Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βλέπει μπροστά μας μια δύσκολη χρονιά. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CBS και την εκπομπή Face the Nation, η επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ρωτήθηκε για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πρωτοφανούς έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην κινεζική οικονομία:

«Βραχυπρόθεσμα τα νέα είναι άσχημα . Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας επιβραδύνθηκε δραματικά το 2022 ως αποτέλεσμα της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων. Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια η Κίνα κατέγραψε ανάπτυξη κοντά ή και κάτω από εκείνη της παγκόσμιας οικονομίας. Για τη νέα χρονιά τώρα και τους επόμενους τρεις, τέσσερις, πέντε και έξι μήνες η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα προκαλέσει έξαρση κρουσμάτων σε ολόκληρη την κινεζική επικράτεια».

Κάτω του 2% η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

H διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Η πιθανότητα το 2023 η παγκόσμια ανάπτυξη να περιοριστεί κάτω από το 2% γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, εκτιμά το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τη διευθύντρια το γεγονός αυτό οφείλεται και στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος οδήγησε σε εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.

«Το 2023 θα είναι δυσκολότερο από την περασμένη χρονιά. Γιατί; Επειδή οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα, επιβραδύνονται ταυτόχρονα. Η αμερικανική οικονομία είναι πιο ανθεκτική και ενδέχεται να αποφύγει την ύφεση. Η ΕΕ ωστόσο δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι μισές χώρες-μέλη της ΕΕ θα διολισθήσουν στην ύφεση το 2023. Από την πλευρά της η κινεζική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί ακόμα περισσότερο και αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις διεθνώς. Όσον αφορά τις αναπτυσσόμενες οικονομίες εκεί, η εικόνα είναι ομοιόμορφη. Και αυτό γιατί πλήττονται σχεδόν ταυτόχρονα από υψηλά επιτόκια και από την ανατίμηση του δολαρίου. Γι’ αυτές τις οικονομίες, με υψηλά επίπεδα χρέους, αυτό συνεπάγεται καταστροφή».

Στέφανος Γεωργακόπουλος (USCBSN, Reuters)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr