Η Γερμανία κατάφερε να επιβραδύνει τους ρυθμούς εξάπλωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο Υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν. Μέχρι στιγμής δεν είναι όμως ξεκάθαρο αν πρόκειται για μια τάση ή για ένα προσωρινό φαινόμενο.

Πάντως, ο δείκτης θετικότητας που κυμαίνεται μεταξύ 150 και 170 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών εξακολουθεί να είναι υψηλός, το δε προσωπικό στις εντατικές μονάδες των νοσοκομείων έχει φτάσει στα όρια της αντοχής του. Με αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχει κανένας λόγος για εφησυχασμό, τόνισε ο κ. Σπαν.

Εμβολιασμός παιδιών και εφήβων

Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση περίπου 20 εκ. άτομα από τα 83 εκ. κατοίκους της Γερμανίας. Ως τα τέλη Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τον κ. Σπαν, τα 2/3 του πληθυσμού.

Όπως όμως διευκρίνισε στην ίδια συνέντευξη τύπου ο Λόταρ Βίλερ, πρόεδρος του κρατικού λοιμωξιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, στις μεγάλες ηλικίες δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι. Στους υπερήλικες άνω των 80 έχουν εμβολιαστεί τα 2/3 και στην κατηγορία των 70-79 ετών μόνο το 1/3.

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό των μικρών ηλικιών ο Γενς Σπαν εξέφρασε την προσδοκία ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα δώσει το καλοκαίρι πράσινο φως στο εμβόλιο της BioNTech/Pfizer για παιδία άνω των 12 ετών, έτσι ώστε να μπορούν να εμβολιαστούν με την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Προς το παρόν το συγκεκριμένο εμβόλιο επιτρέπεται για παιδιά άνω των 16 ετών.

Επιφυλακτικά εκφράστηκε ο Υπουργός Υγείας αναφορικά με την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Παραδέχθηκε μεν ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι λιγότερο σοβαρή στα παιδιά, ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, επικαλέστηκε έρευνες που έχουν διαπιστώσει πως και παιδιά πάσχουν μετά την ανάρρωση από μακροπρόθεσμα συμπτώματα, για παράδειγμα αναπνευστικά προβλήματα, δυσκολίες συγκέντρωσης της προσοχής, κόπωση.

Παγκοσμίως αύξηση των κρουσμάτων κατά 24%

Επιφυλακτικά εκφράστηκε ο Υπουργός Υγείας αναφορικά με την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Ναι μεν η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών συνιστά προϋπόθεση για τη χαλάρωση των περιορισμών. Όπως όμως έδειξαν οι εμπειρίες άλλων χωρών, μια πρόωρη χαλάρωση θα ήταν σκόπιμη. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Ινδία.

Το παράδειγμα της Ινδίας αλλά και της Βραζιλίας δείχνουν το μπορεί να προκύψει όταν η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με αποφασιστικό τρόπο. Ο κ. Σπαν ανακοίνωσε, ότι η Γερμανία θα στείλει βοήθεια στην Ινδία ύψους 50 εκ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 120 αναπνευστικά μηχανήματα για τις εντατικές.

Παίρνοντας ως αφορμή την κατάσταση στην Ινδία ο Λόταρ Βίλερ επεσήμανε ότι σε παγκόσμια κλίμακα ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε εντός μίας εβδομάδας κατά 24%.

Η πανδημία δεν πρόκειται να τεθεί υπό έλεγχο αν δεν εμβολιαστούν και οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες, τόνισε. Όπως ενδεικτικά δήλωσε: «Δεν είμαστε ασφαλείς αν δεν είναι όλοι ασφαλείς.»

Παναγιώτη Κουπαράνης, Βερολίνο

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr