για την παραγνωρισμένη κοινωνική τάξη των ΗΠΑ που κατά μία έννοια οδήγησε στην εκλογή του Ντ. Τραμπ.

Τι λέει ο Φουκουγιάμα για τον Τραμπ και την πόλωση στις ΗΠΑ;

Ποια είναι η άποψη του Φουκουγιάμα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί;

Πώς κρίνει ο Φουκογιάμα το κενό εξουσίας στην ΕΕ;

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»

«Ο Τραμπ είναι ρατσιστής στην ιδεολογία»

Πηγή: tovima.gr