Η Ελλάδα συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να τα πάει καλά αυτό το καλοκαίρι όσον αφορά τον τουρισμό, σε σύγκριση με άλλες ανταγωνιστικές προς αυτή χώρες οι οποίες κάνουν το ένα λάθος πίσω από το άλλο.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt η οποία αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί -λόγω πανδημίας- στην γειτονική μας Τουρκία αλλά και στην Ισπανία.

«Η Ισπανία άνοιξε τα μπαρ και τις ταβέρνες στις Βαλεαρίδες νήσους και τώρα η Μαγιόρκα, μετά τα ξέφρενα πάρτι, κινδυνεύει να γίνει το νέο hotspot του κοροναϊού στην Ευρώπη. Επίσης, η απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους αποτρέπει πολλούς ταξιδιώτες. Πολλοί ακύρωσαν τις διακοπές τους», αναφέρει στη Handelsblatt η Μαρία Φροντέρα της Ένωσης Ξενοδόχων FEHM.

«Στην Τουρκία ο τουρισμός δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο», συνεχίζει το δημοσίευμα, αποδίδοντας ωστόσο το γεγονός αυτό όχι μόνο στην πανδημία αλλά και στην πολιτική που ακολουθεί το καθεστώς Ερντογάν.

«Το γεγονός όμως ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι υψηλότερος από ότι στη Γερμανία κινεί την υποψία πως o «ταξιδιωτικός αφορισμός» δεν αφορά στην πραγματικότητα παρά την πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα», αναφέρει χαρακτηριστικά προσθέτοντας όμως ότι η Ελλάδα έχει «μόλις 3.562 κρούσματα στα έντεκα εκατομμύρια των κατοίκων της. Και η Κρήτη, το σημαντικότερο τουριστικό νησί της Ελλάδας, με 25 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις έχει μόλις 19 κρούσματα».

Αργεί ο δρόμος προς την κανονικότητα

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί πως «ο δρόμος προς την κανονικότητα αργεί ακόμα» και αναφέρεται στα μέτρα ελέγχου των τουριστών στα ελληνικά αεροδρόμια: «Όποιος θέλει να κάνει διακοπές στην Ελλάδα φέτος χρειάζεται δύο πράγματα: γνώσεις αγγλικών και γερά νεύρα. «Passenger Location Form» αποκαλούν οι Έλληνες περήφανα τη διαδικτυακή φόρμα που πρέπει να συμπληρώσουν οι τουρίστες ώστε σε περίπτωση κοροναϊού να εντοπιστούν εύκολα».

Στο ρεπορτάζ φιλοξενείται η μαρτυρία γερμανών τουριστών οι οποίοι καταγγέλλουν ότι κανείς δεν τους είχε ενημερώσει πριν από το ταξίδι ότι έπρεπε να συμπληρώσουν αυτήν τη φόρμα προτού ξεκινήσουν το ταξίδι τους με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί πρόστιμο.

«Ήταν η πρώτη φορά που οι ελληνικές αρχές επέβαλαν αυτό το πρόστιμο. Μέχρι τώρα ήταν δυνατό να συμπληρώσετε τη φόρμα γραπτώς μετά την άφιξή σας σε ελληνικό αεροδρόμιο, ενώ πια οι παραθεριστές που έρχονται στην Ελλάδα αεροπορικώς πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την άφιξη, αναφέροντας πού βρίσκονταν προηγουμένως και πού θα βρίσκονται κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, ένας αλγόριθμος υπολογίζει εάν και ποιοι ταξιδιώτες πρέπει να κάνουν τεστ για τον κοροναϊό μετά την άφιξή τους», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο ίδιο ρεπορτάζ της Handelsblatt μίλησε και ένας τουρίστας ο οποίος έλαβε τη βεβαίωση ότι του επιτρέπεται να ταξιδέψει προς την Ελλάδα την τελευταία στιγμή. Η πτήση του ήταν για τις 5:45 από το Ντίσελντορφ και η επιβεβαίωση ήρθε την προηγουμένη το βράδυ στις 23:15.

Πηγή: tovima.gr