Τη διενέργεια προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, «για την ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία» ζητά με επιστολή της προς τον πρόεδρο του σώματος, Κ. Τασούλα, η πρόεδρος της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Ν’ αλλάξει ρότα και να κάνει διάλογο

Στην επιστολή της, η κ. Γεννηματά εκτιμά ότι, στο θέμα της πανδημίας, η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική «βλέποντας και κάνοντας», ότι «εξαντλείται σε επικοινωνιακές τακτικές διαχείρισης της καθυστέρησης» και ότι «δεν έχει υλοποιήσει ούτε καν τις εξαγγελίες της για την αποτελεσματική οργάνωση του εμβολιασμού».

Επίσης, μιλά για τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις και υπογραμμίζει ότι «είναι αδιανόητο μέσα σε αυτές τις συνθήκες να τροφοδοτείται επιπρόσθετα κλίμα πόλωσης», δηλαδή «να προωθούνται στην Βουλή νομοσχέδια που ενώ δεν ρυθμίζουν τίποτε επείγον και απαιτούν διάλογο, προκαλούν στείρες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις».

Η κ. Γεννηματά καλεί την κυβέρνηση να «αλλάξει ρότα» και «να αποδεχθεί διάλογο και συνεννόηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων». Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «είναι εθνικά αναγκαίο και επιβάλλεται ένα αποδεκτό και αποτελεσματικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία. Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα πρωτοβουλίες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν από το 2022, περίοδο επανεκκίνησης, ανάκαμψης των οικονομιών».

Παλινωδίες χωρίς σχέδιο

Αναλυτικότερα, όπως σημειώνει στην επιστολή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά, «η ανησυχία των πολιτών, αλλά και των ειδικών επιστημόνων για τις μεταλλάξεις του ιού και ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, εντείνεται, την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει δογματικά στην πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας». Χωρίς σχέδιο για ένα ασφαλές και σταδιακό άνοιγμα με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, η κυβέρνηση παλινωδεί και οδηγεί στην λογική του «lockdown-ακορντεόν» που θα έχει ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία. Η κατάσταση επιβαρύνεται ιδιαίτερα από την αβεβαιότητα και καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού».

Η κ. Γεννηματά προσθέτει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες και απέτυχε ως τώρα να διασφαλίσει την ταχεία και ομαλή προμήθεια των εμβολίων για τα κράτη-μέλη», και τονίζει την ανάγκη «να υπάρξουν πρωτοβουλίες ώστε να παρέμβει αποφασιστικά και να εξασφαλίσει το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό, με αποτελεσματικά μέτρα».

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, «η κυβέρνηση εξαντλείται σε επικοινωνιακές τακτικές διαχείρισης της καθυστέρησης, ενώ δεν έχει υλοποιήσει ούτε καν τις εξαγγελίες της για την αποτελεσματική οργάνωση του εμβολιασμού. Το αποτέλεσμα είναι, όπως δηλώνουν οι ειδικοί, ότι ως το τέλος Μαρτίου θα έχουμε εμβολιαστική κάλυψη μόνο του 10% του πληθυσμού».

Δραματικές επιπτώσεις για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Εκτιμά μάλιστα, ότι «όλα αυτά έχουν δραματικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που ήδη είναι ορατές: Η μείωση του κύκλου εργασιών (ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων) στο λιανεμπόριο και στην εστίαση φθάνει ως το 50%. Μόνο για το τρίτο τρίμηνο του 2020 και με ανοιχτή την αγορά, ο τζίρος τους έπεσε κατά 13 δισ. ευρώ.

»Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις παίρνουν την μορφή χιονοστιβάδας, αυξήθηκαν κατά το 2020 κατά 6 δισ. ευρώ. Το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται ραγδαία και το 55,7% των δανείων των μικρών επιχειρήσεων γίνεται και πάλι «κόκκινο». Η απειλή για μαζικά λουκέτα και διόγκωση της ανεργίας εντείνεται. Οι επιχειρήσεις της εστίασης ήδη απέστειλαν επιστολή με τίτλο «πνιγόμαστε» προς τον πρωθυπουργό. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν για μήνες με το επίδομα των 534 ευρώ και δεν τα βγάζουν πέρα, ενώ 350.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ μένουν χωρίς καμία κάλυψη.

»Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την νέα δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής, έχει αποκλειστεί το 50% των επιχειρήσεων από αυτήν και οι υπόλοιπες -λόγω του περιορισμένου ποσού -δεν θα καλυφθούν ουσιαστικά. Προετοιμάζει ακόμα μαζικούς πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, αμέσως μετά την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων.

Πόλωση που βολεύει το δικομματισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

»Παρ’ όλα αυτά για την κυβέρνηση όλα πάνε καλά. Είναι βέβαια αδιανόητο μέσα σε αυτές τις συνθήκες να τροφοδοτείται επιπρόσθετα κλίμα πόλωσης. Να προωθούνται στην Βουλή νομοσχέδια που ενώ δεν ρυθμίζουν τίποτε επείγον και απαιτούν διάλογο, προκαλούν στείρες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Μπορεί να βολεύουν το παιχνίδι του δικομματισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δημιουργούν εντάσεις και κινδύνους για τους πολίτες και δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον».

Σημειώνει τέλος, ότι το Κίνημα Αλλαγής «δεν μένει σε διαπιστώσεις και καταγγελίες. Από την αρχή παρουσιάζουμε στοχευμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Είναι ώρα η κυβέρνηση να αλλάξει ρότα και να αποδεχθεί διάλογο και συνεννόηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Είναι εθνικά αναγκαίο και επιβάλλεται ένα αποδεκτό και αποτελεσματικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία.

»Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα πρωτοβουλίες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν από το 2022, περίοδο επανεκκίνησης, ανάκαμψης των οικονομιών. Ο δρόμος είναι μακρύς, τα προβλήματα είναι μεγάλα και δεν κρύβονται κάτω από το χαλί της τεχνητής όξυνσης που προκαλούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση».

Πηγή ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr