«Μέσα σε ένα μήνα θρηνούμε 11 εργαζόμενους, με το σημερινό εργατικό δυστύχημα στην Κοζάνη να είναι το δεύτερο σε διάρκεια 10 ημερών με εργάτες που δούλευαν σε εργολάβο της ΔΕΗ», αναφέρει με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, μετά το τραγικό δυστύχημα με δύο νεκρούς, στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου Κοζάνης, όταν έπεσαν από ύψος 100 μέτρων ενώ ήταν ανεβασμένοι σε καλάθι και εργάζονταν στον πύργο ψύξης της 5ης μονάδας αποθείωσης του ατμοηλεκτρικού σταθμού.

Η ΓΣΕΕ κάνει απίσης λόγο για «πολλά και αναπάντητα  ερωτηματικά για τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται»

«Τα συνδικάτα ζητούν άμεση διερεύνηση και απόδοση ευθυνών», αναφέρει η ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «έχουν πολλάκις κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, εκ του αποτελέσματος όμως φαίνεται ότι δεν υπάρχουν ευήκοα ώτα».

«Η εντατικοποίηση, η υπερεργασία και η έλλειψη μέτρων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία δημιουργούν θανατηφόρες συνθήκες για τους εργαζόμενους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Το ΣΕΠΕ πρέπει να επέμβει άμεσα, να αυξήσει τους ελέγχους για τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας, να εξετάσει κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα προστασίας, αν υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Μέτρα πρέπει να ληφθούν εδώ και τώρα, ώστε να διασφαλιστεί πάνω από όλα η ανθρώπινη ζωή. Η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί επιτέλους το μέγεθος της τραγωδίας και να αναλάβει ισχυρές και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες στη βάση προτάσεων της ΓΣΕΕ και των συνδικάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Με αφορμή το δεύτερο τραγικό εργατικό δυστύχημα – είχε προηγηθεί αυτό στην Εύβοια, πάλι με εργολαβικούς εργαζόμενους – να σημειωθεί ότι τα εργατικά ατυχήματα στη χώρα μας αποτελούν μάστιγα, σύμφωνα τόσο με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, όσο και άλλων φορέων και συνδικάτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr