Σε αναθεώρηση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού, στο ΑΕΠ της Ελλάδας, προχωρά η Capital Economics, η οποία με έκθεσή της εκτιμά ότι η «βουτιά» στο ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα είναι μικρότερη από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Ειδικότερα, προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 8% για το 2020, (από 15% στην προηγούμενη έκθεση).

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Μαΐου η Capital Economics έκανε λόγο για ύφεση 15%, χρέος στο 200% του ΑΕΠ και ανεργία 32% για την Ελλάδα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο κοροναϊός «τράβηξε το χαλί» την ώρα που η οικονομία πήγαινε να σταθεί στα πόδια της, ενώ προειδοποιούσε ότι ο «πόνος» θα είναι μεγαλύτερος για κάποιες χώρες και τους επόμενους μήνες.

Επικαλούμενη τα πρόσφατα στοιχεία, που δείχνουν ότι από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να χαλαρώνει το lockdown, η ανάκαμψη προχωρά με πιο γοργούς ρυθμούς, η CE αναφέρει πως η παραγωγική δραστηριότητα έχει ήδη επιστρέψει στο 85-90% της κανονικότητας από τα μέσα Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο του 2020 θα είναι επίσης ισχυρότερη από ό,τι ανέμενε αρχικά η Capital Economics.

Πηγή: tovima.gr